Nalazite se u > Kalendar

19. svibnja - Sveti Celestin, V., papa.

19. svibnja - Sveti Celestin, V., papa.

Poslije smrti pape Nikole IV., kardinali nakon 27. mjesečnog vijećanja izabraše 5. srpnja 1294. za papu osamdesetgodišnjeg svećenika, pustinjaka, čovjeka obljubljena od naroda, kao da je već svetac, triju talijanskih pokrajina: Abruzza, Puglie i Lazia, Pietra da Morrone koji se prozvao Celestin V. Bio je pretposljednji od dvanaestero djece roditelja Angelarija i Marije rođene Leone iz južnotalijanskoga sela Isernia. Rođen je 1215. godine. Kao svećenik, pustinjak, zaljubljen u redovničko-pustinjački život, osnovao je novi red benediktinskog nadahnuća koji je na­zvao „Braća Duha Svetoga", popularno, celestini.

Nakon 8 godina kako se odrekao dužnosti glavnoga priora Reda, u Akvili u crkvi S. Maria di Collemaggio 29. kolovoza 1294., u prisutnosti mnoštva naroda, najsvečanije je okrunjen za papu. Radi raznoraznih, povijesno su­mnjivih razloga, Celestin V. se nakon pet mjeseci odrekao papinstva 13. pro­sinca 1294. Njegov nasljednik, Bonifacije VIII., zatvorio ga je u tvrđavu Fumone, gdje ga je nakon 10 mjeseci 19. svibnja 1296. smrt oslobodila od svih zemaljskih muka. Papu, kojega je Dante svrstao u svoj „Pakao" kao plašljivca: „Onaj koji se iz straha odreče", papa Klement V. proglasio je svecem katoličke Crkve 5. svibnja 1313. Njegov se spomendan slavi na današnji dan. Poslije više premještaja njegovo tijelo čeka uskrsnuće u crkvi S. Maria di Collemaggio u Akvili,

Sveti Ivon, prezbiter,  franjevački trećoredac  iz Bretanje, zaštitnik siro­maha.  Umro je u Kermartin-u  1303. godine. Svetim ga je proglasio papa Klement VI. 1347. godine.

Sveta Pudencijana, djevica  u Rimu, za vrijeme progona svoju je kuću ustupila za bogoslužja, brinula se za siromahe i bolesnike te pokapala tijela svetih mučenika.

Sveti Pudencije, rimski senator i otac svetoe Pudencijane, djevice.

Sveti Kalocer i Partenij, mučenici u Rimu za Decijeva progonstva.

Sveti Filoterij, mučenik u Nikomediji za Dioklecijanova progonstva.

Sveta Cirijaka i pet drugih, djevice i mučenice u Nikomediji za Maksimijanova progonstva.

Sveti Dunstan, biskup u Canterbury-u (Engleska).
19. svibnja - Sveti Celestin, V., papa.
19. svibnja - Sveti Celestin, V., papa.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi