Nalazite se u > Nadbiskupija

19. ožujka 2020. - Odredbe naših biskupa

TISKOVNI URED HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Ksaverska cesta 12 A, 10000 Zagreb

Zagreb, 19. ožujak 2020. 

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije

u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda". Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb, 19. ožujka 2020.

Poštovani župnici i župni upravitelji!
Kako Vam je poznato danas je Hrvatska biskupska konferencija objavila svoje Odredbe u svezi sprječavanja širenja bolesti COVID - 19 u privitku su. S obzirom na tu činjenicu određujem da se dosadašnje nadbiskupijske odredbe zamijene ovim odredbama HBK koje vrijede za cijelo područje Republike Hrvatske. U tom smislu u savjesti Vas obvezujem da se vjerno pridržavate zajedničkih odredbi i uputa svih naših biskupa. Prije svega potrebno je sve to vjernicima pročitati i dozvati im u svijest da su se dužni toga pridržavati. Nitko od nas nije priželjkivao situaciju u kojoj se ne može više nastaviti dosadašnja praksa tj. dosadašnji oblici slavljenja euharistije i ostalih sakramenata, kao i pučkih pobožnosti. Ta situacija nam je zadana i pozvani smo postupati na način da vodimo računa o novonastalim okolnostima. U Odredbama HBK je jasno naznačeno što trebamo kao duhovni pastiri svoga naroda činiti, a što izbjegavati odnosno ne činiti. U uvjerenju da ćete sve što biskupi u ovim Odredbama i uputama predlažu i zahtijevaju tako postupati svjesni da ste obećali poslušnost svojim biskupima odnosno biskupu biskupije u kojoj ste zaređeni i u kojoj djelujete, sve Vas srdačno pozdravljam i Vama i Vašim vjernicima želim da, unatoč izvanrednim okolnostima u kojima slavimo ovogodišnje vazmeno vrijeme, doživite u punini uskrsnu radost i unutarnji mir koji nam Gospodin dariva. U Gospodinu odani  
Ivan Devčić, nadbiskup v.r.
19. ožujka 2020. - Odredbe naših biskupa
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi