Nalazite se u > Nadbiskupija

18. ožujka 2020. - Papa će se pridružiti molitvenoj inicijativi talijanskih biskupa

Pridružujem se apelu talijanskih biskupa koji su u ovoj izvanrednoj zdravstvenoj situaciji potaknuli na molitvu za cijelu zemlju. Svaka obitelj, svaki vjernik, svaka redovnička zajednica, neka se svi duhovno ujedine sutra u 21 sat u molitvi otajstava svjetla krunice. Sjajem obasjanom i preobraženom licu Isusa Krista i njegovu Srcu vodi nas Marija, Majka Božja, Zdravlje bolesnih, kojoj se obraćamo molitvom krunice pod ljubavlju ispunjenim pogledom svetog Josipa, čuvara Sveta obitelji i naših obitelji. I molimo je da posebno čuva našu obitelj, naše obitelji, posebno bolesne i osobe koje skrbe za bolesne: liječnike, medicinske tehničare, medicinske sestre, volontere koji riskiraju život u toj službi, rekao je Papa u sklopu pozdrava talijanskim vjernicima na kraju današnje opće audijencije.

18. ožujka 2020. - Nadbiskup Milana: Poganski je misliti da Bog kažnjava, vjerujem vlastima

U intervjuu za Vatican Insider milanski nadbiskup Mario Delpini govorio je o trenutačnoj situaciji u tom gradu i u Italiji. Zabrinut je za budućnost, a o potezima vlasti je rekao: "Vlada je učinila sve što je bilo moguće, vjerujem vlastima”.

Slika pastira na terasi milanske katedrale koji je ondje sam s listom papira u ruci i očima uperenim u "Maduninu” gdje moli za Milano i Italiju obišla je svijet. Dirnulo je to i Papu koji ga je citirao tijekom Angelusa, hvaleći ga kao "nadbiskupa bliskog narodu i Bogu”. U telefonskom intervjuu nadbiskup je komentirao izvanrednu situaciju koju doživljava Italija u vremenu zatvaranja i strahova za sadašnjost i budućnost. Prije nego što je odgovorio na svako pitanje zastao je, pazeći na svaku riječ, no samo u jednom trenutku brzo je reagirao: "poganski je”, rekao je, pomišljati na bijesnog Boga koji šalje kazne, i kojega bi kao trebalo smirivati molitvama. "Molitva ne služi traženju da Bog ukloni kaznu koju je on sam poslao, mi nemamo bijesnog Boga koji se mora smirivati. To mi se čini vrlo poganskom slikom. Molimo se Bogu Isusa Krista koji je poslao svoga Sina da spasi, a ne da kazni. Tražimo od njega dar Duha koji nam daje snagu, inteligenciju, solidarnost da prođemo kroz ovaj trenutak i pokušamo pobijediti zlo dobrom”, rekao je nadbiskup, a prenijela Fratellanza umana.

Papa Franjo pohvalio je njegovu blizinu ljudima. Na pitanje kako tu bliskost živi u ovo doba karantene, mons. Delpini je odgovorio: "Pokušavam prići ljudima koliko god mogu no sve je u ovom vremenu obustavljeno: aktivnosti, sastanci, skupovi. Jako mi je žao što, primjerice, ne mogu posjetiti bolesne svećenike. Živim bliskost na koju nisam navikao. Činim to u molitvi, telefonskim pozivima, e-mailovima, porukama koje šaljem preko televizijskih kanala”.

"Ne vidim potrebu zatvaranja crkava. Obustavili smo sva bogoslužja i sve što bi moglo olakšati kontakt među ljudima, ali uvijek smo govorili da su crkve otvorene tako da svatko može ući i imati priliku moliti, poštujući naravno sigurnosne mjere, kako se zaraza ne bi dobila i širila”, pojasnio je milanski nadbiskup.

"Situacija je sigurno teška, stanovnici Milana pate i ja patim s njima. Mogu reći da me pogađa što je grad koji je do jučer bio centar svijeta postao pustinja. Pogledajte kako je sav život obustavljen, kako nije moguće imati čak ni sastanak za razmjenu ideja i razmišljanje o tome što će se dogoditi dalje”. Istaknuo je kako ga najviše impresionira "briga onih koji imaju bolesne članove obitelji, velika posvećenost zdravstvenog osoblja koje se brine o njima”.

"Jučer sam slavio misu u poliklinici, ali nisam mogao posjetiti odjele koji su, s pravom, zatvoreni. Znam da ima puno patnje, brige, straha, želje da se to uskoro završi”. Na pitanje boji li se, mons. Delpini je odgovorio: "Pa, strah je emocionalna reakcija. Nisam tako emotivan, tako da se ne bojim. Naravno da sam zabrinut, čak i za ono poslije. Nitko od nas ne zna što će se dogoditi jer je riječ o novoj situaciji. Nastojim o tome ne razmišljati previše”.

O potezima talijanske Vlade kratko je rekao: "Vjerujem vlastima i onima koji vode javno zdravstvo”, a na kraju razgovora upitao se o tome kako ova situacija s virusom može pridonijeti dobru: "Vjerujem da se svatko od nas to mora pitati i shvatiti na koji način pomoći drugima kako bi se to dobro živjelo”, izvijestila je Fratellanza umana.

Talijanski dnevnik "La Repubblica" objavio intervju s Papom

Papa je molio Boga da "svojom rukom” zaustavi ovu najnoviju zarazu i pozvao ljude da budu blizu onima čiji su dragi preminuli. To proizlazi iz razgovora što ga je vodio s novinarom rimskog dnevnika La Repubblica, Paolom Rodarijem, koji ga je pitao što je molio u nedjelju po podne tijekom posjeta bazilikama Svete Marije Velike i svetog Marcela.

Papa je dao i nekoliko prijedloga kako proživljavati ova teška vremena: "Trebamo konkretizirati male stvari, u prvom redu posvetiti veću pozornost bližnjima, obiteljima i prijateljima. Moramo otkriti da se u malim stvarima krije naše dragocjeno blago. Ima niz malih gesti koje često nestaju u svakodnevnoj anonimnosti, geste nježnosti, ljubavi i suosjećanja, koje su ipak presudne i važne, objasnio je jednostavnim riječima papa Bergoglio i kao primjer naveo spremanje obroka, milovanje, zagrljaj ili telefonske pozive. To su geste prisnih odnosa i svakodnevnih znakova pažnje, koji daju smisao životu i pojačavaju zajedništvo i uzajamno komuniciranje, pojasnio je Papa i dodao kako često među nama postoji samo virtualna komunikacije, dok bi trebali otkriti novu bliskost, konkretan odnos sačinjen od pažnje i strpljivosti.

Papa se osvrnuo i na obiteljski život te primijetio kako često obitelji jedu u potpunoj tišini. Ne razgovaraju. Roditelji gledaju televiziju, a djeca mobitele. Sve to nalikuje osamljenim monasima. Izmjenjivati iskustva je vrlo važno, jer se na taj način može bolje shvatiti potrebe drugoga, njegove, nevolje i želje. Prema Papinom iskustvu postoji i rječnik konkretnih gesti koje treba čuvati. To vrijedi posebno za boli koje su zahvatili društvo ovih dana. Papa se sjetio i zdravstvenog osoblja, volontera i obitelji preminulih te zahvalio svima koji se žrtvuju za druge. Oni su – prema njegovim riječima – primjer te konkretnosti. Potaknuo je sve da budu blizu vlastitoj rodbini, čiji su članovi preminuli, pružajući im sve moguće vrsti pomoći. Tješiti ljude mora biti glavna obveza sviju, jer naše ponašanje utječe i na život drugih. Oni koji izbjegavaju plaćanje poreza krivi su i za pomanjkanje bolničkih ustanova, primijetio je papa Franjo te potaknuo sve na nadu, pa i one koji ne vjeruju, jer smo svi sinovi Božji.
18. ožujka 2020. - Papa će se pridružiti molitvenoj inicijativi talijanskih biskupa
18. ožujka 2020. - Papa će se pridružiti molitvenoj inicijativi talijanskih biskupa
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi