Nalazite se u > Kalendar

1. prosinca - Sveti Nahum, prorok

1. prosinca - Sveti Nahum, prorok

Rođen je u Elquošu, vjerojatno današnje mjesto Bierel Qaws u Judeji. Prorokovao je između 660. i 612. prije Krista. Proroštva su mu bila utješna za Izrael, i samo prorokovo ime znači u prijevodu tješitelj.

Sveti Diodor, svećenik, Marijan, đakon i drugovi, rimski mučenici. Prema   čudesnom opisu mučeništva sveta Krizanta i Darije mučeni su u Trazonovu groblju uz Via Solaria u Rimu, prigodom slavlja godišnjice svete Krizante i  Darije. I papa Damaz u natpisu koji je postavio u to groblje spominje skupinu mučenika, o kojima kaže kako im ne zna imena, noviji istraživači misle kako su mučenici zaista postojali.

Sveti Lucije, Rogat, Kasijan i Kandida, mučenici, U Jeronimovu se   martirologiju  navode  kao rimski  mučenici.  Prema   novijim   istraživanjima,   jedino bi  Kandi­da  bila  rimska   mučenica.  O Luciju   i  Rogatu   se   ne   zna  ništa  pobliže.  Kasijan je poznati mučenik iz Tangera, koji se štuje 3. prosinca.

Sveti Prokul, narnski biskup, mučenik u prvim vremenima kršćanstva. Život mu je obavijen legendom.

Sveti Evazije. Prema jednom neutemeljenom opisu mučeništva iz IX. st., Evazije bi bio biskup u mjestu Casale (donas Casale Monferrato). Ubio bi ga knez Atabul u prvoj polovici VIII. st. Neki znanstvenici drže kako je bio biskup u Asti, ali se vrijeme njegova biskupovanja ne može pobliže odrediti.

Sveti Ansan, sijenski, mučenik. Opis njegova mučeništva je legendaran.   Prema njemu, Ansan je rođen u Rimu. Kršten je u vrijeme cara Dioklecijana, kad je imao 12 godina. U vrijeme progonstva je uhićen skupa s maćehom   Maksimom. Bio je zatvoren i zlostavljan. Uspio se osloboditi i neko je vrijeme živio u blizini Siene, propovjedao i krštavao. Prokonsul Lizija ga je uhvatio i dao ga ubiti.

Sveti Olimpije, mučenik. Podaci o njegovom životu sačuvani su u opisu mučeništva sv. Firmine i dosta su nesigurni. Prema tim podacima, bio je državni čovjek u Ameliji (Umbrija) u vrijeme cara Dioklecijana i progonio je kršćane. Kad je zatvorio Firminu, zaljubio se u nju. Obratio se  na kršćanstvo  i  podnio i  sam mučeništvo.

Sveti Ananija, mučenik, Bio je pobožan kršćanin iz Arbele. Godine 345. je izbatinan, izmučen i ostavljen na ulici, nakon čega je umro.

Sveti Kastracijan. Bio je milanski biskup najkasnije u prvim desetljećima  III. stoljeća. Pripisuje mu se izgradnja triju crkava u Milanu.

Sveti Urzicin (Urzacije), biskup  Brescie. Sudjelovao je na crkvenom   saboru u Sardici 343. U Brescii se štuje skupa s ostalim mjesnim mučenicima 20. travnja.

Sveti Agerik (f. Airy), biskup Verduna. Rođen je u Harvilleu (Agerici villa) tridesetih godina VI,  stoljeća. Prijateljevao je  s Grgurom Tourskim i bio u vezi s pjesnikom Venancijem Fortunatom. Gradio je crkve i nastojao ispraviti nekršćansko vladanje velikaša.

Sveta Natalija, žena sv. Hadrijana  Nikomedijskog. Neki znanstvenici, kao Ti-Ilemont, drže da je tekst na kojem se osniva životopis te svetice izmišljen  da bi  se potvrdila  starina crkve   u  Argiropolisu,  u   kojoj   su   se čuvale   moći  neke   nepoznate Natalije.
1. prosinca - Sveti Nahum, prorok
1. prosinca - Sveti Nahum, prorok
1. prosinca - Sveti Nahum, prorok
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi