Nalazite se u > Župni događaji

U ponedjeljak 28. lipnja održan je Svećenički dan u Liču i Fužinama

U ponedjeljak 28. lipnja održan je Svećenički dan u Liču i Fužinama koji je okupio 50-ak svećenika Riječke nadbiskupije s riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem. Susret je započeo euharistijskim slavljem u svetištu Majke Božje Snježne u Liču kojega je predslavio nadbiskup koadjutor. U prigodnoj homiliji istaknuo je tri kriterija koja bi trebala biti prisutna u životu svakog svećenika. Po pitanju prvog kriterija nadbiskup je potaknuo svećenike da budu prije svega ljudi molitve, poput Abrahama koji se u intimnom prijateljskom razgovoru s Bogom zauzimao za druge ljude i u toj molitvi otkrivao je Božju dobrotu i milosrđe. Zatim je ih je potaknuo da mole za vjernike koji su im povjereni, ali i za čitav svijet, a osobito za grešnike koji su odlutali od Boga i Crkve. Naglasio je da je tek u intimoj molitvi moguće iskusiti i upoznati Božju širinu i milosrđe, te je pozvao svećnike da što dublje otkriju.

Zatim je svećenicima stavio na srce drugi kriterij koji se tiče nenavezanosti na materijalna dobra. Upozorio je na opasnost imanja određenih vlastitih materijalnih interesa u svećeničkom pozivu. Po tom pitanju pozvao je svećenike da se u slobodi srca služe materijalnim dobrima koja su potrebna za poslanje Crkve, njihovo vlastito uzdržavanje, ali svakako i za siromahe. Pozvao ih je da pokušaju živjeti ideal istinskog nutarnjeg siromaštva i slobode koja se tiče i nenavezanosti na vlastitu prošlost i obitelj što je naveo kao treći kriterij, povezujući to s pročitanim evanđeljem u kojem Isus poziva da se pođe za Njim i da se pusti da mrtvi pokapaju svoje mrtve. U slici oca kojega treba pokopati skriva se naša prošlost koja nam ne smije biti prepreka na životnom putu i svećeničkom poslanju.
Nadbiskup je istaknuo da se često nažalost bojimo slobode i volimo bježati u sigurnost izvanjskih pravila. Pozvao je svećenike na življenje istinske slobode i evanđelja koje je uvijek novo i potrebno je novih mješina koje su upravo oni pozvani biti, te im je zaželio da ih Duh Sveti snažno oslobodi i osposobi za ljubav i da ih čuva od klerikalizma.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je zajednički doručak te posjet etnografskoj zbirci u Liču i župnim crkvama u Liču i u Fužinama uz srdačne i prigodne riječi župnika domaćina vlč. Tomislava Zečevića.
Susret je završio zajedničkim ručkom i druženjem.
U ponedjeljak 28. lipnja održan je Svećenički dan u Liču i Fužinama
U ponedjeljak 28. lipnja održan je Svećenički dan u Liču i Fužinama
U ponedjeljak 28. lipnja održan je Svećenički dan u Liču i Fužinama
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi