Nalazite se u > Kalendar

28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik

28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik

U vrijeme kad je na vrhuncu svoje moći u Hrvatskoj bio kralj Tomislavi među Slavenima u češkoj isticao se vlašću i svetošću knez Vjenceslav. Otac mu se zvao Vratislav, a majka Dragomira. Posebno je na maloga unuka utjecala baka sveta Ljudmila, koja je budno pazila na njegov odgoj. Otac je želio neka mu sin dobije solidno zapadnjačko latinsko znanje, a baka se brinula neka dobro upozna, uz kršćanske istine, i rad učenika svetih Ćirila i Metoda. Na taj način mali knežević uspio je u sebi spojiti slaven­sku tradiciju s bogatim zapadnim kulturnim vrijednostima. Kad je stupio na čelo države, osjetio je težinu pronalaženja zlatne sredine između starih narodnih vjerovanja i usmjerenja i zahtjeva nove orijentacije. To je još uvijek vrijeme krštenja Čeha, napuštanja tradicija i vjerovanja i prihvaćanja novoga. U toj delikatnoj situaciji puno mu je pomogao odgoj i obrazovanje. Još uvijek nije bila jaka središnja državna vlast i knezovi u pokrajinama bili su gotovo nezavisni. Stoga je borba za vlast i prestiž bila „svakodnevni kruh". Mladi je knez ipak uspio sve tako voditi pa je stvarno zavladalo blagostanje i mir. Uspio je živjeti u miru i s velikim germanskim susjedom. Neki su mu to zamjerali.

A kad je počeo dovoditi germanske monahe kako bi pomogli bržem krštenju Čeha, uznemirenost nekih krugova se silno povećala. To je već bio i politički problem. Tad se u igru umiješao njegov mlađi brat Boleslav, koji je težio za vlašću. Pripremio je napad baš na blagdan svetog Kuzme i Damjana. Ali, morao je stvar odgoditi za slijedeći dan. Vjenceslav je kao i svakog dana išao rano na molitvu. Na vratima crkve su ga dočekali urotnici i usmrtili. Pokopan je u katedrali svetoga Vida u Pragu.

Česi su ga odmah štovati kao mučenika i sveca. Brzo su se po narodu raširile legende o njegovu životu i mučeništvu. Umjetnici su ga ovjekovječili a i kraljevski pečat iz 14. stoljeća ima njegov lik. Štovanje mu se proširilo po cijelom svijetu, a Česi ga štuju kao narodnog heroja i ne­beskog zaštitnika.

Značajno je za njegov privatni život što je redovito molio s monasima i asketski živio. Posebno je rado pripremao kruh i vino za Euharistiju i svaki dan je pobožno sudjelovao u Svetoj misi. To je svakako vrlo značajno i zna­kovito. Prva mu je briga bila bogoslužje i Euharistija. A liturgija ističe kako je više cijenio nebesko nego zemaljsko kraljevstvo (Molitva). A to je baš ono na što nas liturgija često tijekom godine potiče: ljubiti i više cijeniti nebeska dobra, a manje se zanositi za materijalnim stvarima. Mladi knez i mučenik najbolji je uzor i primjer takvoga životnog stava.

Sveti Privat, mučenik u Rimu za vrijeme cara Aleksandra.

Sveti Staktej, mučenik također u Rimu.

Sveti Marcijal, Lovro i trideset drugrih, mučenici u Africi.

Sveti Marko, pastir, Alfej, Aleksandar i Zozim, braća, Nikon, Neon, Eliodor i trideset vojnika, mučenici u Antiohiji Pisidijskoj i u drugim mje­stima.

Sveti Maksim, mučenik za Decijeva progonstva.

Sveti Eksuperije, biskup u Toulouse-u. O njegovoj izuzetnoj strogosti prema sebi i širini prema drugima piše sv. Jeronim.

Sveti Salomon, biskup u Genovi.

Sveti Silvin, biskup u Bresciji.

Sveta Eustohija, djevica, kćerka svete Paule, došavši iz Rima u Palestinu, preminu u Betlehemu.

Sveta Lioba, opatica u Tauberbischofsheim-u, umrla oko 782. godine.

28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
28. rujna 2015. Sveti Vjenceslav, mučenik
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi