Nalazite se u > Nadbiskupija

21. srpnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju

21. srpnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju

Mudrost srca krije se u tome da znamo združiti kontemplaciju i djelovanje

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U odlomku koji se čita ove nedjelje evanđelist Luka pripovijeda o Isusovu posjetu kući Marte i Marije, Lazarovih sestra (usp. Lk 10, 38-42). One ga primaju u svoj dom, a Marija sjeda do njegovih nogu i sluša ga; ostavlja ono što je radila da bi bila blizu Isusa: ne želi izgubiti nijednu od njegovih riječi. Sve se mora ostaviti po strani, jer kad nas On dođe posjetiti u našemu životu njegova prisutnost i njegova riječ imaju prednost pred svim drugim. Gospodin nas uvijek iznenađuje: kad ga zaista počnemo slušati, oblaci nestaju, sumnje ustupaju mjesto istini, strahovi spokojstvu, a različite životne situacije nalaze svoje pravo mjesto. Gospodin uvijek kad dođe dovodi stvari u red, pa i nas same.

U ovome prizoru Marije iz Betanije do Isusovih nogu sveti Luka pokazuje molitveni stav vjernika, koji zna ostati u Učiteljevoj prisutnosti kako bi ga slušao i uskladio svoj život s Njim. Riječ je o tome da se napravi stanku tijekom dana, o tome da se saberemo u tišini, nekoliko minuta, kako bi dali prostora Gospodinu koji „prolazi" i pronašli hrabrost da malo budemo nasamo s Njim, kako bismo se zatim vratili, s vedrinom i plodonosnošću, svakodnevnim stvarima. Hvaleći ponašanje Marije, koja je „izabrala bolji dio" (r. 42), Isus kao da svakome od nas ponavlja: „Ne dopusti da te potpuno obuzmu stvari koje treba činiti, nego slušaj prije svega Gospodinov glas, kako bi dobro obavio zadaće koje život stavlja pred tebe".

Tu je zatim druga sestra, Marta. Sveti Luka kaže da je ona bila domaćin Isusu (usp. r. 38). Možda je Marta bila starija od dviju sestara, ne znamo, ali ta je žena zasigurno imala karizmu gostoprimstva. Naime, dok Marija sluša Isusa, ona je potpuno zaokupljena mnogim poslovima. Stoga joj Isus kaže: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo" (r. 41). Tim riječima On sigurno ne namjerava osuditi stav služenja, nego tjeskobnost kojom se katkad to služenje obavlja. I mi dijelimo zabrinutost svete Marte i, po njezinu primjeru, trudimo se da se u našim obiteljima i u našim zajednicama živi osjećaj prihvaćanja, bratstva, kako bi se svatko mogao osjećati „kod kuće", posebice maleni i siromašni kad pokucaju na vrata.

Današnje nas Evanđelje, dakle, podsjeća da se mudrost srca krije upravo u tome da znamo združiti to dvoje: kontemplaciju i djelovanje. Marta i Marija nam pokazuju put. Ako želimo radosno uživati u životu, moramo povezati ta dva stava: s jedne strane, „biti do nogu" Isusovih, slušati ga dok nam otkriva tajnu svega; s druge strane biti brižni i pripravni u gostoprimstvu, kad On prolazi i kuca na naša vrata, s licem prijatelja koji treba trenutak osvježenja i bratstva. Treba nam to gostoprimstvo.

Neka nam Presveta Marija, Majka Crkve, dadne milost da ljubimo i služimo Bogu i našoj braći Martinim rukama i Marijinim srcem, tako da uvijek slušajući Krista možemo biti graditelji mira i nade. I to je zanimljivo: s ta dva stava mi ćemo biti graditelji mira i nade.

Draga braćo i sestre,

jučer se navršilo točno pedeset godina kako je čovjek kročio nogom na Mjesec, ostvarivši jedan čudesan san. Neka sjećanje na taj veliki korak za čovječanstvo zapali želju da zajedno napredujemo prema još većim ciljevima: više dostojanstva za slabe, više pravde među narodima, više budućnosti za naš zajednički dom.

20. srpnja 2019. - Papa Franjo: Apostolat prevencije ključan je za suzbijanje zlostavljanja

U videoporuci na španjolskom jeziku, upućenoj sudionicima tečaja o protokolima i postupcima prevencije u zaštiti maloljetnika, koji se do 26. srpnja održava na Papinskom sveučilištu u Meksiku, Papa je istaknuo važnost prevencije.

Zaštita maloljetnika ozbiljan je problem. Svi znamo za sramotu koju je taj problem prouzročio Crkvi, jer su naši članovi upleteni u te zločine. Neka nitko ne zlostavlja djecu, neka ih nitko ne spriječi da susretnu Isusa, istaknuo je papa Franjo u video-poruci koju je prošlih dana poslao sudionicima tečaja koji je u Meksiku organizirao Centar za istraživanje i interdisciplinarni odgoj za zaštitu maloljetnika (CEPROME).

Taj je tečaj važan za sve maloljetnike, kako ih nitko ne bi zlostavljao, napomenuo je Papa te podsjetivši na Isusove riječi ‘Pustite malene k meni’ istaknuo da svakoga tko priječi nekom djetetu da dođe do Isusa – bio on redovnik, laik ili biskup – treba zaustaviti u tom njegovom ponašanju, ispraviti ga ako smo intervenirali na vrijeme, ili kazniti ako je došlo do zločina. Treba prevenirati, spriječiti.

To je ključ, dodao je Papa, kako se ne bi zlostavljalo mlade. To je apostolat prevencije. Don Bosco je to predosjetio te ustanovio način djelovanja u odgoju koji je nazvan preventivnim. U prosvjetiteljskim razdobljima poučavanja bio je kritiziran, a poslije se shvatilo da je imao veliku vrijednost. Taj sustav ima vrlo veliku vrijednost, objasnio je Papa, jer nikada ne znaš gdje se može zlostavljati neko dijete, gdje će se nekog mladića povesti na pogrešan put, gdje će ga naučiti pušiti drogu, što je jedan oblik korupcije. Nemojmo misliti samo na seksualno zlostavljanje, nego na sve vrste zlostavljanja, napomenuo je Papa.

Tečaj je, u dvorani Papinskoga sveučilišta u Meksiku, otvorio apostolski nuncij nadbiskup Franco Coppola, izlaganjem o temi „Prevencija zlostavljanja u Crkvi u Latinskoj Americi". Centar za istraživanje i interdisciplinarni odgoj za zaštitu maloljetnika nastao je 2016. godine, sporazumom o suradnji Papinskoga sveučilišta u Meksiku i Centra za zaštitu djece, sa sjedištem na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Centar, koji vodi svećenik i psiholog o. Daniel P. Trevizo Portillo, organizirat će i prvi Latinskoamerički kongres o prevenciji zlostavljanja maloljetnika, koji je na programu od 6. do 8. studenoga ove godine. Osim toga, Meksička biskupska konferencija odredila je da 16. srpnja bude Dan molitve za žrtve seksualnoga zlostavljanja od strane članova Crkve.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi