Nalazite se u > Vijesti

15. i 16. rujna 2018. - Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

15. i 16. rujna 2018. - Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U povodu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu, a kojemu je domaćin Splitsko-makarska nadbiskupija, tiskana je preklopnica koju je izradila Ana Bodrožić, mag. dizajna vizualnih komunikacija.

Preklopnica kao i plakat oslikava prizor različitih katoličkih obitelji okupljenih oko crkve Gospe od Otoka u Solinu, mjesta održavanja 3. nacionalnog susreta. Na njoj se, uz osnovne podatke mjesta i nadnevka održavanja susreta, gesla „Obitelj – izvor života i radosti", logotipa koji j izradila akademska umjetnica s. Zdravka Milić, nalazi duhovno-kulturni program koji će se održavati u Splitu i Solinu od 10. do 16. rujna (okrugli stol na obiteljsku tematiku, predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame", kulturni program, klanjanje pred Presvetim u župama grada Splita i Nadbiskupije, humanitarni koncert i dječji koncert na splitskoj Rivi, Hod Svjetla euharistijsko slavlje i koncert duhovne glazbe) potom podaci o potrebnim informacijama za susret, o prijavi i preporukama za pripravu te važniji podaci Gospinom Otoku kao i o Trećem nacionalnom susretu katoličkih obitelji.

Na preklopnici se nalazi Molitva za obitelj pape Ivana Pavla II. i kratki poziv splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića obiteljima da se u obiteljskom, župnom i biskupijskom zajedništvu radosno pridruže tom „slavlju vjere i događaju kojim se želimo približiti Bogu – jedinom istinskom izvoru očinstva i majčinstva. Obitelj je svojevrsna škola bogatije čovječnosti. A da bi ona uzmogla postići puninu svojega života i poslanja, potrebna je dobrohotna razmjena misli, susreti u vjeri, zajednička slavlja, međusobno ohrabrivanje i dublje upoznavanje kojim se pletu mreže vjere, nade i ljubavi povezane u zaglavnom kamenu – Isusu Kristu. (Usp. Gaudium et spes, br. 52) Drage obitelji, naš nacionalni susret blagoslov je za sve nas: za svakog pojedinca i za obitelj, za Crkvu i za cijeli hrvatski narod. Dok vas pozivam, već unaprijed vam izražavam dobrodošlicu u ''najlipši grad na svitu'' i grad sv. Dujma – Split, kao i na Gospin Otok u Solinu gdje je kolijevka naše nacionalne svijesti i krsni zdenac rođenja u Kristovoj Crkvi! Rado vas očekujemo!"

Drugi dan 3.NSHKO - 11. rujna: Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame"

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj - izvor života i radosti.

Uoči samog susreta organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program.

Drugog dana Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u utorak 11. rujna 2018., bit će upriličeno predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame", u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19) s početkom u 19 sati. Organizator je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svoj doprinos Susretu dali su djeca i mladi, osnovnoškolci i srednjoškolci s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. U sklopu dvogodišnje pripreme pod geslom Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja, sudjelovali su u natječajima literarnih i likovnih radova. Tako je u listopadu 2017. godine objavljen i svečano predstavljen zbornih radova „Na ramenima moga tate", a 11. rujna 2018. bit će predstavljen novi zbornik „U zagrljaju moje mame".

U zajedništvu učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola, zbornik će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić. Moderator je vjeroučiteljica Helena Balajić, na cijelu promociju pjesmom će obogatit ženska klapa Neverin.

Tjedan dana prije promocije, u Sjemeništu će biti izložba dječjih likovnih radova koju će prirediti vjeroučiteljica i profesorica likovne umjetnosti u OŠ Kman-Kocunar u Splitu, Vesna Šiklić.

Treći dan 3. NSHKO – 12. rujna – dan za kulturu: Predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili" i za djecu „Ružno pače"

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održat u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.

Uoči samog susreta organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program.

Treći dan Susreta, u srijedu 12. rujna 2018., posvetili smo kulturi.U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu djecu izvesti će se predstava "Ružno pače" s početkom u 18 sati. Te večeri na splitskom Sustipanu u 20 sati, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, bit će upriličena predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili." Pod borovima te će nam večeri i zapjevati Radojka Šverko i Iva Ivković Ivanišević.

U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

Geslo susreta „Obitelj izvor života i radosti", uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.

Logotip Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji izradila je č.s. Zdravka Milić, akademska umjetnica.

Draga braćo i sestre u Kristu!

Drage obitelji!

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu, pod geslom: "Obitelj – izvor života i radosti." Kao biskup domaćin želim vas pozvati da se u obiteljskom, župnom i biskupijskom zajedništvu radosno pridružite ovom slavlju vjere i događaju kojim se želimo približiti Bogu – jedinom istinskom izvoru očinstva i majčinstva.

Obitelj je svojevrsna škola bogatije čovječnosti. A da bi ona uzmogla postići puninu svojega života i poslanja, potrebna je dobrohotna razmjena misli, susreti u vjeri, zajednička slavlja, međusobno ohrabrivanje i dublje upoznavanje kojim se pletu mreže vjere, nade i ljubavi povezane u zaglavnom kamenu – Isusu Kristu. (Usp. Gaudium et spes, br. 52)

Drage obitelji, naš nacionalni susret blagoslov je za sve nas: za svakog pojedinca i za obitelj, za Crkvu i za cijeli hrvatski narod. Izražavam vam dobrodošlicu u "najlipši grad na svitu" i grad sv. Dujma – Split, kao i na Gospin Otok u Solinu gdje je kolijevka naše nacionalne svijesti i krsni zdenac rođenja u Kristovoj Crkvi!

15. i 16. rujna 2018. - Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji
15. i 16. rujna 2018. - Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi