Nalazite se u > Liturgija dana

13. svibnja - 2018. - 7. vazmena nedjelja

13. svibnja - 2018. - 7. vazmena nedjelja

SEDMA VAZMENA NEDJELJA (B)

 

ZAZIV DUHA SVETOGA

 


 


Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

 

Dođi Duše Sveti, napuni srce moje! Pohodi me i nastani se u meni! Upućuj moje biće u svu istinu, u istinu ove Riječi koja je predamnom i želi me oblikovati po Božjem naumu! Duše Sveti, vodi, oblikuj i posvećuj moju molitvu i moje djelovanje! Želim se s tobom sjediniti i biti uvijek dio Trojstvene ljubavi! Pouči me već sada okusiti i otkriti komadić neba u življenju i razmatranju tvoje spasonosne Riječi i znakova vremena!

 

EVANĐELJE

 


 


Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?" Fokusiraj se na odabrani detalj.

 

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: »Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta.
Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.«

 

MEDITATIO

 


 


Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

 

Ovaj evanđeoski odlomak pripada Isusovoj svećeničkoj molitvi Ocu prije svoje muke, smrti i uskrsnuća. Isus je svjestan Očevog plana spasenja iz ljubavi i onoga što se sprema dogoditi. Međutim, Isus u tom važnom trenutk još jednom podiže oči k nebu i obraća se svom Ocu kako je to radio kroz cijeli svoj život. Isus se moli Ocu za nas, mi smo mu važni, ti si mu dragocjen i tebe prikazuje Ocu svom. Pokazuje nam svojim primjerom neizmjernu važnost molitve i sjedinjenja s Ocem. Nekoliko je bitnih poruka za nas: biti u jedinstvu i povezanosti s Ocem nebeskim, vjerovati Mu i prikazivati samoga sebe, vapiti za zaštitu i pomoć, za svjetlo istine i snage za svjedočenje Božjih vrednota. Dragi prijatelju, krenimo zajedno u ponizno razmatranje ovih Kristovih Riječi kojima želi progovoriti tvom srcu i otkriti ti nešto važno za tvoj život i spasenje duše.

·        Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. 

Otac je svet, potpuno je odvojen od zla, od grijeha, od smrti. Biti svet označuje Očevo djelovanje, On je onaj koji posvećuje, to jest privlači k sebi i odvaja time onoga koji ga prihvati od zla i od grijeha. Ovo je Isusova prva molba za njegove učenike. Tema cijele ove molitve je „biti jedno", kao što su to Otac i Isus. Zajednica vjernika je pozvana ukorijeniti se u božansko zajedništvo i time postati njezino zemaljsko očitovanje kao što je to učinio i Isus. Zajednica je pozvana biti Božja prisutnost na zemlji. Jedan Bog, koji se očituje kroz ljubav i služenje, nikako ne može biti predstavljen kroz očitovanje vlasti i gospodstva nad drugima.

·        Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. 

Isus je, međutim, bio svjestan da će Zli pokušati onemogućiti Božji plan, to jest zajedništvo Boga i čovjeka, o kojem je onda ovisilo i zajedništvo ljudi jedni s drugima. Gospodin je znao da
će Zli učiniti sve da ih odvoji od principa života i da ih ostavi u svijetu. Ostaviti ih u svijetu znači da će ih Zli pokušati posvjetovnjačiti, to jest da će ih zavoditi do mjere da odustanu razmišljati po Božju, a opredijele se za svjetovno razmišljanje. Onome kojega Isus naziva Zlim bio je cilj učiniti ih mlakima za božanski život, neodgovornima za svoje zajedništvo s Bogom, neodlučnima za Božju istinu. Zli hoće da se oni radije bave svjetovnim stvarima, nego da svjedoče Božju ljubav koju im je predao Gospodin svojom smrću i uskrsnućem. Zato i vapi Ocu da bude uz njih i brani ih od najvećeg lažljivca i zavoditelja. Uistinu znamo da se svojim silama ne možemo oduprijeti Zlome, nego jedino ostajući u zajedništvu i ljubavi Kristovoj možemo biti
pobjednici i očuvati dušu za vječni život.

·        Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. 

Biti posvećeni u istini znači biti određeni za nešto sveto, odvojeni zbog poslanja koje nam je povjereno. Poslanje je ljubiti Oca i približiti Mu svoje bližnje. Kao što je Otac imao poslanje za Sina, tako su i učenici poslani i to darom Duha Svetoga. To posvećenje je uranjanje u ljubav koja čini da se istina o Bogu i čovjeku naviješta i živi. A to se čini i živi zbog Riječi Očeve, po Isusu prenesene na Njegove učenike, a koja je sposobna i Zlo pobijediti. Zbog toga je učenik „odvojen" od svijeta kako bi bio „istina" u svijetu. Posvećenje znači učenike učiniti sposobnima da ljube slično kao što je i Isus ljubio.

·        Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet.

Na svijetu sam, ali nisam od svijeta. Moja je domovina u nebu, Kristu pripadam. Isus ne želi da se njegovi učenici odvoje od svijeta, nego ih i šalje u svijet. Njihovo poslanje je isto kao i Isusovo: objavljivanje Oca i njegove ljubavi ovome svijetu. A upravo na to smo pozvani, biti putokaz ljubavi i pravednosti u nepravednom svijetu i svijetu mržnje. To se ne ostvaruje po nekoj nauci, nego darom vlastita života kako bi Ga bližnji upoznali i uzljubili. Svijet treba tebe da budeš Isusove ruke i noge, srce i riječi tamo gdje prebivaš. Krist želi djelovati u tvom životu i preko tebe za druge.

 

ORATIO

 


 


Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

 

Gospodine, Spasitelju moj, u meni je čežnja da budem uvijek jedno s Tobom, da kroz mene struji Tvoja ljubav. Čuvaj Gospodine mene i moju zajednicu u svojoj ljubavi. Hvala Ti što me štitiš kad sam nemoćan i podižeš kada padnem u ropstvo grijeha. Stvori u meni čisto srce i udahni u me duha razboritosti da moje dužnosti i odluke budu po Tvojoj volji. Prosvijetli me svojom istinom, daj da prigrlim Tvoju Riječ koja je svjetlo i snaga mome životu. U njoj je punina i mir, ona je sposobna učiniti me novim čovjekom. Pomozi mi da, slušajući je, spoznam gdje me šalješ i kako da proslavim Tvoje ime među ljudima. Amen.

 

CONTEMPLATIO

 


 


Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio". Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

 

·        Što činim kako bih živio u jedinstvu i ljubavi s Gospodinom?

·        Molim li za bližnje, prikazujem li Ocu njihove potrebe?

·        Jesam li upao u zamku Zloga da razmišljam previše svjetovno, zaboravivši na vjeru i Božju volju?

·        Jesam li čovjek koji traži i čini istinu u sebi i oko sebe?

 

ACTIO

 


 


Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

 

Gospodin te posvećuje svakog trenutka kad Mu se obratiš i kad primaš Njegovu milost u sakramentima, ali te i šalje da budeš znak i nositelj ljubavi osobama s kojima dijeliš život. Zastani, siđi u srce svoje i zapitaj Isusa kome te šalje ovaj tjedan, koga preko tebe želi približiti k sebi. I ne boj se moliti i vapiti Gospodinu da bdije i štiti osobe koje su potrebne Božje snage ili koje su skrenule na "put smrti".

 

DUHOVNI KUTAK

 


 


Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

 

Iz "Pisma iz Rima" sv. Ivan Bosco

Povratak danima vjere i povjerenja
Završavam. Znate što od vas želi ovaj siromašni starac, koji je za svoje drage mladiće istrošio čitav svoj život? Ništa drugo nego da svakako dajete doprinos kako bi se vratili sretni dani nekadašnjeg oratorija; dani ljubavi i kršćanskog povjerenja među mladićima i poglavarima, dani uzajamne uslužnosti i podnošenja iz ljubavi prema Isusu Kristu; dani srdaca otvorenih u jednostavnosti i iskrenosti, dani ljubavi i pravog veselja za sve. Potrebna mi je vaša utjeha.
Dajte mi nadu, obećajte mi da ćete učiniti sve što želim za dobrobit vaših duša. Ne shvaćate dovoljno kolika je sreća za vas što ste pod krovom oratorija. Izjavljujem vam pred
Bogom: dovoljno je da neki mladić uđe u salezijansku kuću i već ga Presveta Djevica uzima pod svoju posebnu zaštitu. Stoga budimo svi složni. Neka po ljubavi onih koji zapovijedaju i po ljubavi onih koji trebaju slušati zavlada među nama duh svetog Franje Saleškog.
O, dragi moji sinovi, približava se čas kad ću se morati odijeliti od vas i poći u vječnost. Stoga žudim za tim da vas, predragi svećenici, klerici i mladići, ostavim na onom putu na kojem vas sam Gospodin želi.

 


 


Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi +Bvb!

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi