Nalazite se u > Liturgija dana

29. prosinca 2019. - Sveta Obitelj

Sveta Nazaretska Obitelj - Isus, Marija i Josip

Obiteljske krize i izazovi

(Sir 3,2-6.12-14; Kol 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23)

Božić je blagdan obitelji, slavi se u obitelji, okuplja obitelj, vrednuje je, čudesno spašava kad se nađe u krizi. Bog sam se rodio u obitelji, rastao i pripremao se za mesijansko poslanje. Majka ga je pratila u javnom djelovanju sve do križa. Iščitavamo poruku: u obitelji se čovjek rađa i postaje čovjekom. Sve bitno i važno čime je obilježena njegova osobnost, ponese ili ne ponese iz obitelji. Na vrednote usvojene od roditelja čovjek gradi životnim iskustvima i svako od njih može se osloniti na čvrste temelje postavljene u djetinjstvu. Stabilnost ženidbenog saveza i supružničke ljubavi njegovih roditelja i njegova je stabilnost. Njihova vjernost u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti, u sve dane života, ugrađuje se u njegovu stabilnost i daje mu snagu za borbu kojom osvaja vlastito mjesto pod suncem. Kad se roditelji uvažavaju, slažu, vole i prihvaćaju, svojoj djeci namiču dragocjenu baštinu; samo Bog im može dati više od toga. Druga važna stvar je dobar obiteljski odgoj. On je čovjeku efikasna obrana od svega neželjenoga što na njega može, u bilo koje vrijeme, nasrnuti. I u najtežim trenucima svatko od nas može računati na ono što mu je dala, ili još uvijek može dati obitelj, središte i izvorište života. Preživljavanje i životna borba slabe u djece rastavljenih roditelja. Takvi ljudi shvate da je obitelj nezamjenjiva, nažalost za neke to bude kasno i to ne samo za njih, nego i za njihove obitelji, a osobito djecu koja će u toj naslijeđem siromašnoj obitelji rasti. Obitelj je, dakle, važna za pojedinca, za društvo i čovječanstvo u cjelini. Zdrave obitelji stvaraju zdravo društvo. Naravno važan je i odnos djece prema roditeljima što naglašavaju čitanja. Sirahova mudrost ima pravo kad ističe poštivanje roditelja koje djeci pribavlja duhovna blaga, od oproštenja grijeha do unutarnje radosti i duga života. Pisac poslanice Kološanima tomu pridodaje listu zajedničkih kreposti kojima se čuva obitelj i hrane međusobni odnosi njihovih članova: dobrostivost, poniznost, blagost strpljivost, praštanje i osobito ljubav! One su ljekovita preventiva za očuvanje obiteljskog zajedništva. U evanđelju je predstavljena mala nazaretska obitelj; Isus koji treba majku i skrbnika, Marija koja se brine za Božansko dijete, Josip koji odgovorno bdije, prati događanja i skrbi za cijelu obitelj. Njima Bog pomaže u snu anđeoskim porukama kada ljudske snage ne uspijevaju sagledati opasnosti koje joj prijete.

Mediji danas na razne načine i u mnogim prigodama ističu krizu i poteškoće u kojima se nalazi suvremena obitelj, a ima i onih koji drže da je raspadanje obitelji „najveći problem današnjice". Stručnjaci su tu krizu definirali „demografskim slomom" ili „demografskom zimom", a gotovo svi misle da obiteljska kriza u sivilo ovija budućnost mnogih naroda u razvijenom dijelu svijeta. Hrvatska, naravno, nije nikakav izuzetak, što više, budući da se svrstava u red manjih naroda, njoj prijete i veće opasnosti izumiranja. Čini se da je najveći krivac za takvo stanje činjenica da je obitelj prestala biti trajan savez muškarca i žene. Riječ je o bračnoj nevjeri. Tu su i drugi problemi: odustajanju od života, obitelji nisu otvorene daru rađanja. Urbani život doduše uvelike otežava uzdržavanje brojne obitelji, gospodarska kriza i nezaposlenost unose u nju strah i tjeskobu, materinstvo žene nije vrednovano, ljudski je život ugrožen na mjestima gdje je najosjetljiviji i najranjiviji: u rađanju i umiranju. U Hrvatskoj je 80 % obitelji s jednim ili dvoje djece, imalo za posljedicu zatvaranje 40 srednjih škola. Iz tako sive sadašnjosti i  budućnosti se crno piše, osobito ako se brak izjednači s izvanbračnim zajednicama, a istospolni brakovi s brakovima između muškarca i žene. Zar će nam do jučer hrabra domovina izgubiti svoje najveće bogatstvo - zdravu, životnu obitelj? Neki Hrvatsku u ne tako dalekoj budućnosti vide kao osamljenu staricu s mnoštvom gospodarskih socijalnih i drugih problema. Na sreću Providnost misli na nju, pa joj priušti pokoji znak nade. Valja spomenuti i napore Vlade Republike Hrvatske, mjere populacijske politike koje donose neke pozitivne rezultate. Dobro je što se čuje glas Crkve osobito u poslanicama naših biskupa. Uočava se potreba zaštite obitelji koja je najveće dobro za svaki, pa tako i za hrvatski narod.

29. prosinca 2019. - Sveta Obitelj
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi