Nalazite se u > Esej

Susret s kardinalom

Susret s kardinalom

Susret s kardinalom

Ovih kolovoških slavljeničkih dana Sinj je gorio plamenom vjere. Slavila se 300. obljetnica pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.

Crkvu, dvorište, kapelice i hodnike ispunjalo je mnoštvo vjernika. Molila se devetnica Majci od Milosti.

Među molitvenim mnoštvom, isticale su se brojne mlade obitelji s dječicom koja su uz pobožne roditelje ulazila u svijet vjere svojih pradjedova.

Ljudi ovoga kraja žive svoju vjeru i odani su Bogu od rođenja do smrti. Gotovo i nema razloga zbog kojeg bi se izostajalo s nedjeljne svete mise. Vjera je ovim ljudima sastavni dio života, tradicija, dužnost i duhovni zov koji obvezuje. Iznad svega, u ovom lijepom kutku Hrvatske, štuje se Nebeska Gospodarica, Zaštitnica Sinja i Cetinske krajine - Čudotvorna Gospa Sinjska. Teško da pred Gospinim oltarom, tijekom dana, nećemo naći dijete, djevojku, staricu ili mladića u molitvi. Pa i noću kada se zatvore crkvena vrata, a tama obavije sveti prostor Njena oltara, mnogi vjernici mislima su uz svoju Gospu.

Kroz devet dana molitve i pjesme upućenih Gospi svatko je bio sa svojim prošnjama, željama ili zahvalama. A opet, na neki čudan način - molitva, pjesma i propovijed vidljivo bi ujedinili vjernike u jednu veliku zajednicu nad kojom je lebdio duh dobrote. U ovakvom zajedništvu osjećala se snaga, ljepota i moć molitve s jasnom porukom: „Bogu smo odana zajednica!"

I deveti molitveni dan je završio. No izdvojit ću jedan nesvakidašnji i osobni susret.

Devetu večer još jednom ću pred Gospin oltar, ali sa svojim unučicama, sedmogodišnjom Martom i trogodišnjom Brunom. Ponosna na svoje male hodočasnice iz Zagreba ispričat ću im zašto slavimo, i zašo se molimo pred slikom Žene sa zlatnom krunom u srebrnom okviru. Gledale su i slušale... Djeca pamte, djeca osjećaju svojim nevinim čistim srcem jače od odraslih. Potom smo se zaputile u prostor za ispovijedanje.

Ne zamijetih Ga odmah, ali začudih se, zastadoh i uzradovah...  Okružen fratrima i svojom pratnjom, nezamjetljiv zbog crnog odijela, tik do nas, bio je naš Kardinal.

Sve se odigravalo brzo, vjernici su Ga pozdravljali. Srce mi zapovjedi pa Mu i ja pružih ruku. Kako bih Ga trenutak više zadržala u svojoj blizini, pomislih, spomenut ću Njegov rodni grad, pa prozborih:  „Sinjanka iz Rijeke...predavala sam na Tehničkoj školi i Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci!"

 „Na Podmurvicama", odvrati nasmijano i na tren se zaustavi. Nježnim glasom upita za imena djevojčica. One glasno izreknu svoja imena, a On ih pomilova blagim ozarenim pogledom.  

Još u meni živi radost ovoga susreta. Poklonio nam je na trenutak svoju pažnju. Zadivilo me kako uzvišen čovjek može isijavati jednostavnošću. Ostavio nam je svoj blagi pogled, topli izraz lica, tračak dobrodušna prijazna osmijeha i neku nadnaravnu duhovnost kojom je zračio. Uistinu je Božji pastir svoga naroda.

Sa svojom pratnjom krenuo je prema krstionici i sakristiji, a ja sam uspjela doviknuti Njegovim pratiocima : „Čuvajte nam Kardinala!" Jedan od mladića okrenuo se i ljubazno uzvratio : „Hoćemo, hoćemo!"

Dalje sam, samo u mislima, složila: „ Našeg Kardinala, najvećeg Sina žive Crkve u Hrvata i jednog od nasljednika blaženoga Alojzija Stepinca za čiju se svetost istinski zauzima.

U ozračju susreta prisjetih se Kardinalovih propovijedi koje bi uvijek jako odjeknule u hrvatskoj javnosti. Kao Kristov sljedbenik slao je snažne riječi i opomene kada bi se iz našeg životnog prostora brisali čvrsti i ispravni moralni oslonci, ili kada bismo, kao narod ili zajednica, bili suočeni s različitim oblicima zla.

Grad je bio bučan i neće usnuti... Iz Livna, Splita i Vrlike pješačili su mladi hodočasnici. Na stotine ih je... Do svitanja će u Sinj na prvu misu. 

Sutradan je procesija, duga i veličanstvena, ponosno išla ulicama Sinja. Ni slikar, ni fotograf, niti pjesnik ne mogu izraziti ljepotu procesije jer osjećaji koje ona potiče toliko snažno obuzmu čovjeka da se doživljaj uzdiže iznad realnosti. Njenu vjersku poruku možemo osjetiti samo snagom duše. Tisuće vjernika pratilo je Nebesku Majku mirno i dostojanstveno, uz molitvu i pjesmu, a predvodio ih je Njegova Uzoritost kardinal Josip Bozanić.

Čekali su Ga Sinjani kako bi svojom uzvišenošću uveličao slavu davne pobjede, i svojim gromkim riječima ohrabrio vjernike za hod u budućnost, a nadasve, čekala Ga je i naša Čudotvorna Gospa Sinjska.

Ponosni smo što je posjetio naše svetište.

Čudotvorna Gospe Sinjska čuvaj našeg Kardinala!    

U Sinju 16. kolovoza 2015.

Vojna Krizmanić, prof.    

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi