Nalazite se u > Salezijanci

26. veljače 2020. - Pepelnica - Čista srijeda

26. veljače 2020. - Pepelnica - Čista srijeda

Pepelnica – Čista srijeda

(Jl 2,12-18; 2 Kor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18)

Prvi dan korizme je milosni trenutak za Crkvu, jer ukazuje na spasenje, treba ga uvažiti. Evanđelje inzistira na unutarnjoj ispravnosti, Isus nije ništa činio da bude hvaljen od ljudi, nego da slavi Oca. Kod nas je malo drukčije. Tri su korizmene discipline: milostinja, molitva i post. One uređuju moje odnose s Bogom, s drugima i sama samim sobom. Sve koji krenu korizmenim putem prate napasti. Matejeva tri primjera: milostinju, molitvu, post, obično slijede napasti želje da me drugi vide, tražim nagradu, ljudsku slavu, priznanje i zadovoljstvo, jer to godi mom egu, to ga raduje. Nasuprot izvanjskim vidljivim znakovima, Isus naglašava unutarnji duhovni stav: bolje je sve to živjeti u Božjoj prisutnosti, u tajnosti, u dubini duše. Skrovitost me povezuje s Ocem nebeskim i čuva od napasti da zlorabim korizmenu duhovnu disciplinu. Ako tražiš publiku u svijetu i medijsku pozornost, sličan si glumcu koji igra ulogu na pozornici, dokazuje se, dodvorava svijetu i dopušta da njegovu duhovnost oblikuje javno mnijenje, da udovoljava potrebama svijeta i njemu se suobličuje. Isus je drugoga mišljenja: zalaže se da sve bude u skrovitosti, a naša publika da budu Korizma, skrovitost i Otac nebeski. Tada smo skromni i sretni što kao slabi i grešni ljudi možemo činiti dobro.

Kakva treba biti korizmena pokora? Slična Isusovoj. On se postom u pustinji pripremao za svoje poslanje i za vršenje volje Božje. Primjerice post: kruh kojega se odreknem nahranit će gladnoga. Lijepo je kad posti želudac, ali još ljepše kad posti jezik ili kad se trape stare navike, najbolje kad se izabranici Božji odijevaju u milosrdno srce, dobrostivost, blagost, strpljivost, praštanje i ljubav. Pokora uvijek treba biti unutarnja: razderati srce, a ne haljine (Joel), Ja ću moliti ne zato da me drugi vide nego zato da budem bolji čovjek. U milostinji ne smije biti mene: neka ti ne zna ljevica što čini desnica. Izbjeći da jednim dijelom srca daješ milostinju, a drugim tražiš hvalu i priznanje. Korizmena djela ne trpe javnost, kamere i selfije. Nama  koji se potpisujem ispod svojih djela, nije lako nestati iz onoga što činimo, što više teško nam pada kad smo zaboravljeni i ne dopuštamo da govore o našim djelima, a nas zaobilaze. Molim na izvan, a u sebi priželjkujem zadivljene poglede bližnjih. Privlačnija nam je vidljivost pred svijetom, nego skrivenost pred Ocem nebeskim. Na svakom nas koraku vrebaju napasti ljudske pozornosti. Najbolja obrana je bijeg u skrivenost. Isus ističe baš tu nama neprihvatljivu anonimnost pred svijetom, jer ona pridonosi našem duhovnom rastu.

-     Korizmeno razdoblje traje 40 dana, od Pepelnice do Velikoga četvrtka.

-     Postiti znači uzeti samo jedan puni obrok u danu.

-     Nemrs znači redovito jesti (tri obroka dnevno), ali ne jesti meso.

-     Čista srijeda ili Pepelnica i Veliki petak dani posta i nemrsa.

-     Post obvezuje katolike od navršene 18. do započete 60. godine života.

-     Nemrs obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi