Nalazite se u > Kalendar

14. ožujka - Sveta Matilda, kraljica

14. ožujka - Sveta Matilda, kraljica

Rođena je 895. godine. 909. godine udala se za Henrika Ptičara, koji  je kasnije postao  njemački kralj. S  njim je imala petero djece, među kojima su bili kasniji rimski car Oton I., i sveti Bruno, Kölnski nadbiskup. Umrla je kao monahinja u Quedlinburgu 14. ožujka 968. godine.

Sveti Leon, rimski mučenik

Bio je obraćenik, zatim svećenik i konačno je zbog uzorna života postao biskup. Sačuvan mu je djelomično nadgrobni natpis. Iz oskudnih podataka, koje o njemu posjedujemo, neki hagiografi drže, kako se ne može sigurno ustvrditi kako je bio mučenik i svetac.

Rimski mučenici. Prema Rimskom martirologiju, mučeno je 47 osoba koje je sveti Petar obratio na kršćanstvo dok je sa svetim Pavlom bio zatočen u Mamertinskoj tamnici.

Mučenici iz  Valerije. Prema svetom Grguru Velikom, Langobardi su objesili dvo­jicu monaha i ubili jednog đakona. Premda je njihovo mučeništvo dobro posvjedočeno, neki hagiografi drže kako bi ih trebalo ispustiti iz martirologija, jer nema svjedočanstva o njihovu štovanju.

Sveti Petar  i  Afrodizije. Smatraju se afričkim mučenicima. Budući da   neki rukopisi drugo ime donose različito (Eufrazije, Eufrozije i Eufrazija), neki su u njima skloni vidjeti nikomedijske mučenike: Petra, koji se štuje 12. ožujka i djevicu  Eufraziju; ali postoje i druge hipoteze.

Sveti Eutih (Eustacije) i prijatelji, mučenici. Ubijeni su u Harranu u Mezopotamiji. Neki povjesničari  datiraju njihovo mučeništvo oko 740. godine.
14. ožujka - Sveta Matilda, kraljica
14. ožujka - Sveta Matilda, kraljica
14. ožujka - Sveta Matilda, kraljica
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi