Nalazite se u > Salezijanci

21. siječnja 2018. - 3. nedjelja kroz godinu

21. siječnja 2018. - 3. nedjelja kroz godinu

III. Nedjelja kroz godinu (B)

 

ZAZIV DUHA SVETOGA

 


 


Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

 

Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše Tješitelju, dođi i utješi srce svakoga čovjeka, koji plače u očaju. Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše istine i ljubavi, dođi i napuni srce svakog čovjeka koji bez ljubavi i istine ne može živjeti. Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše života i radosti, dođi i daruj svakome čovjeku puninu zajedništva s Ocem i Sinom, u životu i u vječnoj radosti, za koju je stvoreno i određeno ljudsko srce. Amen!

 

 

EVANĐELJE: Mk 1,14-20

 


 


Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?" Fokusiraj se na odabrani detalj.

 

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.
Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

 

MEDITATIO

 


 


Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

 

Na samom početku Markova evanđelja, poslije Isusova krštenja i boravka u pustinji, današnji nam ulomak opisuje početak Isusova javnog djelovanja. Ono započinje pozivom četvorice učenika, odnosno radi se o dvije različite povijesti zvanja. Isus poziva u prvom trenutku Šimuna i Andriju, a nedugo zatim i Ivana i Jakova. Ono što se ističe u oba događaja su glagoli koji se koriste: prolazeći, ugleda, reče, hajdete, učinit ću vas... Sve su to aktivni glagoli koji ističu Isusovu inicijativu. On je Onaj koji zove, On čini prvi korak prema čovjeku, On je Onaj koji vidi i poznaje ljudsko srce. 

•    Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje…
Isus, doista, nije plijenio pozornost samo pojavom, nego je plijenio i riječju. I, ma koliko se činilo da u onome što je Isus činio nema ničega tako posebnoga, ipak je velika činjenica da je Njegova riječ bila tako jaka da je dirala ljude do dna srca. A nije bio demagog, čovjek koji govorničkim umijećem zavarava mase i njima manipulira. Nije davao nikakva iluzorna ni lijepa obećanja, nego je s toliko realizma nastupao prema ljudima, da im nije ostavljao prostora za iluziju.  Doista, osim što je Njegova pojava bila izazovna, još izazovnija je bila Njegova riječ, jer je bio kao onaj koji zna o čemu govori. A govorio je isključivo o Bogu i Njegovu kraljevstvu. Očito ljepota i snaga Njegove riječi nisu bile u retoričko-filozofskoj dotjeranosti sadržaja i oblika, nego u snazi Božjoj kojom je nastupao.

•    U lađi su krpali mreže
Isus poziva prve učenike. Zateče ih iznenada, susreće ih u njihovoj svakodnevici. Zanimljivo je da im Isus ne prilazi u trenutku kada su završili s poslom ili kada su bili posebno sabrani u molitvi. Isus ih poziva i susreće u njihovoj svakodnevici, u onome što rade. 

•    Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi
Nakon iznenadnog poziva, ribari se nisu dali smesti, već imaju povjerenja u Isusovu Riječ i i žele vjerovati. Život nas često iznenadi s raznim situacijama u kojima samo vjerom možemo dati pravi odgovor. Vjerom, naravno u Istinu, kada znamo kome smo povjerovali. To je ona prava vjera što se ne suprotstavlja zdravom razumu, već vodi u vječni život. Ona, kojom Abraham odlazi iz svoje zemlje jer mu je Bog progovorio i obećao da će od njega učiniti veliki narod. Ona, kojom Marija, iako na prvu, nije razumjela anđelove riječi, u svom bezgrešnom srcu donosi pravu odluku i pozitivan odgovor: „Neka mi bude po Riječi tvojoj!" (Lk 1, 38) 

•    Oni odmah ostaviše sve i pođoše za njim
Galilejski ribari zauzimaju sada stav budućih Isusovih učenika te odmah prekidaju s prošlošću;  ništa nije toliko veličanstveno i vrijedno pažnje kao Kraljevstvo Božje, kao odgovoriti na Božji poziv. Tko tako spremno odgovori na Božji poziv, sličan je čovjeku koji je našao blago na jednoj njivi, nakon toga ode, proda sve što ima i kupi tu njivu (Mt 13, 44-46). Ovo nam govori i o snazi koju ima Riječ Božja da za ribare u tom trenutku sve drugo postaje sporedno i jedina važna stvar za njih je nasljedovati Krista.

 

ORATIO

 


 


Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

 

Gospodine Isuse, i danas dolaziš u moj život sa željom da te primim. Svojim otkupiteljskim korakom želiš proći uz prostrana mora mojeg unutarnjeg svijeta. Ti tražiš moje oči da uputiš svoj pogled koji donosi radosnu vijest i novi život. Mojim očima želiš prepoznati braću, mojim rukama želiš okupiti svoju veliku zajednicu. Daruj nam srce otvoreno Tvome Svetom Duhu da u našoj svakodnevnici možemo prepoznavati Krista koji je među nama i koji nas poziva. Daj nam snage i odlučnosti da Ga slijedimo i idemo za Njim, stazama naše svakodnevice.

 

CONTEMPLATIO

 


 


Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio". Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

 

·        Isusova nas ljubav pretječe. On čini prvi korak prema nama. On želi da budemo radosni i On nas poziva da ga slijedimo. Jesam li toga svjestan/a?

·        Kako živim vlastitu svakodnevicu i svoje obaveze? Jesam li svjestan/a da mi je Krist uvijek blizu, da je među nama i da nam također govori preko ljudi i događaja?

·        Tko zauzima prvo mjesto u mom životu? Kraljevstvo Božje ili neki moji idoli?

 

ACTIO

 


 


Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

 

Sada je pravi čas! Još danas ću prepoznati i prihvatiti Božju moćnu ruku koju mi Krist pruža preko ljudi, dok mi pomažu utješiti se i izvući iz nevolja u koje uvelike upadam svojom krivnjom. Otkrit ću Gospodnju ruku u stvarima koje su tu kao dragocjenu pomoć da izvršim životne zadatke i napredujem na putu prema Bogu i ljudima. Danas se ispunilo vrijeme i došao je pravi čas kada čovjek svojemu bližnjemu prestaje biti neprijatelj i postaje brat i sestra u Kristu!

 

DUHOVNI KUTAK

 


 


Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

 

"Želja da okupljam oko sebe djecu i mladež i da ih vjerski poučavam pojavila se u meni kad sam imao tek 5 godina. To je bila jedina želja koju sam poznavao: da bih se mogao čitav život posvetiti mladeži. Rad s mladeži činio mi se kao jedina zadaća poradi koje sam ja uopće i bio na svijetu." (Uspomene iz oratorija)
Nešto od takvoga stava morao bi imati zapravo svaki kršćanin. Ako je za njega njegova vjera stvarno izvor zdravog unutarnjeg života, ako ona za njega znači neizrecivo obogaćenje njegova bića, ako ljudima želi dobro, ne bi li u sebi morao osjetiti potrebu da im govori o snazi i bogatstvu što iz nje proistječu? Na posljednjem sudu, Krist će nas sve pitati za djela ljubavi prema bližnjemu, za gladne koje smo nahranili, za žedne koje smo napojili, za gole koje smo zaodjenuli, za bolesne koje smo pohodili. Ne zaboravimo, ipak, da ta djela ljubavi postižu svoj najviši stupanj na duhovnoj razini.
Trebamo pomagati, ne samo onima koji trpe na tijelu, već i onima koje muči neutaživa glad i žeđ za istinom. Njih treba okrijepiti istinama naše vjere. Onima, koji su bespomoćno izloženi napastima života, moramo pomoći da se vjerom obuku u novog čovjeka koji je stvoren po Bogu. Onima, koji su postali robovi svojih strasti, moramo pomoći da vjerom dođu do slobode djece Božje. Tko je bolestan na duši, trebamo ga uputiti na sakramente vjere koji dijele zdravlje i život.

 


 


Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi +Bvb!

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi