Nalazite se u > Nadbiskupija

14. ožujka 2020. - Odredba nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića

RIJEČKI NADBISKUP I METROPOLIT, mons. dr. Ivan Devčić, donosi
Odredbe svim svećenicima u svezi korona virusom

Draga moja braćo svećenici,

Danas sam primio dopis načelnika Stožera za civilnu zaštitu PGŽ (u privitku) koji nas kao mjesnu Crkvu moli da obustavimo sve liturgijske obrede do 3. travnja 2020., ali za sada smatram da je dovoljno učiniti ova ograničenja.
Nakon savjetovanja u ovim posebnim trenucima imajući na pameti odgovornost za svoje vjernike i obdržavajući upute mjerodavne vlasti, koja se brine za zdravlje svih žitelja, smatram potrebnim dati dodatne upute u svezi slavljenja liturgijskih čina i drugih vjerskih aktivnosti u Riječkoj nadbiskupiji. U ovom zahtjevnom vremenu, ne sijući paniku ni strah, kao odgovorni ljudi i vjernici povjeravamo se profesionalnosti i stručnosti mjerodavnih medicinskih ustanova i njihovim djelatnicima, kojima od srca zahvaljujemo na stručnom i ustrajnom radu. Kao vjernici oslanjamo se i na djelotvornost naših molitava i povjeravamo Gospodinu bolesne i sve one koji se brinu o javnom zdravlju.
Osim toga, imajući na pameti upute mjerodavnih državnih ustanova kao i odredbe drugih biskupija (npr. sufraganske Porečke i Pulske biskupije i drugih) te kako bi se izbjegla različita tumačenja u svezi okupljanja osoba, Riječka nadbiskupija, za sada dok se drugačije ne odredi, daje sljedeće upute kako vjernicima tako i svećenicima:
1. Upute vjernicima u svezi sudjelovanja na vjerskim slavljima:
  • neka se pridržavaju preporuka i općih mjera zaštite od respiratornih zaraznih bolesti,

  • neka ne dolaze na vjerska slavlja i okupljanja u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova,

  • neka ne dolaze na vjerska okupljanja i vjerska slavlja osobe koje su bile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su oboljele od koronavirusa,

  • neka ne dolaze na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja djeca i svi u starijoj životnoj dobi i osobe s kroničnim bolestima.

  • 2. Upute prilikom slavljenja Euharistije i drugih obred

  • neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne. A vjernici će prikom ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili će se duboko nakloniti znamenujući se pritom znakom križa bez blagoslovljene vode,

  • neka se kao gesta pružanja mira u slavlju Euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja,

  • neka se vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima.

  • 3. Druge uput

  • neka se obustave svi liturgijski obredi koji prelaze broj od 100 vjernika (molim vas da ovu uputu uzmete ozbiljno i da tako postupite, gdje nije moguće osigurati jedan metar razmaka između vjernika i primiti do 100 vjernika neka se liturgijski obredi OBAVEZNO obustave! Svaki svećenik koji postupi drugačije snosit će odgovornost pred Crkvom i državnim zakonima ukoliko se netko od vjernika zarazi),

  • gdje se odluči da nije moguće održati liturgijske obrede neka svećenik sam bez naroda (SINE POPULO) služi dnevne preuzete misne nakane bez odgode,

  • neka se obustave sve druge pastoralne neliturgijske aktivnosti,

  • neka se župna kateheza obustavi sve dok traje obustava nastave u školama,

  • sprovodi i mise zadušnice neka se služe samo u krugu obitelji,

  • ispovijedi neka budu samo pojedinačne u sakristijama ili većim prozračnim prostorijama, a u ispovjedaonice neka se na rešetke stavi zaštitni najlon ili slično, stoga neka se nigdje ne organiziraju velike korizmene ispovijedi,

  • neka svećenik prije misnog slavlja dobro opere ruke, a neposredno prije početka dijeljenja svete pričesti neka upotrijebi dezinficijens za ruke na bazi alkohola,

  • neka se redovito i često provjetravaju crkve i drugi molitveni prostori,

  • neka naše crkve prema mogućnosti budu otvorene za osobnu molitvu, ali da se primjenjuju mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora u kojem se vjernici okupljaju,

  • neka se u prostorima u kojima se vjernici okupljaju, prema mogućnosti osiguraju punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke,

  • neka na liturgijskim i drugim slavljima vjernici obavezno budu jedni od drugih udaljeni najmanje jedan metar,

  • neka se vjernike ne poziva treće, četvrte i pete korizmene nedjelje na hodočašća u katedralu (jer ih neće biti),

  • neka se vjernike rizične skupine obavijesti da sv. mise prate posredstvom televizije, a za one izvan te skupine neka se služe sv. mise po uobičajenom rasporedu, ali isključivo do 100 vjernika,

  • U vezi s navedenim, s obzirom na moguću brzu promjenu epidemiološke situacije preporuča se da svećenici prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, te da postupaju sukladno njihovim preporukama.

  • Pozivamo svećenike da prate svoje zajednice u ovim zahtjevnim trenucima te da ih podsjete na vrijednost obiteljske i osobne molitve, da ih potiču na molitvu za one koji su slabijeg zdravlja, a na poseban način za one koji su zahvaćeni virusom i za sve koji im pomažu kako bi ozdravili.

  • Svi svećenici Riječke nadbiskupije, kako dijecezanski tako i redovnički, dužni su bez iznimke postupati u skladu s navedenim uputama koje ih prije svega obvezuju u savjesti i poslušnosti. Onaj tko odstupi od navedenih uputa čini to na vlastitu odgovornost za možebitne posljedice.

  • Draga braćo svećenici, riječ o interesima općeg dobra i u ova teška vremena za svijet i Crkvu naši domovi više nego ikada postaju kućna crkva. Stoga vas molim da na treću korizmenu nedjelju obavijestite sve vjernike o ovim uputama i da zamolite djecu, starije, bolesne i nemoćne da do daljnjega ostanu u svojim domovima i prate svetu misu posredstvom televizije.

  • Budite u ovim teškim trenucima uz svoj narod, svoje stado, poštujući sve izrečene upute vodeći računa o njihovu i svom zdravlju.

  • Molite za mene, a ja preporučam vas dragi moji svećenici i sve bolesnike i one koji o njima brinu našoj nebeskoj Majci Mariji, Gospi od Zdravlja.

  • U Rijeci 13. ožujka 2020. na sedmu obljetnicu pontifikata pape Franje,

  •                                                                                                  Vaš nadbiskup,

                                                                                                     + Ivan Devčić 

Dragi svećenici,

Uz STROGO obdržavanje poslanih uputa napominjem da je potrebno da propovijedi budu kratke i neka se zborovi suzdrže od pjevanja, neka mise do daljnjeg budu tihe.

Nadbiskup

Dragi moji svećenici,

u privitku su vam upute, molitva i dopis načelnika Stožera (samo na uvid) i za sva pojašnjenja i dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

Molim vas ozbiljno i odgovorno prihvatite ove upute u poslušnosti i savjesti prema Bogu i Crkvi, a posebno za dobro povjerenog nam naroda.

Vaš nadbiskup,

+Ivan

Poštovani!

Nadbiskup Devčić određuje da se uz već poslane upute 27.2., a vezano za postupanje u slučaju širenja virusa, da u potpunosti primjenite upute na koje je danas pozvao i prvi čovjek Crkve u Hrvata uzoriti kardinal Bozanić.

Nadbiskup Devčić napominje da ove upute svakog svećenika obvezuju u savjesti, odgovornosti i razboritosti da tako postupi.

Budući da ima saznanja od vjernika da su se neki svećenici oglušili na prvotne upute, Nadbiskup određuje da se od danas počnu primjenjivati u cijelosti!

S poštovanjem, U ime riječkog nadbiskupa,

Mons. dr. Matija Matičić

Poštovani,

Suočeni sa životnim okolnostima, nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u cijelome svijetu, u Europi i u našoj Domovini, a pozorni na upute mjerodavnih služba, u svojoj smo crkvenoj odgovornosti pozvani vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima. Ujedno izražavamo zahvalnost medicinskomu osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i skrbi za bolesne.
Na temelju općih uputa koje su dane u Hrvatskoj glede okupljanja ljudi, a imajući u vidu naše vjerničke zajednice, liturgijska slavlja i molitvene susrete na području nadbiskupije, pozivam svećenike i vjernike da se – do novih uputa – pridržavaju sljedećega:

1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

2. Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne i kao takve znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.

4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Sasvim je razumljivo da će u ovim neredovitim prilikama vjernici biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima. Neka i ta gesta u pobožnosti bude poticaj da živimo svjesni toga nebeskoga dara koji primamo.

5. Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost.

Znamo da u brizi jednih za druge, premda se javljaju osjećaji nesigurnosti i bojazni, jačamo. Važna je svijest da postoje teškoće u kojima ne možemo sami i nismo sami. Svatko je pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv. Štoviše, treba ugrađivati darove koje Gospodin daje da bismo rasli u ljubavi prema bližnjima. Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke.

U nama je snaga Božjega Duha koji nas tješi i daje snagu. Osim toga, mi živimo sigurnost nade u Kristu. Molitva sve to povezuje u pouzdanju i po njoj smo dionici čudesnih djela. Svemogućemu Gospodinu koji nas obnavlja u svojoj ljubavi preporučujemo svoje slabosti i molimo ga za nadvladavanje zla i blagoslovni mir u našoj domovini Hrvatskoj.

Blažena Djevice Marijo, Zdravlje bolesnih, moli za nas!

14. ožujka 2020. - Odredba nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi