Blaženi Jakov Zadranin, redovnik OFM - 26. travnja

Blaženi Jakov Zadranin, redovnik OFM - 26. travnja

Rodio  se u Zadru oko 1400. go­dine. Mlad je   stupio u  franjevački red  u   samostanu  sv. Franje u rodinom  gradu. Nije bio svećenik. Jednom je pratio kusrtoda   (zamjenika provincija­lova)   na    generalni   kapitul  Reda i tako ostao  u    Italiji.   Živio   je sveto  u raznim samostanima provincije sv. Nikole Buteiika (Bari).

Životopisci  posebno ističu njegovu osobitu pobožnost prema Kristovoj muci i prema bi. Dj.  Marija. Bio je veliki pofeorniik i provodio je veći dio vremena u molitvi i  razmatoanju, pa je više puita padao u zanos. Kao ku­har spremajući hranu za  braću na sam pogled na vatru razmišljao bi o prolaz­nosti svijeta i paklenim  mukama. Bog ga je obdario karizmama proricanja i ču-desdima. Poslije njegove  smrti naorod i braća smatrali su ga svecem i počeli javno štovati. Nazivali su  ga »beatus Jacobus Hlvrtais«, iz čega se vidi da su svi znali za njegovo  podrijetlo i domoviniu.

Umro je u Bitetto, nedaleko Barija u  Italiji, 27. travnja 1490.

Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 29. prosinca 1700.  Štuje se u cijelome franjevačkom redu, a papa Leon XIII. protegnuo je njegovo  Što­vanje na zadamsku biskupiju. Najnoviji odobreni kalendar za sve franjevačke  obitelji u Hrvatskoj određuje njegov blagdan na dan 26. travnja.


Župni info kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Svete mise kroz tjedan:
  u 18:30h
  Svete mise nedjeljom:
  u 08:00, 10:00 i 18:30h

  Kontakt:
  Mob: 098 671 365 ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Sveti Antun Padovanski
  Sveti Antun Padovanski

  Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi