Nalazite se u > Kalendar

23. ožujka - Sveti Turibije Mongrovejski, biskup

23. ožujka - Sveti Turibije Mongrovejski, biskup

Veliki biskup Lime i blagovjesnik Indijanaca, rođen je 1538. godine u španjolskom mjestu Mayorga de Compos. Studirao je pravo na poznatom sveučilištu u Salamanci. Zbog dobrog poznavanja prava i kreposnog ži­vota, imenovan je inkvizitorom za Granadu. Po želji kralja Filipa II. imenovan je za biskupa Lime, iako nije imao nijedan klerički red. Primio je sve redove u Sevilji i stigao u svoje biskupsko sjedište 1581. godine. Biskupija mu se prostirala uz obalu Pacifika u dužini od 520 km od Nikaragve do Paragvaja. Kako bi mogao upravljati tako raštrkanom bis­kupijom, sazivao je sabore, sinode i sam vršio pastoralne pohode. Održao je tri pokrajinska crkvena sabora i 13 biskupijskih sinoda. Mar­ljivo je učio urođeničke dijalekte kako bi im mogao izravno propovijedati bez prevoditelja. Bio je odlučan u obrani siromaha i potlačenih i uporan u provođenju svoga biskupskog prava.

Umro je na današnji dan 1606. godine i sahranjen u Limi. Blaženim ga je proglasio papa Inocent XI. 1679., godine, a svetim Benedikt XIII. 1726. godine. Zaštit­nik je Perua.

Sveti Viktorijan, Frumencije i kolege, afrički mučenici. Viktorijan je bio ka­rtaški prokonzul. Arijanski kralj Hunrih zahtijevao je od njega neka se odreče kato­ličke vjere i neka proganja katolike. Kad je on to odbio, bio je ubijen 484. godine. U isto su vrijeme podnijela mučeništvo i dva brata iz Aquae Regiae. Bili su obješeni naglavce i sažgani. Među mučenicima bila su i dva trgovca, obojica s imenom Frumencije. O njima se, međutim, ne zna za druge pojedinosti.

Sveti Fidelis (Vjerko), afrički mučenik. Ne zna se ni za mjesto ni za vrijeme njegova mučenja.

Sveti Feiiks (Srećko), i dvadesetorica prijatelja, afrički mučenici.

Sveti Nikon i 99 kolega, mučenici iz Taormine. Opis njihova mučeništva pun je fantastike, pogrešaka i anahronizama, tako da je u njemu teško otkriti istinite podatke.

Sveti Domicije, Pelagija, Akvila, Eparhije i Teodozija, mučenici. Prema biza­ntinskom menologiju, izdanom po odredbi Bazilija II., Domicije je bio porijeklom Frižanin i mučen je u vrijeme cara Julijana Apostate. Prema Rimskom martirolo-giju, mučen je u Cezareji Palestinskoj, jer je na nekom javnom skupu podvrgao poganstvo kritici. Uz pomoć različitih sinaksara ispravljene su pogreške u imenima nekih njegovih drugova. Tako umjesto Akvila Eparhije treba ispraviti Akvila eparh, tj. upravitelj. Umjesto Teodozija treba biti Teodozije.

Sveti Teodul, antiohijski svećenik. Rimski martirologij ga je unio Baronije prema jednom bernskom rukopisu. Izgleda da se zapravo radi o antiohijskom sve­ćeniku Teodoretu, kojega spominje Sozomen u svojoj Crkvenoj povijesti. Podaci su o njemu škrti i prema njima bio bi mučen u vrijeme cara Julijana Apostate.

Sveti Josip Oriol, svećenik. Rodio se u Barceloni 23. studenog 1650. Istakao se posebno svojim apostolatom među bolesnima i potrebnima. Umro je u Barceloni 23. ožujka 1702. godine.

Sveti Julijan iz Cezarije Palestinske.
23. ožujka - Sveti Turibije Mongrovejski, biskup
23. ožujka - Sveti Turibije Mongrovejski, biskup
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi