Nalazite se u > Papa-staro

Ne možemo se praviti da smo zdravi u svijetu koji je bolestan

Povodom Svjetskoga dana zaštite okoliša, koji se slavi 5. lipnja, papa Franjo je napisao pismo Ivánu Duqueu Márquezu, predsjedniku Kolumbije, zemlje u kojoj se ove godine taj dan trebao obilježiti na poseban način, a koji je, zbog pandemije koronavirusa, proslavljen na virtualnoj razini

Ne možemo zanemarivati uništavanje ekosustava; zajednički dom valja zajednički graditi i štititi – istaknuo je papa Franjo u pismu Ivánu Duqueu Márquezu, predsjedniku Kolumbije, zemlje u kojoj su se ove godine trebali održati glavni događaji obilježavanja Svjetskoga dana zaštite okoliša koji je, zbog pandemije koronavirusa, proslavljen na virtualnoj razini.

Rane zadane našoj majci Zemlji rane su koje krvare i u nama – istaknuo je Papa. Brizi o ekosustavima potreban je pogled u budućnost, koji neće ostati samo na neposrednom djelovanju, u traženju lake i brze zarade; potreban je pogled pun života koji teži čuvanju u svrhu blagostanja sviju.

Tri stranice pisma, upućenoga kolumbijskom Predsjedniku, proizišle su izravno iz Papina učiteljstva o toj temi, nedugo nakon što je najavio posebnu godinu posvećenu enciklici „Laudato si''''", objavljenoj prije pet godina, ali i danas vrlo aktualnoj. Zaštita okoliša i poštovanje biološke raznolikosti planeta, teme su koje se odnose na sve nas. Ne možemo se praviti da smo zdravi u svijetu koji je bolestan – istaknuo je Papa potičući na odgovornost. Ne možemo šutjeti kada vidimo vrlo velike troškove uništavanja i iskorištavanja ekosustava, dodao je. Nije trenutak da nastavimo okretati glavu, ravnodušni na znakove planeta kojega se pljačka i uništava zbog pohlepe i u ime napretka.

Na nama je da promijenimo smjer i ulažemo u bolji i zdraviji svijet, ostavljajući ga u baštinu budućim naraštajima. Sve ovisi o nama, ako to uistinu želimo, istaknuo je Papa obraćajući se posebno sudionicima obilježavanja Svjetskoga dana zaštite okoliša, okupljenima, zbog pandemije, na susretima na udaljenosti.

Stoga ih je pozvao na sudjelovanje u onomu na što potiče enciklika, da budu svjesniji, kako je napisao, brige i zaštite našega zajedničkog doma, kao i naše slabije braće i sestara, odbačenih u društvu. Zbog toga vas ohrabrujem u toj zadaći koju ste započeli, kako bi vaše odluke i zaključci uvijek bili u korist izgradnje sve nastanjivijega svijeta i što humanijega društva u kojemu ima mjesta za sve. 


Ne možemo se praviti da smo zdravi u svijetu koji je bolestan
Župni info kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Kontakt:
  Tel: 051 261 542
  Mob: 098 671 365
  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Prva Sveta Pričest
  Prva Sveta Pričest

  Prva Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, zajedno s Krštenjem i Potvrdom čini sakramente kršćanske inicijacije (uvođenja u vjeru).
  Prvu Svetu ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi