Nalazite se u > Kalendar

15. veljače - Blaženi Klaudije, DI - svećenik

15. veljače - Blaženi Klaudije, DI - svećenik

Rođen je 1641. godine u Saint-Symphorien d''Ozon (Francuska). U Parayle Monialu 1675. godine postao je poglavarom isusovačkog kolegija i ujedno duhovni vođa Margareti Mariji Alacoque te zajedno s njom širio pobožnost Presvetom Srcu Isusovu. Umro je 15. veljače 1682. u Paray-le-Monialu. Blaženim ga je proglasio Pio XI. 1929. godine.

Blaženi Jordan  Saksonski,  OP,  nasljednik  svetog Dominika u upravi reda (2. dominikanski general) postao je 1222. godine. Svoje izvanredne darove uma i srca upotrebio je za dobro svoga reda. Obilazeći svoje samostane, propu­tovao je čitavu Europu i tako se upoznao s utjecajnim ljudima onoga vre­mena. Jordan je ubrojen među „najveće velikane koje je Njemačka dala Crkvi", tvrdi  isusovac K. Koch. Kad je putovao za Palestinu u obilazak svojih samostana, zajedno s ostalim putnicima utopio se 13. veljače 1237. Njegovo štovanje kao blaženika potvrdio je papa Leon XII. 1826. godine

Sveti Faustin i Jovit, braća, mučenici u Brasciji za cara Hadrijana.

Sveti Kraton, mučenik u Rimu. Njega i sve njegove ukućane krstio je sveti Valentin. Malo poslije toga svi podnesoše mučeništvo.

Sveta Agrapa, djevica i mučenica u Interamni.

Sveti Saturnin, Kastul, Magnus i Lucije, mučenici također u Interamni.

Sveti Kvindije, biskup u Vasionu (Francuska).

Sveti Dekoroz, biskup u Kapui.

Sveti Josip, đakon u Antiohiji.

Sveta Jurka, djevica u Alverniji (sadašnji Clermont u Francuskoj), umrla 594. godine.

Sveti Sigfriđ, biskup i apostol Švedske, umro oko 1030. godine.
Župni nfo kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi