Nalazite se u > Papa

5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju

5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju

Budite oaza mira, poručio je papa Franjo vjernicima u  Zayed Sports Cityu u Abu Dhabiju, izvijestio je Vatican News. Nisu potrebna posebna djela, dovoljno je samo slijediti Isusa s milosrđem i ljubavlju za braću, kako je podsjećao i sv. Franjo svoju subraću pozivajući ih da među njima ne bude nesuglasica i svađa, poručio je papa Franjo.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema crkvenim podacima, živi oko milijun katolika, gotovo isključivo inozemnih radnika iz Azije i Afrike. Sveti Otac Franjo, prvi je papa koji je posjetio Arapski poluotok.

Misnim slavljem koje je 5. veljače predvodio na sportskom stadionu Zayed u Abu Dhabiju papa Franjo završio je putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate, obilježeno međureligijskim dijalogom i susretom s mjesnom kršćanskom zajednicom.

Bila je to prva misa koju je jedan papa slavio na Arapskom poluotoku, i to u nazočnosti 180.000 vjernika koji su se okupili unutar i izvan stadiona koji može primiti oko 45.000 osoba, prenosi Vatican News. Riječ je o katolicima migrantima, manjini koja čini 10% ukupnoga stanovništva, a koji su u Ujedinjene Arapske Emirate došli radi posla. Uglavnom su to Azijci, mnogo je Indijaca i Filipinaca, ali i iz drugih mjesta, drukčijih običaja i jezika.

„Zbor" je to od oko 100 nacionalnosti, koje Duh Sveti želi sve više uskladiti kako bi napravio radosnu polifoniju vjere, svjedočanstva za sve ljude, rekao je Papa.

Na misi su tako sudjelovali kaldejski vjernici, Kopti, grkokatolici, melkiti, katolici latinskoga obreda, maroniti, siro-katolici, siro-malabarci, te siro-malankarci. Nazočno je bilo i 4000 muslimana. Bilo je to prvo javno kršćansko slavlje na Arapskom poluotoku.

Budite oaze mira zahvaljujući Blaženstvima koja su „shema života"; tko ih živi taj je poput stabla koje upija zagađeni zrak i vraća kisik – tim je riječima Papa ocrtao stil svjedočenja na koje su pozvani katolici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nisu, naime, potrebna izvanredna djela; dovoljno je nasljedovati Isusa blago i u ljubavi prema braći, upravo onako kako je sveti Franjo govorio svojoj subraći, savjetujući im da ne potiču svađe ili prepirke.

Sveti Otac u propovijedi je govorio o Blaženstvima koja su „preokret općega razmišljanja" po kojemu su blaženi oni koji su bogati, moćni i koji imaju uspjeha. Međutim, za Isusa to nije tako, napomenuo je Papa. Za Njega su blaženi oni siromašni, blagi, oni koji su pravedni pa i onda kada bi mogli ostaviti loš dojam, te progonjeni. Sam je to pokazao poučavajući da nije velik onaj koji ima nego onaj koji daje.

Nije tražio velika djela ili izvanredne geste nego samo ostvarenje jednoga umjetničkog djela, našeg života; a u tomu su Blaženstva upravo shema života koja ne zahtijeva nešto zapanjujuće, nego samo da održavamo srce čistim, da budemo milosrdni prema svima, te da žalost živimo sjedinjeni s Bogom. To je svetost svakodnevnoga života, kazao je Papa.

Blaženstva nisu za nadljude nego za one koji se suočavaju sa svakodnevnim iskušenjima. Tko ih živi u skladu s Isusom svijet čini čistim. On je poput stabla koje i na neplodnoj zemlji svakoga dana upija zagađeni zrak i vraća kisik. Želim vam da budete takvi, dobro ukorijenjeni u Isusu i spremni činiti dobro svima koji su vam blizu. Neka vaše zajednice budu oaze mira, potaknuo je Papa.

Posebno se osvrnuo na dva blaženstva: „blago krotkima" i „blago mirotvorcima". Nije blažen onaj koji napada ili ugnjetava, podsjetio je te dao svetoga Franju kao primjer za kršćanski život. Kada je davao upute svojoj subraći koja su išla Saracenima i nekršćanima, preporučivao im je da se ne svađaju ni ne prepiru, nego da iz ljubavi prema Bogu budu podložni svakom ljudskom stvorenju. To vrijedi i za svećenike; bez svađe i prepirke, kazao je Papa te istaknuo da je važna blagost; ako ćemo u svijetu živjeti na Božji način, postat ćemo kanali Njegove prisutnosti; u suprotnom nećemo uroditi plodom.

Kršćanin je, osim toga, pozvan promicati mir, počevši od zajednice u kojoj živi. Molim za vas milost da očuvate mir, jedinstvo, da se brinete jedni za druge, u onom lijepom bratstvu po kojemu nema kršćana prvoga i drugoga razreda. Neka vam Isus, koji vas zove blaženima, dade milost da uvijek idete naprijed ne obeshrabrujući se, i da rastete u ljubavi među sobom i prema drugima, poželio je papa Franjo.

Međutim, Sveti Otac poznaje i patnje koje proživljavaju ti kršćani, migranti, daleko od domovine, od svojih bližnjih, a možda i u nesigurnosti za budućnost. Može se dogoditi da čovjek pomisli da je sam, posebno u nekoj kušnji, u nekom teškom razdoblju, ali Gospodin, premda ne intervenira odmah, uvijek hodi uz nas i otvorit će neki novi put, jer On je specijalist za nove stvari i zna otvoriti put i u pustinji, istaknuo je papa Franjo.

4. veljače 2019. - Papa Franjo i veliki imam Ahmad Al-Tayyib potpisuju deklaraciju o miru, slobodi i pravima žena (Vatican Media) - Povijesna deklaracija o miru, slobodi i pravima žena

U dokumentu koji su 4. veljače u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Sveučilišta Al Azhar Ahmad Al-Tayyib ističe se snažna osuda terorizma i nasilja i poručuje da Bog ne želi da se Njegovo ime koristi za ugnjetavanje ljudi.

„Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot" nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu. U predgovoru, nakon što je potvrđeno da „Vjera vodi vjernika da u drugom vidi brata kojega treba podržati i ljubiti", govori se o tom tekstu kao o dokumentu promišljenom iskrenošću i ozbiljnošću koji poziva sve ljude koji nose u srcu vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo kako bi se ujedinili i zajedno radili, prenosi Vatican News.

Dokument počinje nizom zaziva. Papa i veliki imam govore uime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednaka u pravima, dužnostima i dostojanstvu; uime nevine ljudske duše koju je Bog zabranio ubiti; uime siromašnih, siročadi i udovica; izbjeglica i prognanika, te svih žrtava ratova i progona. Al-Azhar zajedno s Katoličkom Crkvom izjavljuje da će usvojiti kulturu dijaloga kao put; zajedničku suradnju kao ponašanje; međusobno poznavanje kao metodu i kriterij.

Dokumentom tražimo od sebe i svjetskih vođa, graditelja međunarodne politike i svjetske ekonomije da se ozbiljno zauzmemo za širenje kulture tolerancije, suživota i mira; da ćemo djelovati, što je prije moguće, kako bismo zaustavili prolijevanje nedužne krvi i okončali ratove, sukobe, uništavanje okoliša, te kulturno i moralno propadanje koje proživljava sadašnji svijet, piše u deklaraciji.

Dvojica vjerskih vođa ističu da je među najvažnijim uzrocima krize suvremenog svijeta umrtvljena ljudska savjest i otuđenje od vjerskih vrijednosti, kao i prevladavanje individualizma i materijalističkih filozofija. Prepoznajući pozitivne korake suvremene civilizacije, deklaracija naglašava da nazadovanje etike koja uvjetuje međunarodno djelovanje i slabljenje duhovnih vrijednosti te osjećaja odgovornosti, mnoge dovodi do pada, ili u vrtlog ateističkog i agnostičkog ekstremizma, ili u vjerski integralizam, te u slijepi ekstremizam i fundamentalizam. Vjerski i nacionalni ekstremizam zajedno s netolerancijom proizveli su znakove trećeg svjetskog rata u dijelovima.

Papa i veliki imam tako ističu da su snažne političke krize, nepravda i nedostatak pravedne raspodjele prirodnih zaliha, koje koristi samo manjina bogatih na štetu većine naroda na zemlji, prouzročili, te i dalje to čine, veliki broj bolesnih, potrebitih i preminulih, potičući smrtonosne krize čije su žrtve mnoge zemlje. U odnosu na te krize koje dovode do izgladnjivanja milijuna djece, vlada neprihvatljiva međunarodna šutnja.

Bitna je obitelj kao i važnost buđenja religioznog osjećaja osobito kod mladih kako bi se mogli suočiti s tendencijama prema individualističkom, egoističnom, konfliktnom, slijepom radikalizmu i ekstremizmu u svim oblicima njegova izražavanja, napisali su Franjo i Al-Tayyib te podsjetili:

Stvoritelj nam je dao dar života da ga čuvamo. To je dar koji nitko nema pravo oduzeti, ugroziti ili manipulirati po vlastitom nahođenju. Zato osuđujemo sve prakse koje ugrožavaju život kao što su genocidi, teroristička djela, prisilna preseljenja, trgovina ljudskim organima, pobačaj i eutanazija, te politike koje sve to podržavaju.

Izjavili su također da religije nikada ne potiču rat i mržnju, neprijateljstva i ekstremizam, te ne pozivaju na nasilje ili krvoproliće. Te su nesreće plod odstupanja od vjerskog učenja, te političke upotrebe religija, pa i tumačenja vjerskih skupina ljudi.

Zbog toga molimo sve da prestanu koristiti religije kako bi poticali mržnju, nasilje, ekstremizam i slijepi fanatizam, te da prestanu koristiti Božje ime kako bi opravdali ubojstva, progone, terorizam i ugnjetavanje. Papa i veliki imam napomenuli su da Svemogući Bog ne treba nikoga da ga brani i ne želi da se Njegovo ime koristi za ugnjetavanje ljudi.

Deklaracija potvrđuje da je sloboda pravo svake osobe. Svatko treba uživati slobodu vjerovanja, misli, izražavanja i djelovanja. Pluralizam i različitost religija, boje, spola, rase i jezika mudra su Božja volja. Upravo iz božanske mudrosti proizlazi pravo na slobodu vjerovanja i različitosti. Zbog toga se osuđuje prisiljavanje ljudi da se pridruže određenoj vjeri ili kulturi, kao i nametanje civilizacijskog stila koji drugi ne prihvaćaju.

Zatim se navodi da je zaštita mjesta bogoštovlja: hramova, crkava i džamija, dužnost koju jamče religije, ljudske vrijednosti, zakoni i međunarodni sporazumi. Svaki pokušaj napada na mjesta bogoštovlja ili njihovo ugrožavanje atentatima, eksplozijama i uništavanjem, odstupanje je od učenja religija kao i jasno kršenje međunarodnog prava.

Ponovno se naglašava da terorizam, kako na Istoku tako i na Zapadu, nije posljedica religije, iako je teroristi iskorištavaju, već nagomilanih pogrešnih tumačenja vjerskih tekstova, politike gladi, siromaštva, nepravde, ugnjetavanja i oholosti.

Zato je nužno prestati podržavati terorističke pokrete novcem, oružjem, planovima, opravdanjem i medijskim izvještavanjem, te sve to treba smatrati međunarodnim zločinima koji u svijetu ugrožavaju sigurnost i mir.

U dokumentu se navodi da je potrebno obvezati se da se u društvu uspostavi koncept punog građanstva i odrekne diskriminirajućeg korištenja izraza „manjine" koji sa sobom nosi osjećaj izoliranosti i podčinjenosti. Deklaracija ističe također neophodnu potrebu priznanja prava žena na obrazovanje, rad i ostvarivanje vlastitih političkih prava. Nadalje, napominje da se mora raditi za oslobađanje od povijesnih i društvenih pritisaka suprotnih načelima vlastite vjere i dostojanstva.

Mora se zaustaviti sve neljudske prakse i proste običaje koji ponižavaju dostojanstvo žena i raditi na promjeni zakona koji sprječavaju žene da u potpunosti uživaju svoja prava.

Potrebno je osuditi svaku praksu koja krši dostojanstvo djece i njihova prava, istaknuli su papa Franjo i veliki imam Al Tayyib, i naglasili:

Također je važno bdjeti nad opasnostima kojima su ona izložena, osobito u digitalnom svijetu, a trgovinu njihovom nevinošću i svako kršenje njihova djetinjstva treba smatrati zločinom.

Na kraju deklaracije Sveučilište Al-Azhar i Katolička Crkva zahtijevaju da taj dokument postane predmet istraživanja i promišljanja u svim školama, sveučilištima i obrazovnim i odgojnim ustanovama, te se nadaju da će deklaracija postati simbol zagrljaja između Istoka i Zapada, sjevera i juga.

5. veljače 2019. - Nakon mise koju je papa Franjo služio na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju, završen je prvi posjet jednog pape arapskom poluotoku.

Papa Franjo je nakon mise automobilom stigao do 20-ak kilometara udaljene zračne luke. Ondje je održana oproštajna svečanost, posljednji čin ovoga Papina putovanja koje je započelo u nedjelju. Svetog Oca ispratio je prijestolonasljednik šeik Mohammed bih Zayed Al Nahyan s kojim se papa Franjo zadržao u kraćem razgovoru, izvjestio je Vatican News. Potom se Papa oprostio od svojih domaćina. U njegovoj su pratnji državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, prefekt Kongregacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri, te prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Fernando Filoni, zamjenik državnog tajnika mons. Edgar Peña Parra i tajnik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog Miguel Ángel Ayuso Guixot. Mnoge su ruke bile srdačno pružene Svetom Ocu, a on je na odlasku održao i nekoliko kratkih razgovora s pojedincima.

Papa je odletio zrakoplovom zrakoplovne tvrtke Ethiad u 10.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. U rimskoj zračnoj luci Ciampino njegov dolazak očekuje se oko 17 sati.

Za vrijeme leta imat će vremena za ručak, moguće i malo odmora. Bit će održana i konferencija za novinare koji su Svetog Oca pratili na ovom putovanju. Zrakoplov će do Italije preletjeti više zemalja: Bahrein, Kuvajt, Irak, Tursku, Grčku, Bugarsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
5. veljače 2019. - Propovijed pape Franje na misi u Abu Dhabiju
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi