Nalazite se u > Župni događaji

Hrvatski svećenik Petar Popović primio prestižnu nagradu

Hrvatski svećenik Petar Popović primio prestižnu nagradu ‘Henri de Lubac’
Jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade vlč. Petru Popoviću donijela je komisija sastavljena od profesora s papinskih i prestižnih katoličkih sveučilišta
Izvor: IKA

Vlč. dr. Petar Popović, svećenik Porečke i Pulske biskupije primio je 16. rujna u Rimu akademska nagrada Henri de Lubac za 2020. godinu. Vlč. Petar Popović rođen je 27. rujna 1983., u Rijeci od majke Branke r. Jakšić i oca Radomira, nastanjenih u župi sv. Antuna Padovanskog na Kantridi u Rijeci.  Nakon završene Salezijanske klasične gimnazije i Pravnog fakulteta u Rijeci, postaje bogoslovom sjemeništa Redemptor Mater u Puli, a za svećenika Porečke i Pulske biskupije zaređen je po rukama mons. Dražena Kutleše 2015. godine. Autor je znanstvenih članaka objavljenih u eminentnim hrvatskim i stranim znanstvenim časopisima  poput Bogoslovske smotre, Ius Canonicum, Ius Ecclesiae, Anthropotes, Nova et Vetera i Persona Y Derecho, s temama iz područja teoretske i primijenjene filozofije prava na hrvatskom i engleskom jeziku.
Dr. Popović izvrsno se služi trima jezicima – talijanskim, engleskim i španjolskim.

Francuski institut Centre Saint Louis uz pokroviteljstvo francuskog Veleposlanstva pri Svetoj Stolici, svake godine dodjeljuje nagradu za dvije izvanredne doktorske disertacije obranjene na Papinskim sveučilištima u Rimu u području teoloških znanosti, od kojih je jedna napisana na francuskom jeziku, a druga na nekom od četiriju službenih sveučilišnih jezika (talijanskom, engleskom, španjolskom i njemačkom). Time se želi nagraditi ozbiljnost i kvaliteta teološko-filozofskog promišljanja na papinskim sveučilištima, kao i odati počast velikom teologu, isusovcu, kardinalu Henriju de Lubacu.

Vlč. Popović stekao je naslov doktora kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Santa Croce (Sveti Križ) u Rimu obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom The juridical domain of natural law. A view from Michel Villey’s and Javier Hervada’s juridical realism within the context of contemporary juridico-philosophical perspectives on the „Law-morality" intersection (Pravna domena naravnog zakona: pogled pravnog realizma Michela Villeya i Javiera Hervade na suvremene filozofsko-pravne perspektive sjecišta moralnosti i prava). Vlč. Popović je tijekom pripreme doktorata (2017. – 2019.) vršio službu asistenta na Fakultetu kanonskog prava na istom Sveučilištu, a od 2019. godine radi kao docent na navedenom Fakultetu, te sudjeluje u izvođenju nastave u predmetima Filozofija prava, Temelji prava u Crkvi, te Deontologija kanonskog prava.

U svojoj disertaciji, vlč. Popović sustavno je prikazao tradiciju pogleda na sjecište moralnosti i prava koja se redovito naziva „tomističkim pravnim realizmom", propitkujući ujedno mogućnost i granice dijaloga ove tradicije sa suvremenim teoretičarima prava, poput Harta, Dworkina, Raza, Finnisa i Rawlsa. Identificirajući pojam naravnog zakona kao ključnu sastavnicu odnosa moralnosti i prava, vlč. Popović predstavio je načine na koje se može prikazati izravna pravna relevantnost moralnih načela i dobara.

Nagrada je dodijeljena 16. rujna 2020. u prostorijama Francuskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici u vili Bonaparte u Rimu. Nagradu je osobno uručio predsjednik komisije za dodjelu nagrade kardinal Paul Poupard, zajedno s veleposlanicom Francuske pri Svetoj Stolici Elisabeth Beton Delegue.

Jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade vlč. Petru Popoviću donijela je komisija sastavljena od profesora s papinskih i prestižnih katoličkih sveučilišta:
– kardinal Paul Poupard, predsjednik emeritus Papinskog vijeća za kulturu i predsjednik ove komisije
– p. Serge Thomas Bonino, OP, Dekan fakulteta Filozofije na Papinskom sveučilištu Sv. Toma Akvinski i Tajnik međunarodne teološke komisije, Rim
– p. Michel Fédou, SJ, Professor Teologije pri Centres Sèvres – isusovačkom fakultetu u Parizu
– prof. Denis Moreau, sveučilišni profesor, Sveučilište u Nantesu, Francuska
– prof. Michelina Tenace, profesorica fundamentalne teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana, Rim
– p. Laurent Touze, Profesor na Teološkom fakultetu, Papinsko Sveučilište Sveti Križ, Rim
– prof. Emanuele Vimercati, Dekan fakulteta Filozofije, Papinsko Lateransko Sveučilište, Rim.

U kategoriji izvanredne doktorske disertacije na francuskom jeziku, nagradu je dobio Francuz vlč. Arnauld du Cheyron de Beaumont, s naslovom La part faite au gouvernement français dans le processus actuel de nomination des évêques. Etude des relations juridiques entre la France et le Saint-Siège, obranjenom na Papinskom Sveučilištu Gregoriana.

U govoru zahvale prilikom primanja nagrade, vlč. Popović izrazio je zahvalnost organizatorima nagrade i komisiji, kao i Porečkoj i Pulskoj biskupiji na potpori tijekom pripreme doktorata, te Hrvatskom papinskom zavodu svetog Jeronima u kojem je živio tijekom pripreme i obrane doktorata. Istodobno je najavio skoro objavljivanje preuređenog teksta disertacije za izdavačku kuću Catholic University of America Press.

Hrvatski svećenik Petar Popović primio prestižnu nagradu
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi