Nalazite se u > Nadbiskupija

30. rujna 2019. - Papa ustanovio Nedjelju Božje riječi

U Vatikanu je 30. rujna objavljeno apostolsko pismo u obliku motu propria „Aperuit illis" kojim Papa određuje da „Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi". Nedjelja Božje riječi slavit će se svečano kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.

Naslov dokumenta „Aperuit illis" dolazi od teksta iz Lukina Evanđelja „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma" (24, 45). Objavljen je na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice smrti glasovitog prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: „Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista". Papa objašnjava kako se tom inicijativom, o kojoj je već bilo riječi već na završetku Izvanrednog jubileja milosrđa, želi odgovoriti mnogim vjernicima koji su tražili da se ustanovi Nedjelja Božje riječi.

Nedjelja Božje riječi, ističe Papa, zauzima mjesto u liturgijskom vremenu koje poziva jačati veze sa Židovima i moliti za jedinstvo kršćana.

„Nije riječ o pukom vremenskom podudaranju: slavljenje Nedjelje Božje riječi izražava jednu ekumensku vrijednost, jer Sveto pismo pokazuje onima koji priginju svoje uho Božjoj riječi put kojim treba ići kako bi se prispjelo istinskom i čvrstom jedinstvu", pojašnjava Papa.

Poziva da se tu nedjelju slavi kao svečani dan te ističe, među ostalim, važnost da se okupljenom zboru vjernika i konkretnim bogoslužnim činima zorno pokaže normativnu vrijednost Božje riječi.

Biblija – piše Papa – ne može biti samo baština nekih, a još manje zbirka knjiga za nekolicinu povlaštenih.

Često se javljaju tendencije koje pokušavaju monopolizirati sveti tekst i vezati ga uz neke krugove ili odabrane skupina. Ne smije biti tako. Biblija je knjiga naroda Gospodnjeg koji u njezinu slušanju prelazi s raspršenosti i podjele na jedinstvo. Riječ Božja ujedinjuje vjernike i čini ih jednim narodom, ističe.

Biblija nije zbirka povijesnih knjiga niti vijesti, već je u potpunosti usmjerena na cjelovito spasenje osobe.

Neosporna povijesna ukorijenjenost knjiga sadržanih u svetom tekstu ne smije dovesti do toga da se zaboravi tu prvobitnu svrhu: naše spasenje.

Sve je usmjereno tom cilju utkanom u samoj naravi Biblije koja je sastavljena kao povijest spasenja u kojoj Bog govori i djeluje kako bi išao ususret svim ljudima i spasio ih od zla i smrti, ističe Papa u svom apostolskom pismu „Aperuit illis" kojim ustanovljuje Nedjelju Božje riječi.

Primjećujući kako Riječ Božja „daje oblik i značenje odnosu između Riječi Božje i ljudskog jezika s njegovim povijesnim i kulturnim uvjetovanostima", Papa ističe da se „često izlažemo opasnosti da odvajamo Sveto pismo i tradiciju jedno od drugog, ne shvaćajući da su oni zajedno jedan jedini izvor Objave".

Naime, biblijska vjera „temelji se na živoj Riječi, a ne na knjizi. Kad se Sveto pismo čita u istom Duhu kojim je i napisano, ostaje uvijek novo." Tako, „onaj tko se hrani Božjom Riječi svaki dan postaje, poput Isusa, suvremenik ljudi koje susreće; nije u napasti da padne u besplodne nostalgije za prošlošću, niti u isprazne utopije prema budućnosti".

Papa Franjo poziva „nikad se ne naviknuti na Riječ Božju" koja uvijek na novi način poziva „na milosrdnu ljubav Oca koji traži od svoje djece da žive u ljubavi". Riječ Božja je kadra otvoriti nam oči i omogućiti nam da se izvučemo iz ralja individualizma koji nas guši, sputava i čini naš život neplodnim. Ona širom otvara put dijeljenja i solidarnosti, ističe Papa.

29. rujna 2019. - Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju

Papa: Nitko ne smije biti isključen iz društva

Draga braćo i sestre,

Želim pozdraviti sve vas koji ste sudjelovali na ovome molitvenom slavlju kojim smo obnovili pozornost Crkve prema različitim kategorijama ranjivih osoba koje putuju svijetom. U zajedništvu s vjernicima svih biskupija svijeta obilježili smo Svjetski dan selilaca i izbjeglica kako bismo ponovno potvrdili potrebu da nitko ne bude isključen iz društva, bilo da je to građanin koji na određenome mjestu boravi dugo godina ili pridošlica.

Kako bih naglasio to opredjeljenje, uskoro ću otkriti skulpturu koja kao temu ima ove riječi iz Poslanice Hebrejima: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!" (13, 2). Ta skulptura, u bronci i glini, prikazuje skupinu migranata iz različitih kultura i različitih povijesnih razdoblja. Želio sam ovo umjetničko djelo ovdje, na Trgu svetoga Petra, da sve podsjeća na evanđeoski izazov gostoprimstva.

Sutra, u ponedjeljak, 30. rujna, u Kamerunu će započeti susret nacionalnog dijaloga u potrazi za rješenjem teške krize koja godinama muči zemlju. Osjećajući blizinu patnji i nadama dragog kamerunskog naroda, pozivam sve na molitvu kako bi ovaj dijalog bio plodan i doveo do rješenja pravednog i trajnog mira, na dobrobit sviju. Neka Marija, Kraljica mira, sve nas zagovara.

Papa u Vatikanu otkrio i blagoslovio spomenik migrantima

Po završetku misnoga slavlje u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica u nedjelju 29. rujna, na kojem su se okupili vjernici iz svih krajeva svijeta, Papa je otkrio spomenik migrantu „Angels Unwares".

U svojem obraćanju prije molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra nakon mise Papa je ponovio značenje euharistije koja se slavi na 105. svjetski dan migranata, odnosno na obnovu ne samo blizine, nego i konkretne pažnja Crkve različitim kategorijama ranjivih ljudi.

"U zajedništvu s vjernicima svih biskupija svijeta obilježili smo Svjetski dan selilaca i izbjeglica kako bismo ponovno potvrdili potrebu da nitko ne bude isključen iz društva, bilo da je to građanin koji na određenome mjestu boravi dugo godina ili pridošlica”, rekao je Papa.

Kako bi naglasio to opredjeljenje, Papa je nakon molitve Angelusa otkrio skulpturu „Angels Unwares", rad kanadskog kipara Timothyja Schmalza. To se umjetničko djelo nadahnjuje na riječima iz Poslanice Hebrejima: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!" (13, 2). „Ta skulptura, izrađena u bronci i glini, prikazuje skupinu migranata iz različitih kultura i različitih povijesnih razdoblja. Želio sam ovo umjetničko djelo ovdje, na Trgu svetoga Petra, da sve podsjeća na evanđeoski izazov gostoprimstva", istaknuo je tom prigodom Papa.

Papa: Ne smijemo ostati ravnodušni na bijedu tolikih osoba

Povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica papa Franjo slavio je u nedjelju 29. rujna misu na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Misno slavlje su obogatile skupine migranata iz raznih zemalja svijeta u narodnim nošnjama, s pjesmama, plesovima i molitvama. Ljubiti bližnjega znači biti bližnji svim putnicima napuštenim na našim ulicama. Ljubiti bližnjega kao sebe samoga znači također ozbiljno se založiti za izgrađivanje pravednijeg svijeta, gdje svi imaju pristup zemaljskim dobrima, gdje svi imaju mogućnost ostvarivati se kao osobe i kao obitelji, gdje su svima zajamčena osnovna prava i dostojanstvo, istaknuo je Papa u homiliji.

Za okosnicu svoje homilije Sveti je Otac uzeo tekst iz Knjige Izlaska: Gospodin "daje pravdu siroti i udovici; ljubi pridošlicu, daje mu hranu i odjeću”. To su, objasnio je, najugroženije kategorije, „često zaboravljene i izložene zlostavljanjima" za koje se „Gospodin posebno brine". To je njegova je karakteristična osobina i ta pažnja je također „moralna dužnost" za „sve one koji žele pripadati njegovom narodu".

U poruci za ovaj 105. Svjetski dan migranata i izbjeglica, ponavlja se kao refren tema: „Ne radi se samo o migrantima". „I to je istina: ne radi se samo o strancima, nego o svima onima koji nastanjuju egzistencijalne periferije koji su zajedno s migrantima i izbjeglicama žrtve kulture odbacivanja. Gospodin od nas traži da provodimo u djelo milosrđe; traži od nas da vratimo ljudskost njima a i sebi samima, ne isključujući nikoga, ne ostavljajući nikoga vani", istaknuo je Papa.

Zajedno s djelima ljubavi, papa Franjo potvrđuje da je potrebno „razmišljati i o nepravdama koje rađaju isključenost, posebno o povlasticama malobrojnih koje idu na štetu mnogih".

„Današnji je svijet sve više elitistički i okrutan prema isključenima. Ta istina zadaje bol u srcu. Zemlje u razvoju nastavlja se osiromašivati za njihova najbolja prirodna i ljudska dobra u korist nekolicine povlaštenih tržišta. Ratovi pogađaju samo neke dijelove svijeta, ali oružje koje se koristi u tim ratovima proizvodi se i prodaje u drugim dijelovima svijeta, koji potom ne žele preuzeti na sebe brigu o izbjeglicama koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove upravo zbog istih tih sukoba. Cijenu toga uvijek plaćaju najmanji, siromašni, najranjiviji, kojima se zabranjuje sjesti za stol i ostavljaju im se samo ‘mrvice’ s gozbe", rekao je Papa citirajući poruku za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

I danas nas kultura blagostanja navodi na to da mislimo samo na sebe, čini nas neosjetljivima na vapaj drugih, dovodi do ravnodušnosti prema drugima, štoviše dovodi do globalizacije ravnodušnosti, upozorio je Papa.

I danas smo u opasnosti da se ponašamo, nastavio je papa Franjo, poput bogataša s Lazarom koji se spominje u današnjem evanđeoskom odlomku. „I mi, previše zaokupljeni očuvanjem svojega blagostanja, u opasnosti smo da ne primijetimo brata i sestru u poteškoćama".

Ali kao kršćani ne možemo biti ravnodušni prema drami starih i novih siromaštava, najmračnijih samoća, prezrenosti i diskriminacije onih koji ne pripadaju našoj „grupi". Ne možemo ostati neosjetljivi, s umrtvljenim srcem, na bijedu toliko nevinih ljudi. Ne možemo ne plakati. Ne možemo ne reagirati. Molimo Gospoda za milost da plačemo, da to bude onaj plač koji obraća srce od ovih grijeha, pozvao je Papa.

Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega dvije su zapovijedi koje se ne mogu razdvojiti, kaže Papa i objašnjava što znači ljubiti bližnjega:

„Ljubiti bližnjega kao sebe samoga znači također ozbiljno se založiti za izgrađivanje pravednijeg svijeta, gdje svi imaju pristup zemaljskim dobrima, gdje svi imaju mogućnost ostvarivati se kao osobe i kao obitelji, gdje su svima zajamčena osnovna prava i dostojanstvo".

Ljubiti također znači „osjećati samilost prema patnji braće i sestara", „biti bližnji svim zlostavljanim putnicima napuštenima na putovima svijeta", čineći sve što je u našoj moći da im pomognemo.

Po završetku misnoga slavlje u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica u nedjelju 29. rujna, na kojem su se okupili vjernici iz svih krajeva svijeta, Papa je otkrio spomenik migrantu „Angels Unwares".

30. rujna 2019. - Papa ustanovio Nedjelju Božje riječi
30. rujna 2019. - Papa ustanovio Nedjelju Božje riječi
30. rujna 2019. - Papa ustanovio Nedjelju Božje riječi
30. rujna 2019. - Papa ustanovio Nedjelju Božje riječi
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi