Nalazite se u > Župni događaji

Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika

Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika ‘sveca svega svijeta’ kako je sv. Antuna nazvao papa Leon XIII. Proslavi je prethodila pobožnost 13 utoraka posvećenih ovome svecu, a na samu svetkovinu svečano euharistijsko misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Suslavio je župnik vlč. Vjekoslav Kovač, mons. Ivan Nikolić i đakon Luka Klarica. Misnom slavlju nazočio je novoizabrani gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović.
Uz pozdravne riječi predvoditelju liturgijskog slavlja i okupljenim vjernicima, vlč. Kovač je podsjetio da se sv. Antuna zaziva u pomoć pri pronalasku izgubljenih stvari, a u ovoj Župi on posebno mjesto zauzima u obiteljima, kao zagovornik supružnicima da se ne izgube i ne udalje u međusobnim odnosima. Zaziva se i kod pomoći vjernicima da ih njihovi grijesi ne odvrate od Majke Crkve i od Božje ljubavi koju je sv. Antun po svom propovijedanju svima želio donijeti.
 


UVODNA POZDRAVNA RIJEČ
ŽUPNIKA VJEKOSLAVA

Na početku ovog svečanog misnog slavlja pozdravljam sve prisutne župljane, sve hodočasnike i štovatelje nebeskog zaštitnika Kantride, sv. Antuna Padovanskog, čiji blagdan ove godine slavimo baš u nedjelju. Izvanredna je bila i priprema na blagdan budući da je u nju bila uključena i priprava ovogodišnjih krizmanika na sakramenat sv. Krizme.

            Pozdravljam braću svećenike koji, zbog nedjeljnih obaveza na svojim župama,  nisu bili u mogućnosti odazvati se današnjem slavlju, ali će nam se priključiti na večeri i bratskom druženju. Pozdravljam predstavnike naše Osnovne škole, Dječje bolnice, i Doma za starije i nemoćne na Kantridi.

            Posebno nam je čast i zadovoljstvo što je večeras među nama i najpoznatije lice Kantride i grada Rijeke, novoizabrani riječki gradonačelnik gosp. Marko Filipović. Kao novi župnik i susjed, iskreno Vas pozdravljam i želim Vam obilje zdravlja, snage, mira i Božjeg blagoslova za sve ono što vas čeka na novoj dužnosti upravljanja gradom koju ste tek preuzeli. Zahvalni smo da ste našli vremena u ispunjenom rasporedu događanja i obaveza ove nedjelje pridružiti nam se u prvom dijelu misnog slavlja, i da ćete nas zbog već otprije dogovorenih obaveza prema drugima nakratko morati napustiti, ali se nadamo da ćete nam se poslije na večeri u župnom domu svakako iznova pridružiti. Ujedno koristim prigodu da Vam u ime svih župljana Kantride čestitam i predstojeći blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika grada Rijeke, koji ćemo svečanom procesijom proslaviti prekosutra, u utorak 15. lipnja.

            Na poseban način pozdravljamo Vas, oče Nadbiskupe Ivane, i zahvaljujemo Vam što ste prihvatili predvoditi današnje središnje misno slavlje. Molimo da nam uputite pastirsku riječ i poticaj. Vaša nazočnost među nama danas poticajni je znak zajedništva i vrednovanja pobožnosti prema sv. Antunu.

            Proslavimo svi zajedno, domaći i gosti, Boga koji je divan u svetima svojim, a posebno u sv. Antunu, škrinji sv. Pisma i svecu svega svijeta, kako ga je nazvao papa Leon XIII. A Vas, dragi oče nadbiskupe, pozivam da nas uvedete u ovo euharistijsko slavlje!

ZAVRŠNA ZAHVALNA RIJEČ

            Ove godine bila je izvanredna priprema na blagdan ne samo po tome što smo Antunovo slavili u nedjelju, već i po tome što je u nju bila uključena i priprava ovogodišnjih krizmanika na sakramenat sv. Krizme, koju su jučer, 12. lipnja, primili u svečanom misnom slavlju po rukama riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića. Zahvaljujemo svećenicima redovnicima koji su s puno pažnje vodili pripravu na blagdan i sv. krizmu; fra Tomislavu Šanku, koji je imao kreativan nagovor i provjerio znanje krizmanika, i patru dominikancu Nikoli Leopoldu koji je osim misnog slavlja na Presveto Srce Isusovo animirao i klanjanje, vrlo dojmljivo i milosno i za župljane i za krizmanike. Na vrhuncu ovog milosnog svečevog tjedna bila nam je osobita čast i radost, da je središnje koncelebrirano slavlje predvodio, kako i dolikuje, naš riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, i da nam se na slavlju večeras pridružilo i najpoznatije lice susjedstva- novoizabrani riječki gradonačelnik Marko Filipović.    

            A da je tijekom ovoga tjedna mogla poteći rijeka milosti za sve, tomu je ipak najviše doprinio trud pojedinaca, onih sestara i braće koji se ponekad po ljudski čine kao gorušičino zrno u župi, a na kraju njihovo služenje naraste u stablo koje potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske. Stoga želim na koncu od srca zahvaliti svima koji su pomogli oko svega najpotrebnijega da bi i ovogodišnja proslava blagdana sv. Antuna, nebeskog zaštitnika župe na Kantridi protekla u najizvrsnijem redu. Prije svega, od srca jedno veliko hvala svima koji su nesebično darivali svoje vrijeme i život u služenju svim onim župljanima, vjernicima i hodočasnicima što se tiče unutarnjeg uređenja liturgijskog prostora, uređenja i čišćenja crkve, kao i nabave i bogatog dekoriranja cvijećem oltarnog prostora i procesionalnog kipa sv. Antuna. Za to je najzaslužnija naša č. s Kruna Samarđija i nekoliko vrijednih župljanki Gabrijela, Vera, Iva, Silvana i Kristina - koje su joj asistirale i bile na pomoć. Zahvaljujem svima koji su darovali prilog za cvijeće, ili darovali cvijeće, kao i na novčanim darovima za izradu oltarnih anđela.

            Hvala i našim pjevačima na animiranju liturgijskih slavlja tijekom same priprave, jučer u slavlju sv. krizme, i danas na sam svečev dan; ponajprije č. s. Kruni koja je i tu spiritus movens na čelu našeg mješovitog župnog zbora. Velika hvala također i Nikoli Nemetzu i Terezi i zboru mladih obitelji naše župe, koji su pjesmom popratili jutrošnje misno slavlje, u 10,30 sati koje je predvodio vlč. Josip Pende, riječki povjerenik za mlade! Hvala svim pjevačima i liturgijskim čitačima.           


Zahvaljujem i dekanu vlč. Kristijanu Zebi za prekrasno vođenje slavlja jutros u 09,00 sati, ali i za činjenicu što je vidio muku nas župljana i pobrinuo se da za blagdan na Kantridi vina imaju, u izobilju da ga imaju. Iskreno zahvaljujemo! Zahvaljujemo svim gospođama koje su se potrudile ispeći i dostaviti kolače za kratku okrepu i druženje ispred crkve.

            I na koncu, od srca jedno veliko HVALA Vama, oče Nadbiskupe Ivane, za svaku upućenu riječ i pastirski poticaj. Vaša nazočnost među nama danas poticajni je znak zajedništva i vrednovanja pobožnosti prema sv. Antunu.

            Jednako tako, kao što je uređen unutarnji prostor, veliko hvala i svim sestrama, kao i uvijek raspoloženim mladićima Darku i Grgi, koji su se svi zajedno pobrinuli oko uređenja vanjskog okoliša i prostora ispred župne crkve, pa pozivam sve poslije mise na kratko druženje  ispred crkve, gdje možete po promotivnoj cijeni, za samo 250 kn kupiti bogato opremljenu Monografiju župne kronike i crkve, za čije je objavljivanje najzaslužniji bivši župnik don Ivan Kordić, a na njoj su radili mnogi naši cijenjeni i vrijedni župljani i drugi koji su na razne načine povezani sa župom.

            Za dugogodišnje nesebično služenje u župi i za brigu oko sakristije, predvođenja molitve, čuvanja i uređenja crkve, te svakodnevnog čiščenja župnog dvorišta i okoliša željeli smo kao mali znak pažnje i zahvale u ime svih župljana uručiti našim sestrama Ivanki Hrvatin, Desanki Mikuličić i Josipi Bepi Fafanđel jedan primjerak Monografije župe na dar. Hvala vam za sve!

            Još jedno uistinu od srca veliko hvala, svakako ide mladim obiteljima Nemetz, Cerovac, Glavan, Račić, Jurasić, Conta, Doubek i svim ostalima koji su nesebično služili i bili na pomoć oko nabave i realizacije mnogih tehničkih stvari, a svima iz obitelji Cerovac, Dujmović i Turkalj hvala za rješavanje svih neophodnih krucijalnih problema oko realizacije večere. Tu su još gosp. Efrem Močinić, Marin Franolić i drugi koji ne bi želio ispustiti, pa neka mi nitko ne zamjeri ako smo koga slučajno zaboravili!

            I dok zahvaljujemo svima, prvenstveno zahvaljujemo Svemogućem Bogu, jer je on počelo i izvor svakog dobrog djelovanja. Neka nam svima sv. Antun izmoli kod Boga potrebne milosti da u naporima i kušnjama svakoga dana njegova ljubav među nama bude djelotvorna, a oproštenje i milosrđe ima zadnju riječ među nama.

 


U poticajnoj propovijedi nadbiskup se osvrnuo na život sv. Antuna. Naglasio je njegovu osjetljivost za najpotrebitije i potaknuo vjernike da ga nasljeduju u tom pogledu. Neka nam sv. Ante, kao i drugi sveci budu inspiracija da poput njih ljubimo Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao samoga sebe, istaknuo je nadbiskup Devčić. Homiliju je zaključio riječima kako svetost nije nešto daleko, apstraktno. Bitno je činiti ono što je naša dužnost: biti graditelji mira, dokazivati životom i svjedočenjem svoju vjeru kroz ljubav prema bližnjemu. Njome dokazujemo i svoju ljubav prema Bogu, kazao je mons. Devčić.
Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je blagoslovio kip sv. Antuna Padovanskog. Proslava je završila tradicionalnom hodočasničkom procesijom i čašćenjem kipa sv. Antuna, te podjelom blagoslovljenih ljiljana župljanima.
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župa sv. Antuna Padovanskog na Kantridi proslavila je 13. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi