Nalazite se u > Župni događaji

Proslava blagdana sv. Mateja ap. na Viškovu

Svečano i dostojanstveno župa sv. Mateja ap. i ev. na Viškovu proslavila je u ponedjeljak 21. rujna blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. sc. Tonči Trstenjak, član Družbe Isusove – Opatija, u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Ivanom Nikolićem, svećenicima kastavskog dekanata i drugih župa Riječke nadbiskupija. Liturgijsko pjevanje animirali su župni zbor i Dječji župni zbor "Nebeske iskrice". Mnogobrojne vjernike na početku je pozdravio župnik, mons. Nikolić izrazivši tom prigodom riječi zahvale predvoditelju misnog slavlja koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu od petka 18. rujna do nedjelje 20. rujna.

U nadahnutoj propovijedi govoreći o pročitanom evanđeoskom tekstu ( Mt 9, 9 -13 ) dr. sc. Tonči Trstenjak kazao je da je Matej za Židove bio odbačen zbog svoje carinske službe. Njega Isus poziva i on ostavlja sav posao i ide za njime. Krist ‘ugleda’ Mateja koji biva radostan zbog poziva jer je osjetio ljubav u Isusovom pogledu. Zbog toga, svi koji jesu s Isusom, sretni su, kazao je propovjednik.

Govoreći u kontekstu današnjeg vremena i razlozima zbog kojih neki odlaze na misu poput navike, tradicije, društva i sl., propovjednik je istaknuo da pravi razlog za odlazak na misu treba biti radost susreta s Isusovim ‘pogledom’ i doživljaj milosti i ljubavi koju možemo u Euharistiji doživjeti. Podsjetio je na 21. rujna 1953. godine, dan kada je mladi Jorge Mario Bergoglio otišao na ispovijed koja mu je promijenila život. 1958. otišao je u isusovce. Kada je izabran za biskupa mons. Bergoglio odabrao je kao geslo i program života dio iz Homilija sv. Bede časnog, svećenika (Hom. 21, CCL 122, 149-151), koji, komentirajući evanđeoski događaj Matejevog poziva, piše: "Vidit ergo Iesus publicanum et quia misereando atque eligendo vidit, ait ili Sequere me” (Vidio je Isus carinika, a kako je gledao pun smilovanja i odabirući, reče mu: Slijedi me.). To geslo sadašnji papa Franjo odlučio je staviti i na svoj papinski grb. To se i sv. Mateju dogodilo i tu vidimo poruku svima nama – trebamo živjeti s Isusom i ići njegovim putem radosni. Bog nas ne oslobađa nevolja i ne kažnjava nas njima, ali daje nam milost da možemo prebroditi naše poteškoće, kazao je propovjednik.

Kao evanđelista sv. Matej daje svjetlo i nadu već na prvim stranicama Evanđelja, dok na posljednjima se obraća židovskom narodu i govori im da idu po svem svijetu i prenose Radosnu vijest. To je poruka i nama. Svi smo pozvani živjeti i svjedočiti svoje kršćansko poslanje s radošću. Mi možemo reflektirati Isusov pogled, donijeti Krista drugima, poručio je p. Tonči Trstenjak.
Na kraju je poručio da se po uzoru na sv. Mateja apostola moramo spustiti na razinu grešnika i ne ostati u svojoj oholosti kako bismo mogli čuti Božji poziv. To je osjetio ovaj svetac, kao i papa Franjo, rekao je p. Tonči i zaključio riječima s prve propovijedi sv. Ivana Pavla II.: Otvorite vrata Kristu!

 


Proslava blagdana sv. Mateja ap. na Viškovu
Proslava blagdana sv. Mateja ap. na Viškovu
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi