Nalazite se u > Papa-staro

Torino - „Umiranje zbog nade

Torino - „Umiranje zbog nade

Papa: Treba se suočiti s izazovima učenika i misionarske preobrazbe

Papa Franjo uputio je 18. srpnja poruku sudionicima pete Konferencije o novoj evangelizaciji, koja se do 22. srpnja održava u Manili.

Vatikan - Papa Franjo uputio je 18. srpnja preko apostolskog nuncija na Filipinima nadbiskupa Gabriela Caccija poruku sudionicima pete Konferencije o novoj evangelizaciji, koja se od 18. do 22. srpnja održava u Manili. Poruku je tijekom mise kojom je otvoren skup pročitao manilski nadbiskup kardinal Luis Antonio Tagle, prenosi Vatican News.

Podsjetivši na apostolsku pobudnicu Evangelii Gaudium, Papa je istaknuo koliko je danas životno važno da Crkva iziđe i naviješta Evanđelje svima, na svim mjestima, u svim prilikama, bez oklijevanja, bez odbojnosti i bez straha, jer radost je Evanđelja za čitavi narod, nitko ne smije biti isključen. Svrha je konferencije ponuditi uvjerljivo iskustvo Isusa, Crkve i poslanja. Riječ je o prigodi za ukorjenjivanje u Isusu, objasnio je kardinal Tagle i istaknuo da nema evangelizacije ako se više puta ne ukorijenimo u osobi Radosne vijesti, u Isusu.

Osim općih zasjedanja, radovi na konferenciji - koja se prvi put održala 2013. godine - posvećeni su različitim temama, među kojima su: župa, obrazovanje, posao, obitelj, mladi, digitalni mediji i društvene mreže, kateheza, poslanje, nove dužnosti.

18. srpnja – 2018. - Torinski nadbiskup Cesare Nosiglia - Na mediteranu se ponavljaju pokolji nevinih

Predvodeći 18. srpnja molitveno bdjenje pod geslom „Umiranje zbog nade" za sve one koji su izgubili život putujući prema Europi, torinski nadbiskup Cesare Nosiglia pozvao je na djelovanje na području obrazovanja i odgoja, kulture i društva, kao i na vjerskom području.

Torino - Predvodeći 18. srpnja molitveno bdjenje pod geslom „Umiranje zbog nade" za sve one koji su izgubili život putujući prema Europi, torinski nadbiskup Cesare Nosiglia upozorio je da se na Mediteranu, moru koje je ujedinjavalo Europu s Afrikom i Istokom, ponavljaju pokolji nevinih, prenosi Vatican News. Nažalost, useljavanje u našu zemlju, koje je buknulo u bremenito vrijeme i na sve teže načine, u mnogima je pa i u vjernicima, izazvalo ozbiljne teškoće u prihvaćanju smirenog i pozitivnog prihvata koji bi trebao biti obilježje naroda kao što je naš, koji je iseljenicima ispunio svijet. Prihvat migranata, što naravno uključuje i spašavanje na moru iz trošnih brodova, nužan je korak koji bi trebao biti temelj naših odnosa sa svakom osobom koja moli za pomoć, bilo da je Talijan ili stranac, rekao je torinski nadbiskup.

Smatra da bi bilo „pravedno i obvezujuće" apelirati na odgovornost drugih europskih država kako bi se zajedno suočili s problemom useljavanja koje je u tijeku i koje snažno raste. Ali, svjestan je da to ne može postati izgovor da se zatvore poput školjke te da ih odbace i prepuste njihovoj sudbini, koliko god ih dolazilo našim morima, nakon dugih i bolnih iskustava rata i krajnjeg siromaštva. Mnogi od njih su maloljetnici i bespomoćne žene koji su morali podnijeti sve vrste nasilja.

Za prihvat beskućnika, onih koji su izgubili dom i posao, imigranata i izbjeglica, nije dovoljno samo jamčiti im spokojan i dostojanstven život. Trebamo nastaviti s pratnjom, uključivanjem u društvo, obrazovanjem, otvaranjem radnih mjesta, međusobnim dijeljenjem svojih kulturnih, vjerskih i društvenih vrijednosti. Potrebno je svakomu zajamčiti neovisnost koja omogućava ne samo da uredi svoj život za budućnost, nego da i sam pridonosi rastu općeg dobra čitavoga društva. Na taj način mnoga braća i sestre, siromašni ili imigranti, mogu također biti izvor za društvenu zajednicu, istaknuo je nadbiskup Nosiglia.

Dok na jednoj strani imamo veliko mnoštvo volontera i svjetovnih i vjerskih organizacija koje se uključuju u rješavanje siromaštva i potrebitih, bilo Talijana ili stranaca, na drugoj su strani Božji narod i građanske vlasti često ravnodušni, podnoseći te prilike bez djelovanja, pokazujući nedostatak suosjećanja, predrasude i neprijateljstvo. Torinski nadbiskup stoga je pozvao na djelovanje na području obrazovanja i odgoja, kulture i društva, kao i na vjerskom području. Cilj je podržati razloge za prihvaćanje: u shvaćanju, u načinu i izboru života svakog člana zajednice.

Nadbiskup je pozvao kršćanske Crkve i islamske vjernike da sklope savez kako bi postigli te zajedničke ciljeve. Ono što se želi jest zajednička politika i djelovanje, kako na vjerskoj razini, tako i na kulturnoj i društvenoj, da budemo sposobni rješavati taj problem u pravdi i solidarnosti, poručio je nadbiskup Nosiglia.
Molitvenom bdjenju za migrante pridružili su se predstavnici Zajednice sv. Egidija, Zaklade Migrantes i Saveza evangeličkih Crkvi. Tijekom molitve spomenuta su imena onih koji su krenuli na put nade i poginuli pokušavajući doći u Europu posljednjih mjeseci. Od godine 1990. uzduž europske granice poginulo je najmanje 36.000 ljudi; prošle je godine poginulo 3139 osoba, dnevno gotovo 10, a od siječnja ove godine do danas, unatoč smanjenju dolazaka, više je od 1000 ljudi poginulo u Sredozemnom moru, ne računajući one koji su izgubili živote prelazeći pustinju ili kopnenu granicu.

18. srpnja 2018. - „Isus nas poziva zajednički izgrađivati civilizaciju ljubavi u situacijama koje svakodnevno živimo".

Vatikan - Papa Franjo uputio je 18. srpnja na popularnoj društvenoj mreži Twitter poruku sljedećeg sadržaja: „Isus nas poziva zajednički izgrađivati civilizaciju ljubavi u situacijama koje svakodnevno živimo".
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi