Nalazite se u > Nadbiskupija

22. ožujka 2020. - Papa izrazio blizinu stanovnicima Hrvatske

U nagovoru nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. ožujka papa Franjo se osvrnuo i na dramatično stanje koje je jutros prouzročio potres u Zagrebu i okolici.

"Izražavam svoju blizinu pučanstvu Hrvatske koje je jutros pogođeno potresom. Molim Uskrsloga Gospodina neka im podari snagu i solidarnost u suočavanju s ovom prirodnom nepogodom”.

Papa Franjo: Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu

Svjetlo vjere oslobađa od grijeha i uništava zlo koje imamo u srcu - rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Na 4. korizmenu nedjelju, još uvijek u snažnoj krizi od koronavirusa, Papa je pozvao vjernike da nasljeduju slijepca iz evanđelja, kako bi natopleni Kristovim svjetlom s Njim mogli hoditi na putu spasenja.

Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu – potaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja koja se održala u biblioteci Apostolske palače. U središtu je liturgije ove 4. korizmene nedjelje tema svjetla. Evanđelje govori o slijepcu od rođenja kojega Isus ozdravlja i daje mu vid. Taj je čudesan znak potvrda onoga što je Isus govorio o sebi: „Ja sam svjetlo svijeta", svjetlo koje svijetli u našoj tami – rekao je Papa i istaknuo – On svijetli na dvije razine; na tjelesnoj i duhovnoj. Slijepac najprije zadobiva vid očiju i potom je vođen prema vjeri u „Sina čovječjega", to jest u Isusa. Čuda koja On čini nisu spektakularne geste, nego imaju svrhu putem nutarnje preobrazbe voditi prema vjeri.

Farizeji i zakonoznanci uporno odbijaju priznati čudo i čovjeku koji je ozdravio postavljaju podmukla pitanja – rekao je Sveti Otac i primijetio – No odgovara im snagom stvarnosti: „Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim". Između nepovjerenja i neprijateljstva onih koji ga okružuju i nevjernih koji ga ispituju, prešao je put koji ga je postepeno vodio prema otkrivanju identiteta Onoga koji mu je otvorio oči i put prema ispovijedanju vjere u Njega. Najprije je smatrao da je prorok, potom ga je prepoznao kao Onoga koji dolazi od Boga, a na kraju ga je prihvatio kao Mesiju i poklonio mu se. Shvatio je da je Isus, dajući mu vid, očitovao Božja djela.

Molimo kako bismo i mi mogli imati to iskustvo! – potaknuo je papa Franjo i napomenuo – Onaj koji je bio slijep, svjetlom je vjere otkrio svoj novi identitet. Sada je „novo stvorenje", u stanju je svoj život i svijet koji ga okružuje vidjeti u novom svjetlu, jer je ušao u zajedništvo s Kristom. Više nije prosjak kojega je zajednica odbacila; više nije rob sljepoće i predrasuda. Njegov je put prosvjetljenja metafora puta oslobođenja od grijeha na koje smo pozvani. Grijeh je kao taman veo koji pokriva naše lice i sprječava nas jasno vidjeti sebe i svijet. Taj taman prekrivač Gospodinov oprost uklanja i ponovo nam daje novo svjetlo. Korizma koju živimo zgodno je i dragocjeno vrijeme za približavanje Gospodinu, tražeći Njegovo milosrđe u različitim oblicima koje predlaže Majka Crkva.

Slijepac koji je ozdravio i sada vidi bilo tjelesnim očima, bilo očima duše, slika je svakog krštenika koji je uronjen u milost, bio istrgnut iz tame i stavljen u svjetlo vjere – rekao je Papa i objasnio – No nije dovoljno primiti svjetlo, potrebno je postati svjetlo. Svatko je od nas pozvan prihvatiti božansko svjetlo kako bi ga očitovao cijelim svojim životom. Kršćani i teolozi prvih stoljeća govorili su da je zajednica kršćana, to jest Crkva „otajstvo mjeseca", jer je davala svjetlo, no nije bila vlastito svjetlo, nego je od Krista primala svjetlo. I mi moramo biti „otajstvo mjeseca", to jest davati svjetlo koje smo primili od sunca koje je Krist Gospodin.

Na to nas danas podsjeća sveti Pavao: „Kao djeca svjetlosti hodite – plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina". Sjeme novoga života, koje je krštenjem u nas posijano, jest poput iskre vatre koja prije svega pročišćava nas, spalivši zlo koje imamo u srcu, i omogućava nam da sjajimo i svijetlimo. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne nasljedovati slijepca iz evanđelja, kako bismo mogli biti natopljeni Kristovim svjetlom i s Njim hoditi na putu spasenja – zaključio je Sveti Otac.  

Papa: Na pandemiju virusa odgovorimo općom pandemijom molitve

Papa Franjo danas nakon podnevne molitve pozvao na molitvu Oče naš s kršćanima svih vjeroispovjesti sljedeće srijede, 25. ožujka i na molivu, klanjanje Presvetom Sakramentu i blagoslov ''''Urbi et orbi'''' u petak, 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra. Na kraju je Papa izrazio svoju blizinu stanovništvu Hrvatske koje je jutros pogođeno potresom.

U ovim danima kušnje, kada čovječanstvo drhti od prijetnje pandemije koronavirusa, želio bih predložiti svim kršćanima da zajedno zavape u nebo – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i dodao – Pozivam sve poglavare Crkvi, vođe svih kršćanskih zajednica i sve kršćane različitih ispovijesti da zajedno zazivamo Svevišnjeg i Svemogućega Boga, izgovarajući molitvu koju nas je naučio naš Gospodin Isus. Dakle, sve pozivam da mole Oče naš sljedeće srijede, 25. ožujka, u podne. Na dan kada se mnogi kršćani sjećaju navještenja utjelovljenja Riječi Božje Djevici Mariji, neka Gospodin čuje jednodušnu molitvu svih svojih učenika koji se pripremaju slaviti pobjedu Krista uskrsloga.

S tom istom nakanom, sljedećega petka, 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra predvodit ću molitvu – rekao je Papa i napomenuo – Već sada sve pozivam na duhovno sudjelovanje putem sredstava društvenog priopćivanja. Slušat ćemo Božju riječ, uzdizati svoje molitve i klanjati se Presvetom Sakramentu, nakon čega ću podijeliti blagoslov ''''Urbi et orbi'''' kojem će biti pridružena mogućnost primanja potpunog oprosta. Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti. Ostanimo ujedinjeni.

Iskažimo svoju blizinu osobama koje su u velikoj samoći i kušnji; liječnicima, zdravstvenim djelatnicima, bolničarima i medicinskim sestrama, dobrovoljcima; vlastima koje moraju donositi oštre mjere za naše dobro; policiji i vojsci koji na cestama uvijek pokušavaju održavati red, kako bi se izvršavale stvari koje Vlada traži za dobro svih nas. Iskažimo blizinu svima! Svoju blizinu izražavam stanovništvu u Hrvatskoj koje je jutros pogodio potres. Neka im Gospodin uskrsli dade snage i solidarnosti kako bi se mogli suočiti s tom nesrećom – rekao je na kraju Sveti Otac.

22. ožujka 2020. - Papa izrazio blizinu stanovnicima Hrvatske
22. ožujka 2020. - Papa izrazio blizinu stanovnicima Hrvatske
22. ožujka 2020. - Papa izrazio blizinu stanovnicima Hrvatske
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi