Nalazite se u > Meditacije

3. Nedjelja u godini - b - 2018.

3. Nedjelja u godini - b - 2018.

Približilo se kraljevstvo Božje

Jon 3,1-5.10; 1 Kor 7,29-31; Mk 1,14-20.

Evanđeoska poruka smjera objavi Božje ljubavi ljudima i brizi da ta ljubav bude konkretna, prihvatljiva i spasonosna. Izražena je u teološkoj poučnoj priči o Joni (1. čit.) i Isusovu navještaju Božjega kraljevstva sa zahtjevom da mu se povjeruje (evanđelje). 

U priči o Joni Bog izražava ljubav prema ljudima, konkretno prema poganskom narodu u Ninivi kojoj zbog liberalna života, nevjere i nagomilane grešnosti,  prijeti propast. Bog je želi spasiti, ima plan i Jona je u tom planu misionar, propovjednik pokore i obraćenja. No Jona ne želi ući u Božji plan. Ima svoju filozofiju. Ninivljani su pogani i njega kao pravog Izraelca ne zanimaju. Ne može prihvatiti ni to da je Bogu toliko stalo do grešnika. Uvjeren je, nadalje, da se misionarski pothvat uopće ne isplati; Ninivljani će ga proglasiti ludim i samo će se blamirati. Zato se Jona opredijelio za bijeg brodom, preko mora na sasvim suprotnu stranu. Na moru izbije oluja i mornari otkriju krivca. Jonu bace u more, kit ga proguta na tri dana da u njegovoj utrobi razmisli o svom ponašanju. Jona spozna svoju grešnost, obrati se i posluša Božju zapovijed. Propovijedao je obraćenje Ninivljanima. Ovi prihvaćaju opomenu, čine pokoru, obrate se i Bog ih doista spasi.

Priča otvara širom vjerničke horizonte; ova bajka izaziva i najveće trezvenjake, jer ih pogađa u samo životno središte. Valja uvidjeti da ljudima nije lako prihvatiti Božju zapovijed, a i Bog se treba s ljudima namučiti da ih pridobije za svoje planove. Dinamika vjere i nevjere, otpora i predanja, oslikava našu životnu situaciju. Niniva je naše suvremeno, liberalističko društvo u kojem gospodari svijeta plaše podanike financijskim krizama koje sami izazivaju. Tu su i stvarni strahovi od terorizma, korupcije, kriminala, ratova i prirodnih katastrofa. Poneko ukaže da su uzroci krize u napuštanju morala, negiranju duhovnih vrijednosti i sve masovnijem odustajanju od vjere u Boga. A kad se to dogodi, život kao da oboli, ostane bez smisla, počne se iznutra urušavati, raspadati kao što opake bolesti razaraju stanice u organizmu. U takvom svijetu takozvane svijetle točke uznapredovale tehnike koja svakodnevno pleše sve savršenijim čudima kretanja i komuniciranja, zabave i zavođenja, nisu baš neka velika utjeha. Crkva poput Jone bojažljivo, a ipak uz vlastita obraćenja propovijeda. Postavlja pitanje koji je smisao čovjekova života? Može li nas put kojim smo se  uputili dovesti u svjetliju budućnost? Što koristi čovjeku da sav svijet zadobije, ako sebe i svoj život ne privede punini? Kako ćemo u tolikoj zbrci graditi civilizaciju ljubavi? Kako možemo pribaviti svijetu toliko željeni mir? Moraju se postavljati ta pitanja i Crkva ne smije odustati od svoga poslanja. Propovijedanje, obraćenje i vjera nemaju alternative.

U evanđelju Isus naviješta Kraljevstvo Božje, a ono ima odgovore na bitna čovjekova pitanja, zna izlaz iz najvećeg mraka jer posjeduje malo, ali spasonosno svjetlo: radosnu vijest da Bog ljubi ovaj svijet ovakav kakav jest i svakog čovjeka u njemu. Isus ima kratku formulu spasenja koju danas povjerava učenicima. „Približilo se kraljevstvo Božje, obratite se, vjerujte evanđelju!" Bog ljudima nudi kraljevstvo ljubavi, života, pravednosti i mira. Obećano je odavna, sad se vrijeme ispunilo i ono je nastupilo u osobi Isusa Krista i svih koji u njega povjeruju. Kome Bog postane izvor, središte i cilj života, osjetit će u srcu blagodati njegova kraljevstva, probudit će u sebi dostojanstvo Božjeg sinovstva, ljepotu prijateljevanja s Bogom. Bit će slobodan od tjeskoba koje snalaze bezbožnike. Kraljevstvo Božje ima apsolutni prioritet, ne podčinjava svoje građane, nego ih obogaćuje i usrećuje. Stoga Isus preporučuje: „Tražite najprije kraljevstvo Božje! Naravno, to nije rasprodaja! U kraljevstvo se Božje ulazi vjerom i obraćenjem. Treba shvatiti nešto od Jonina iskustva: nema bježanja. od Bogaa se ne može pobjeći. Treba se obratiti, povjerovati Božjoj riječi, Isusu, jer on je Božje kraljevstvo na riječi i djelu. Pred svojim je učenicima tu istinu toliko puta čudesno potvrdio. Oni su joj povjerovali i oduševljeno je propovijedali drugima, zato da i oni povjeruju, da ih ta istina oslobodi i privede spasenju.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi