Nalazite se u > Kalendar

22. rujna - Sveti Mauricije, rimski časnik, mučenik

22. rujna - Sveti Mauricije, rimski časnik, mučenik

Sveti Mauricije, ranokršćanski je mučenik s kraja III. stoljeća (292. godine). Prema legendi Mauricije, neki ga povijesni izvori nazivaju i vojvodom od Tebe, bio je zapovjednik (primicerus) rimske legije  sastavljene od vojnika-kršćana, sa sjedištem u egipatskome gradu Tebi, danas Luksoru. Legiju je car Maksimijan Herculius poslao iz sjeverne Afrike u Galiju kako bi zaustavila širenje kršćanstva. Prešavši Alpe i spuštajući se dolinom rijeke Rhône na Ženevsko jezero, Mauricije i kolege Sveti Kandid, Sveti Ezuperije i Sveti Viktor, a potom i cijela legija, odbiju boriti se protiv svoje braće u vjeri. Kod maloga rimskoga (keltskoga) grada Agaunuma (danas St. Maurice u kantonu Valais u Švicarskoj), kod prijelaza mosta na rijeci Rhôni, vojnici-kršćani odbiše žrtvovati rimskim bogovima. Za kaznu je svaki deseti vojnik pogubljen. Ponovno je zatraženo žrtvovanje rimskim bogovima i vojnici su ponovno odbili i bili ubijani. Nakon ponovljenoga zahtjeva za žrtvovanjem i ponovljenoga odbijanja, cijela je legija pobijena. (Rimska legija brojila je 3.000 do 6.000 vojnika). Sveti Mauricije često je predstavljen kao crnoputi (Maur, odnosno Kopt, Egipćanin) legionar, vitez u punoj vojnoj opremi koji drži zastavu i palmu kao znaku mučeništva.U talijanskome slikarstvu Mauricije je prikazan kao vitez s crvenim križem na leđima. Mnogi gradovi i mjesta u Švicarskoj, Italiji (Piemont), Francuskoj i Njemačkoj izabrali su svetoga Mauricija za svoga zaštitnika. Tako je danas svetom Mauriciju posvećeno 598 crkava i 4 katedrale, a 74 grada i mjesta diljem svijeta nose njegovo ime. I dvije velike zemlje zovu se po njemu: Mauricius i Mauritanija. On je zaštitnik ličilaca, proizvođača odjeće, vojnika i kovača mačeva. Zaziva ga se u pomoć kod podljeva i grčeva, uloga (gihta), bolesti uha i opsjednutosti.  Sveti Mauricije zaštitnik je i (talijanske) kraljevske kuće Savoja, koja nastavlja tradiciju burgundskih kraljeva, križ, je sastavni dio grba te obitelji, bio je na zastavi i u grbu Kraljevine Italije, dok su Savojci bili talijanski kraljevi. Mjesto mučeničke smrti svetoga Mauricija i njegovih kolega, a po legendi i cijele tebanske legije, postalo je ubrzo mjesto hodočašća. Prva crkva na  tome mjestu sagrađena je već 380. godine, a burgundski kralj sveti Sigismund je 515. godine nad grobom svetoga Mauricija i njegovih kolega sagradio velebnu crkvu i samostan, doveo monahe i 522. godine uveo na Zapadu prvu „Laus perennis" službu, po uzoru na maloazijske monaške zajednice s kraja IV. stoljeća, koje su danonoćno i neprekidno služile Bogu molitvom i pjevanjem. Ova danas najstarija opatija sjeverno od Alpa postala je ubrzo snažno duhovno središte burgundske države i hodočasničko mjesto europskoga značenja. Tu su se na svečan način i uz poseban obred uvodili u službu burgundski kraljevi. Opatija i danas postoji i u njoj žive od IX. stoljeća regularni kanonici, koji su početkom XII. stoljeća prihvatili pravilo svetoga Augustina.

Iskapanja provedena 1893. godine na području Agaunuma ustanovila su ostatke ranokršćanske bazilike iz IV. stoljeća. To je znak kako se štovanje mladih mučenika raširilo ubrzo nakon njihove smrti.
22. rujna - Sveti Mauricije, rimski časnik, mučenik
22. rujna - Sveti Mauricije, rimski časnik, mučenik
22. rujna - Sveti Mauricije, rimski časnik, mučenik
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi