Nalazite se u > Papa

15. srpnja 2018. - Papin nagovor uz molitvu Angelus

15. srpnja 2018. - Papin nagovor uz molitvu Angelus

Papa Franjo u nedjeljnom nagovoru hodočasnicima 15. srpnja u Vatikanu poručio je da su svi kršćani pozvani naviještati evanđelje u sredinama u kojima žive i djeluju, ali ne kao zvijezde na turnejama, već snagom Isusove riječi.

Vatikan - U nedjeljnom nagovoru hodočasnicima okupljenima na vatikanskom trgu papa Franjo danas se osvrnuo na misionarski stil koji bi kršćani trebali imati. Svi krštenici moraju naviještati evanđelje, čije je središte Krist, bez potpora i usluga, poručio je Sveti Otac.

Pozivajući se na odlomak današnjeg evanđelja u kojem Marko opisuje Isusovu odluku da pošalje apostole dvojicu po dvojicu u sela i obližnja mjesta, Papa je istaknuo kako su svi kršćani pozvani naviještati evanđelje u sredinama u kojima žive i djeluju, ali ne kao zvijezde na turnejama, već snagom Isusove riječi. To je trebalo biti pripravništvo za njihovo djelovanje nakon njegova uskrsnuća.

Papa se posebno osvrnuo na dva bitna vidika dušobrižničke djelatnosti. U prvom redu istaknuo je kako se u središtu misionarskog poslanja nalazi Krist. Apostoli nemaju ništa svoga za naviještanje. Oni djeluju kao Kristovi vjesnici. Prema Papinim riječima, to se ne odnosi samo na svećenike. Svi su kršćani pozvani svjedočiti u sredinama u kojima žive i djeluju i naviještati Kristovo Evanđelje. To iskonsko poslanje vrijedi i za nas.

Ne radi o inicijativi pojedinih vjernika ni skupina, a niti velikih društava, već o poslanju Crkve, koja je neodjeljiva od svog utemeljitelja. Nijedan kršćani ne naviješta evanđelje u vlastito ime, već samo kao poslanik Crkve koja ga je za to zadužila u Kristovo ime na krštenju. Kršćanin koji ne osjeća potrebu navještanja evanđelja nije dobar kršćanin, upozorio je Papa.

Drugi Isusov nalog apostolima bio je da ne nose ništa sa sobom osim štapa i sandala. Isus želi da njegovi učenici budu slobodni i laki, sigurni samo u Isusovu ljubav, jaki samo njegovom riječi. Štapom i sandalama služe se hodočasnici, jer su oni stvarni navjestitelji Kraljevstva Božjeg, a ne menadžeri, ni direktori, a niti zvijezde na turnejama. Kao primjere Papa je naveo neke svece Rimske biskupije kao što su sv. Filip Neri, sv. Josip Lavre, sv. Ludovica Albertini, sv. Franciska Romana i drugi, koji nisu bili činovnici niti poduzetnici, već jednostavni radnici Božjeg kraljevstva. Događa se međutim da navjestitelje evanđelja ljudi na prihvaćaju i ne slušaju. I to iskustvo promašaja je siromaštvo, jer je Isus bio odbijen i razapet. Samo ako čovjek ostaje ujedinjen s Njime uspijeva pronaći odvažnost za evangelizaciju, poručio je papa Franjo.

Papa Franjo putem društvene mreže potaknuo vjernike na svakodnevno čitanje Evanđelja. Pokušajte svaki dan pet minuta čitati Evanđelje i vidjet ćete kako će to promijeniti vaš život, napisao je papa Franjo u svojoj današnjoj poruci putem Twittera.

Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi