Nalazite se u > Nadbiskupija

12. siječnja 2020. - Papin Angelus

Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji, blagdan Krštenja Gospodnjega

Božja smo milina

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Još sam jednom imao radost krstiti nekoliko djece na današnji blagdan Krštenja Gospodnjega. Danas ih je bilo trideset i dvoje. Molimo za njih i njihove obitelji.

Liturgija nam ove godine stavlja pred oči događaj Isusova krštenja prema izvješću iz Matejeva Evanđelja (usp. 3, 13-17). Evanđelist opisuje dijalog između Isusa koji traži krštenje i Ivana Krstitelja koji želi to odbiti primjećujući: „Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?" (r. 14). Ta Isusova odluka iznenađuje Krstitelja: naime, Mesiji ne treba čišćenja; On je onaj koji čisti. Ali Bog je Svetac, njegovi putevi nisu naši, a Isus je Božji put, nepredvidivi put. Upamtimo da Bog je Bog iznenađenja.

Ivan je rekao kako između njega i Isusa postoji neizmjerna, nepremostiva udaljenost. „Ja nisam dostojan obuće mu nositi" (Mt 3, 11), rekao je. Ali Sin Božji došao je upravo zato da premosti tu udaljenost između čovjeka i Boga. Ako je Isus sav na Božjoj strani, onda je i sav na strani čovjeka i spaja ono što je bilo podijeljeno. Zato odgovara Ivanu: „Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!" (r. 15). Mesija traži da ga se krsti kako bi se ispunilo svu pravednost i ostvario se Očev naum koji vodi putem sinovske poslušnosti i solidarnosti s krhkim i grešnim čovjekom. To je put poniznosti i potpune Božje blizine svojoj djeci.

I prorok Izaija najavljuje pravednost sluge Božjeg, koji svoje poslanje u svijetu ostvaruje na način koji je suprotan ovozemaljskom duhu: „On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja" (42, 2-3). To je stav krotkosti – to je ono čemu nas Isus uči svojom poniznošću i krotkošću –, stav jednostavnosti, poštivanja, umjerenosti i skrovitosti, koji se traži i danas od Gospodinovih učenika. Koliki samo – žalosno je reći – koliki se Gospodinovi učenici boje biti Gospodinovim učenicima. Nije dobar učenik onaj koji se boji. Dobar učenik je onaj koji je skroman, krotak, onaj koji čini dobro a da to drugi ne vide. U misijskom djelovanju kršćanska je zajednica pozvana uvijek izlaziti ususret drugima nudeći, a ne namećući, svjedočeći, dijeleći konkretan život ljudi.

Netom se Isus krstio u rijeci Jordanu, nebesa su se otvorila i Duh Sveti je sišao na njega u liku goluba, a s neba se zaorio glas: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina"(Mt 3, 17). Na blagdan Krštenja Isusova ponovno otkrivamo svoje krštenje. Kao što je Isus ljubljeni Sin Očev i mi koji smo rođeni od vode i Duha Svetoga znamo da smo ljubljena djeca – Otac nas sve ljubi! -, da smo Božji miljenici, braća mnoge druge braće, oni kojima je povjereno veliko poslanje svjedočiti i naviještati svim ljudima Očevu bezgraničnu ljubav.

Ovaj blagdan Isusova krštenja podsjeća na naše krštenje. I mi smo ponovno rođeni na krštenju. U krštenju je došao Duh Sveti da ostane u nama. Zato je važno znati datum svog krštenja. Znamo datum svog rođenja, ali ne znamo uvijek koji je datum našega krštenja. Sigurno neki od vas to ne znaju… Eto zadaće koju trebate napraviti kod kuće. Kad se vratite, pitajte: kada sam krštena? Kad sam kršten? I svake godine proslavite datum krštenja u svom srcu. Učinite to. Na to nas ujedno obavezuje pravednost prema Gospodinu koji je bio tako dobar s nama.

Neka nam Presveta Marija pomogne sve više razumjeti dar krštenja i dosljedno ga živjeti u svakodnevnim situacijama.

Papa krstio u Sikstinskoj kapeli 32 djece

Na blagdan Krštenja Gospodinova u nedjelju 12. siječnja papa Franjo je u Sikstinskoj kapeli krstio 32 djece, uglavnom vatikanskih zaposlenika i diplomata akreditiranih pri Svetoj Stolici.

Dok je odzvanjao koralni plač novorođenčadi, pod sadržajnim i divnim svodom Sikstinske kapele sjajile su oči pedeset i osmero roditelja djece, 60 krsnih kuma i kumova te 240 okupljenih članova rodbine.

Krštenje je za dijete čin pravde, jer mu u krštenju dajemo blago i zalog, to jest Duha Svetoga, rekao je Papa u propovijedi i istaknuo: Dijete nakon toga odlazi sa snagom Duha Svetoga koja je u njemu. To je Duh Sveti koji će ga štititi i pomagati mu cijeli život. Zbog toga je vrlo važno krstiti ih kao djecu, jer rastu snagom Duha Svetoga. To je poruka koju vam danas želim dati.

Danas svoju djecu donosite kako bi imala Duha Svetoga u sebi; brinite da rastu u svjetlu i snazi Duha Svetoga, rekao je Sveti Otac i napomenuo: Svemu tome pomoći će kateheza, pouka i primjer koji ćete im dati u obitelji. Ne dajte se omesti ako djeca počnu plakati, jer nisu navikli na Sikstinsku kapelu, na svečanu odjeću koju su obukli za ovaj blagdan, te ako im bude malo neudobno u ovom prostoru.

Koncert još nije počeo, našalio se papa Franjo, misleći na plač djece i primijetio: Oni to rade koralno, dosta je da jedno dijete počne plakati, tada svi počnu i nastaje koncert. Nemojte se zbuniti ako dijete počne plakati, jer mu je možda previše vruće, možda mu treba nešto skinuti, možda je gladno, nahranite ga tu, u miru. Kada dijete plače u crkvi, to je lijepa propovijed i tada treba pokušati naći način da se dobro osjeća i ići dalje, napomenuo je Papa.

Oduševljenje i radost posebno su se osjetili kada su se roditelji približili krsnom zdencu zajedno s braćom i sestrama krštenika. Papa je njihova imena izgovorio jedno po jedno na tako važan dan života novorođenčadi. Naime, i sam je često poticao sve da pamte datum svojeg krštenja, urezavši ga u srcu, jer to je dan rođenja na život vjere.

12. siječnja 2020. - Papin Angelus
12. siječnja 2020. - Papin Angelus
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi