Nalazite se u > Kalendar

18. veljače - Sveti Šimun, mučenik

18. veljače - Sveti Šimun, mučenik

Sveti Šimun, drugi jeruzalemski biskup, nasljednik apostola Jakova Mlađega. Šimun je bio roda Davidova, vjerojatno sin Kleofe, jednoga od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus, rođak svetoga Josipa i Blažene  Djevice Marije, pa prema tome i samog Gospodina Isusa. Za progonstva cara Trajana, koji je na poseban način progonio kršćane koji su bili Davi­dova potomstva i u rodbinskoj povezanosti s Isusom. Šimun je otpužen da je kršćanin i Davidov potomak. Godine 107., za konzularnog legata Tiberija Klaudija  Atika,  uhvatili  su ga,  dugo mučili  i razapeli na križ. Šimun je, premda starac od 109 godina, strpljivo i predano sve to podnio tako što su se gledatelji, pa i sam Atik, čudili i divili.

Sveti Flavijan, biskup carigradski, na saboru u Efezu 449. godine, nazvanom „razbojnički", suprostavio se aleksandrijskom biskupu Dioskuru koji je pred­sjedao saboru. Zbog toga je fizički napadnut, isprebijan i protjeran u progonstvo, gdje je i umro.

Sveti Maksim i Klaudije, braća, i sveta Prepedigna, Klaudijeva žena, i njihova dva sina: Aleksandar i Kucije, mučenici u Ostiji za cara Diokle­cijana.

Sveti Lucije, Silvan, Rutul, Klasik, Sekundin, Fruktul i Maksim, mu­čenici u Africi.

Sveti Hiladije, biskup u Toledu.

Župni nfo kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi