Nalazite se u > Župni događaji

Ženidba - Sakrament - Priprema i dokumenti

Ženidba - Sakrament - Priprema i dokumenti
Crkveno vjenčanje je sakrament koji se događa između dviju krštenih osoba, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu ljubavi za cijeli ovozemaljski život. Sakrament Ženidbe, po svojoj naravi usmjeren je dobru supružnika, naravno, rađanju i odgajanju djece. Bitna su svojstva ženidbe zajedništvo i nerazrješivost, koja u kršćanskoj ženidbi zbog sakramenta imaju posebnu čvrstoću.Muška osoba prije navršene četrnaeste godine ne mogu sklopiti valjanu ženidbu.Sakrament Ženidbe mogu primiti samo krštene osobe.Uz crkveno dopuštenjemogu se valjano vjenčati krštena i nekrštena osoba, sakramenat je samo za krštenu osobu a nekrštenu obvezuje naravni brak.Mješovita ženidba To je ženidba između dviju krštenih osoba od kojih je jedna krštena u Katoličkoj crkvi a druga pripada Crkvi, ili crkvenoj zajednici koja nema potpunog zajedništva s Katoličkom crkvom. Sakrament je moguć uz dopuštenje mjesnog ordinarija...AKO ŽELITE SKLOPITI SAKRAMENT ŽENIDBEoboje, ŽUPNIKU ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA, (u Župi gdje stanujete) i u kojoj se odlučite vjenčati, (u Župi zaručnice ili zaručnika), kako bi župnik pokrenuo POSTUPAK ZA ŽENIDBU.Javite se župniku 3. mjeseca prije vjenčanja radi dogovora.

2. Kako bi se što bolje pripravili za život u sakramentu braka pohodit ćete ZARUČNIČKI SEMINAR (koji je obavezan po odredbi našeg nadbiskupa). Po završetku seminara dobit ćete POTVRDU o završenom seminaru koju ćete odnijeti župniku koji vas sprema za sakrament Vjenčanja. Raspored seminara priprave za sakrament Ženidbe možete dobiti kod župnika ili na stranici Riječke Nadbiskupije-obiteljski centar.

MALA PREPORUKA: SEMINAR POHODITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), kako ne biste zadnji čas morali sve ovo činiti: Zaručnički tečaj, ishođenje crkvenih i državnih dokumenata, Postupak za vjenčanje, Ženidbeni navještaj na Svetoj misi prema mjestu stanovanja (NE prema mjestu rođenja i krštenja), proba obreda i čitanja u sakramentu Ženidbe i sve Vaše ostale obveze koje ćete imati uz sakrament Vjenčanja (večera, glazba, vjenčanica, odijelo, fotograf, pozivnice, pozivanje gostiju, itd.)

3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je donijeti KRSNI i SLOBODNI LIST iz župe krštenja(Slobodni list je svjedočenje kako niste crkveno vjenčani, i kako možete sklopiti sakrament Ženidbe. Tako vam Krsni list ujedno služi i kao Slobodni list).

(Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament Ženidbe ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem sakramentu Krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih).

(Krsni list vrijedi 6. mjeseci).

4. Iz Matičnog ureda (mjesta ili grada u kojemu se želite vjenčati) potrebno je donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje sakramenta Braka u vjerskom obliku. (Potvrda vrijedi 3. mjeseca)

5. Ako niste primili sakrament svete Potvrde (Krizmu) možete sklopiti sakrament Ženidbe ali će Vas svećenik upozoriti kako nećete moći biti kum na sakramentu Krštenja ili kod svete Potvrde (to traži Zakonik Crkve Katoličke). Stoga Vam se preporuča u što skorije vrijeme (ako je moguće prije ženidbe a ako ne onda poslije ženidbe) u dogovoru sa svojim župnikom učinite kraću pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete Potvrde i tako imati uvjete koji su potrebni i za kumovanje u sakramentu Krštenja ili svete Potvrde-Krizme.

Kum na sakramentu Krštenja ili Krizmi (Firmi) treba ispunjavati slijedeće uvjete: a) treba biti katolik s navršenih 16 godina života; b) treba biti kršten, pričešćen i krizman; c)mora biti crkveno vjenčan (nije dostatno samo civilno vjenčanje); d)nije rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili javno živi u izvanbračnoj zajednici e) ne živi u izvanbračnoj zajednici i odbija se crkveno vjenčati (a mogao bi). f) živi u skladu s katoličkom vjerom i crkvenim naukom g) otac i majka djeteta ne mogu biti kumovi.

6. Nekoliko dan prije vjenčanja doći ćete u crkvu gdje ćete se vjenčati na probu za obred vjenčanja i na svetu Ispovijed ili po vašoj želji (pristupiti sakramentu dobre svete Ispovijedi možete poći po vašem izboru u bilo koju Katoličku crkvu) te ćete se pričestiti na Svetoj misi.

7. Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola taksa za vjenčanjeiznosi 200 kn.

DODATNE INFORMACIJE

- KIĆENJE CRKVE, CVIJEĆE - Svima crkvene osobe okite klupe, klecalo, četiri stolca na kojima sjede mladenci i kumovi... Ako želite ukrasiti crkvu svojim cvjetnim aranžmanima i ukrasiti klupe u crkvi, dogovorite to u sa župnikom.

Na zidove crkve (kako unutra tako ni vani) nije dopušteno ništa stavljati.

- SVIRANJE I PJEVANJE TIJEKOM OBREDA VJENČANJA –

Redovito svira i pjeva časna sestra Kruna. Ali imate mogućnost dogovora sa župnikom ili ako vi osobno imate nekoga tko bi želio svirati ili pjevati tijekom vašeg vjenčanja, dogovorite sa župnikom.

- ODIJEVANJE- neka vaše odijelo i vjenčanica, kao i odijela uzvanika, budu primjereni svetom mjestu u kojem sklapate sakrament Ženidbe. Odrasloj osobi nije potrebno tumačiti kako se ljeti oblači za plažu, stoga nije potrebno ni tumačiti kako se treba obući u Crkvi…

- IZLAZAK IZ CRKVE - crkva se uređuje svaki tjedan kako bi bila čista i uređena za nedjeljne Svete mise pa tako i za vaše Vjenčanje.

Po izlasku iz crkve postoji čudan „moderni" običaj posipanja mladenaca rižom (na žalost, razmislimo: riža je hrana, a hrana se ne baca) ili raznobojnim papirićima što je kasnije teško počistiti.

Pokušajte organizirati na izlasku iz crkve zasipanje laticama cvijeća budući da su one „ekološke", ne onečišćuju zemlju i lako su razgradive u zemlji, ili bombonima razveselite djecu...

Ako je ikako moguće, molimo Vas organizirajte nekoga tko bi kasnije ulaz pred crkvom vratio u stanje kakvo je bilo spremno za Vas, kako bi našoj župnoj zajednici crkva bila ugodna i lijepa za nedjeljne Svete mise.
- PIROTEHNIKA, VATROMET - nije dopušten u crkvi ni oko crkve…
Ženidba - Sakrament - Priprema i dokumenti
Ženidba - Sakrament - Priprema i dokumenti
Ženidba - Sakrament - Priprema i dokumenti
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi