Nalazite se u > Salezijanci

10. ožujka 2019. - 1. korizmena nedjelja

10. ožujka 2019. - 1. korizmena nedjelja

Korizma i njezini putokazi

(Pnz 26,4-10; Rim 10,8-13; Lk 4,1-13)

Korizma je Božji dar ljudima, vrijeme pokore i obraćenja, milost koju mudri prepoznaju i kojoj se rado odazivaju. Na izvan je to odricanje, pojačana molitva i dobra djela, ali nutarnji smisao korizme jest da vjernicima ponudi životnu orijentaciju u zbrci zamagljenih ponuda svijeta . Evanđelje ističe Isusa i tri njegova stava, tri putokaza, ljudima za orijentaciju u borbi protiv Zloga i smrti te opredjeljenje za Boga i Život.

Prvi putokaz u orijentaciji je istina da čovjek ne živi samo o kruhu. Đavao, naime, govori Isusu: „Činjenica je da si gladan i da si Božji Sin. Glad ti daje pravo, a Božansko sinovstvo moć, da kamenje pretvoriš u kruh, da blaguješ i ostaneš na životu. Isus se brani istinom da čovjek istinski (vječno) živi od Božje riječi, ona mu osmišljava život i hrani ga za vječnost. Vremeniti će život uzdržavati kruhom do kojega će doći poštenim radom. Za njega osobno bilo je važnije ostati vjeran Ocu, nego činiti čuda. Važnije je vršiti volju Božju, nego puniti želudac. Isus ne niječe ovozemaljsku egzistenciju, ali daje prednost nadnaravnoj dimenziji života, bori se za dominaciju duha nad tijelom. Kruh svagdašnji je važan, ali on nije smisao života. Dobro je i poželjno bolje živjeti, dizati životni standard, no još je bolje osmišljeno živjeti; važan je vremeniti, ali još važniji je vječni život i vjernost Bogu važnija je od dobrog zalogaja i sitosti. Kršćani kojima je smisao života u borbi za kruh svagdašnji, umiru pretili i tužni. Pismo nas uvjerava da život, koliko god netko obilovao, nije u onome što posjeduje. Pravi život se živi u duhu i hrani Kruhom koji jedino Krist daje.

Drugi putokaz: Bogu se jedinomu treba klanjati i njemu služiti. Đavao je pokazao Isusu kraljevstva svijeta i ponudio mu vlast nad njima, pod uvjetom da mu se pokloni. Za jedan poklon nudi slavu cijeloga svijeta, naravno tako bi ga uhvatio u svoju mrežu. U stvari, on je lažac od početka, pa i sada laže: svijet ne pripada njemu, nego Bogu, ali eto, on radi svoj posao: zavodi ljude lažnim obećanjima. Kod Isusa to ne prolazi, jer želi kraljevstvo Božje, kraljevstvo ljubavi, pravednosti i mira. Propovijedat će svima: „Tražite najprije kraljevstvo nebesko i njegovu pravednost, ostalo će vam se nadodati." To kraljevstvo dolazi po žrtvi. Kralj nosi trnovu krunu, pati, umire sramotnom smrću i tako svojim podanicima donosi spasenje. Đavo sugerira Isusu da odbaci Božji plan spasenja i da uzme zlatnu krunu ovozemaljskih vladara. Isus se, međutim, opredijelio za poslušnost Ocu i vršenje njegove volje. Izabrao je put služenja, put križa, put kojemu će sam Bog otvoriti blistavu budućnost. Teći putokaz upućuje vjernika na povjerenje u Boga, daleko od napasti da se Boga iskušava, upotrebljava ili čak zloupotrebljava. Đavao je, naime, tražio da se Isus baci s vrha hrama. Vidi se da jako dobro poznaje Pisma kad je našao mjesto u kojem stoji pisano da Sin Božji ima pravo na čudesnu pomoć anđela. „Slobodno se izloži riziku i toj senzacionalnoj vratolomiji. Uvjerit ćeš se u istinitost Božjeg obećanja i dobiti siguran dokaz da si Božji Sin. Ljude ćeš zadiviti, reći će kako je Mesija doista došao izravno s neba, svi će ti povjerovati i neće biti popularnijeg Božjeg poslanika na zemlji". Isus je rekao kako on ima dovoljno pouzdanja u Boga, a i samopouzdanja, tako da mu dokazi o Božjoj naklonosti i varljiva ljudska slava nisu potrebni. Baš zato što vjeruje Ocu, ne želi ga iskušavati ničim, a najmanje senzacijama i jeftinim načinom pridobivanja masa. Doći će vrijeme, kad će se on s Kalvarije baciti u ponore muke i smrti, tada će ga Otac spasiti i podići u slavu kao uskrslog Gospodina. Tada će doista uspjeti: „Kad budem uzdignut, sve ću k sebi privući."

Isus je nadvladao napasti i tako očuvao svoje čovještvo, božanstvo, slobodu, čast i zajedništvo s Ocem. Ostao je vjeran poslanju, prekinuo đavolski lanac i okove te u slobodu poveo svoje otkupljenike. Isusove kušnje su i naše kušnje u stotinama različitih varijacija. Vjernost Bogu i vlastitom poslanju, težak je, ali jedino pravi i spasonosni put. Duh koji je vodio Isusa i branio ga pred Zavodnikom neka vodi i brani nas u napastima našega vremena i svijeta.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi