Nalazite se u > Župni događaji

Svečanom euharistijom i blagoslovom obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje


Kao i svake godine tako i ovog listopada u Crkvi i školama obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, i škole taj dan  uz prigodni program poprimaju  jedan vrlo „ domaćinski ugođaj" pa će se tako i u našoj OŠ Kantrida sigurno moći osjetiti miris kruha, peciva, kolača i plodova zemlje, a posebno će učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama čitati, crtati, pisati i risati na temu dobivanja kruha i drugih proizvoda od brašna. Obrađuje se s više aspekata čitav proces dobivanja ove svakodnevne namirnice, a razgovara se i o njegovom značenju u životu ljudi. Znamo da još mnogi i dan danas nemaju dovoljno kruha, pa su Dani kruha prigoda za urediti stol na kojem će se uz krušne proizvode moći pronaći i razni plodovi koje nam daruje naša zemlja kako bi svi još više znali cijeniti i biti zahvalni za ono što je plod zemlje i čovjekova rada, ali i Božji dar. Zahvaljujemo našim dragim župljankama Gabrijeli, Veri, kao i č. s. Kruni, što su prigodno i simbolično ukrasile oltarni prostor kako bi svi župljani još svečanije obilježili ove dane, a naročito mlađi naraštaji obitelji s djecom, prvopričesnici, krizmanici i mladi.

Župnik Vjekoslav je u prigodnoj homiliji ukazao na važnost kruha koji je potreban da bi se preživjelo. Onaj tko je gladan ne traži birana i skupa jela, nego kruh. Tko je bez posla ne traži velika primanja, nego posao koji će mu osigurati „kruh". Isus se objavljuje kao kruh, to jest kao ono bitno, prijeko potrebno za svakodnevni život, bez njega ništa ne ide. Ne kao jedan od kruhova, nego Kruh života. Drugim riječima, mi, bez njega, umjesto da živimo, životarimo, i zato je euhaharistija dar u kojemu nam Bog potvrđuje svoju ljubav do kraja na način da nam se pod prilikom kruha daje za hranu. Neka nas iznova obuzme to čuđenje i ganuće, da dirnuti u srce Božjom ljubavlju koja ide do kraja budemo povučeni u zahvaljivanje i klanjanje Kruhu života koji nam se uprisutnjuje i u današnjoj euharistiji. Župnik je ukazao na važnost obiteljskog stola koji, ako iznova otkrijemo i čuvamo njegovu vrijednost, ima snagu vraćati nas u zajedništvo blagovanja, molitve i razgovora, te je istaknuo svijetli primjer blaženog Carla Akutisa, čiji spomendan Crkva slavi 12. listopada, mladića koji je, kao i mnogi njegovi vršnjaci volio nogomet, bicikl, videoigre, računala, te je na neki način zaštitnik digitalnih medija jer pokazuje kako i internet može pomoći na putu osobne svetosti. Dirljivo je svjedočanstvo ljubavi koju je Carlo pokazivao prema Isusu u euharistiji, Crkvi i Blaženoj Djevici Mariji, pa je često znao reči: Euharistija i krunica – moja autocesta za nebo”.

Svjetski dan hrane, proglašen 1979. godine, koji se obilježava svake godine 16. listopada, podsjeća nas na važnost hrane i solidariziranja s onim državama u svijetu u kojima još uvijek nema dovoljno hrane za sve žitelje i radi jačanja javne svijesti o potrebi zajedničke globalne borbe protiv gladi. Molimo u solidarnosti za one koji još i danas nemaju dovoljno hrane za život i trpe glad. Bože pohiti im u pomoć preko osoba i organizacija humane i djelotvorne ljubavi.

 

Svečanom euharistijom i blagoslovom obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Svečanom euharistijom i blagoslovom obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Svečanom euharistijom i blagoslovom obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Svečanom euharistijom i blagoslovom obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi