Nalazite se u > Kalendar

30. ožujka - - Sveti Kvirin, rimski mučenik

30. ožujka - -  Sveti Kvirin, rimski mučenik

30. ožujka - -  Sveti Kvirin, rimski mučenik

Posebno štovan u Neuss-u.  Prema jednom  kasnom spisu, bio je tribun u vrijeme cara Trajana. Obratio se na kršćanstvo i  pretrpio mučeništvo skupa s kćeri  Balbilom. Ukopan je u  Pretekstatovu groblju. U tom groblju pronađen je kasnije i nadgrobni natpis, koji  spominje  nje­govo ime. Prema predaji, tijelo mu je kasnije preneseno u Neuss u Njemačkoj.

Sveti Petar Regalat (Darovani), franjevac.

Rođen je u Valladolidu u Kastilji 1390. Godine. Položio zavjete u redu  franjevaca konventualaca 1403. ili 1404. Ista­kao se u obnovi franjevačkog reda. Umro je 1456.

- Sveti Domnin (Dujko), Viktor i prijatelji mučenici. Domnin je bio od mladosti gorljivi kršćanin. Odlučno je branio kršćanstvo. Mučen je na uzvisini istočno od Soluna. Rimski ga martirologij spominje još i 1. listopada.

- Carigradski mučenici. Prema  Rimskom  martirologiju, u vrijeme cara  Konstan-cija ubijeno je više kršćana zbog ispovijedanja katoličke vjere.

-  Sveti Regul, biskup Senlis-a. Živio je u prvoj polovici IV. stoljeća. Rimski   ga martirologij naziva ariskim biskupom. Životopisi iz IX. i XI. st. koji ga opisuju pretrpani su legendama i nastoje dokazati apostolsko porijeklo  biskupije  u Arlesu, pa su s tim motivom činjenice namjerno iskrivljene. Iz tih legenda teško je izvući pravu istinu.

-  Sveti Pastir, biskup. Ime mu se spominje u martirologiju i 29. ožujka.  Drugih podataka o njemu nema.

-  Sveti Zosim, biskup u Sirakuzi. Rodio se u drugoj polovici VI. stoljeća.   Od sedam godina stupio je u samostan sv. Lucije u Sirakuzi, u kojem je kasnije dugo godina  bio i  opat. 648. godine izabran je za sirakuškog  biskupa, Umro je oko 662. Isticao se ljubavlju prema siromasima i pobožnošću prema BDM.

-  Sveti Ivan Klimaks, grčki asketski pisac. Nazvan je tako po svom glavnom djelu Klimaks tou paradeisou (Stepenice u raj). Život mu je   nepoznat. Od 16 godina prihvatio je monaški život. Od šesdeset godina je izabran za opata samostana Brdo Sinaj. Ne zna se točno ni njegovo porijeklo ni vrijeme u kojem je djelovao. Stariji su ga povjesničari stavljali u VI. stoljeće. Umro je 649. Godine. Ostavio nam je dva spisa asketskog obilježja iz kojih izbija bogato duhovno iskustvo.

- Sveti Klino, opat. Porijeklom je Grk. Bio je monah bazilijanac, a zatim opat u samostanu svetoga Petra nedaleko od Pontecorvo, u prvim desetljećima XI. stoljeća. Umro je prije polovice XI. stoljeća.
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi