Blaženi Jakov Zadranin, redovnik OFM - 26. travnja

Blaženi Jakov Zadranin, redovnik OFM - 26. travnja

Rodio  se u Zadru oko 1400. go­dine. Mlad je   stupio u  franjevački red  u   samostanu  sv. Franje u rodinom  gradu. Nije bio svećenik. Jednom je pratio kusrtoda   (zamjenika provincija­lova)   na    generalni   kapitul  Reda i tako ostao  u    Italiji.   Živio   je sveto  u raznim samostanima provincije sv. Nikole Buteiika (Bari).

Životopisci  posebno ističu njegovu osobitu pobožnost prema Kristovoj muci i prema bi. Dj.  Marija. Bio je veliki pofeorniik i provodio je veći dio vremena u molitvi i  razmatoanju, pa je više puita padao u zanos. Kao ku­har spremajući hranu za  braću na sam pogled na vatru razmišljao bi o prolaz­nosti svijeta i paklenim  mukama. Bog ga je obdario karizmama proricanja i ču-desdima. Poslije njegove  smrti naorod i braća smatrali su ga svecem i počeli javno štovati. Nazivali su  ga »beatus Jacobus Hlvrtais«, iz čega se vidi da su svi znali za njegovo  podrijetlo i domoviniu.

Umro je u Bitetto, nedaleko Barija u  Italiji, 27. travnja 1490.

Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 29. prosinca 1700.  Štuje se u cijelome franjevačkom redu, a papa Leon XIII. protegnuo je njegovo  Što­vanje na zadamsku biskupiju. Najnoviji odobreni kalendar za sve franjevačke  obitelji u Hrvatskoj određuje njegov blagdan na dan 26. travnja.


Župni nfo kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  Svete mise nedjeljom : u 08:00; 10:00 i 18:30h
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Obnovljena župna crkva na Kantridi
  Obnovljena župna crkva na Kantridi

  Svima koji su sudjelovali u bojanju naše crkve, postavljanju i raspremanju skele, dobrotvorima, čistačicama, moliteljima, iskrena hvala. ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi