Nalazite se u > Papa-staro

9. veljače 2019. - Papa - Neovisnost pravosuđa je temeljna

9. veljače 2019. - Papa - Neovisnost pravosuđa je temeljna

9. veljače 2019. - Papa sa španjolskim gradonačelnicama o prihvatu migranata

Papa Franjo privatno se 8. veljače navečer susreo s gradonačelnicama Madrida i Barcelone Manuelom Carmena i Adom Colau, članicama lijevo orijentirane stranke Podemos .

Predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti priopćio je 9. veljače da su razgovarali prvenstveno o pitanjima prihvata i integracije migranata. U razgovorima je sudjelovao i utemeljitelj španjolske humanitarne organizacije „Otvorene ruke" (Open Arms) Oscar Camps.

Organizacija je u prigodi posjeta španjolskih gradonačelnica u subotu 9. veljače organizirala susret s talijanskim gradonačelnicima Sirakuze, Palerma, Napulja, Bolonje i Latine. Razgovarali su o izazovima koji stoje pred pred lokalnim zajednicama s obzirom na izmijenjenu migracijsku politiku u Europskoj uniji, prenosi Kathpress.

9. veljače 2019. - Papa: Neovisnost pravosuđa je temeljna i ono mora biti apolitično

Papa Franjo primio je 9. veljače u Vatikanu članove talijanske Nacionalne udruge sudaca koja ovih dana slavi 110. obljetnicu, te im istaknuo pravednost kao temeljnu vrijednost za ravnotežu društva.

Pravda je kardinalna vrlina jer pokazuje ispravan smjer; no, bez pravde cijeli je društveni život zakočen. Promicanje ustavnih vrijednosti, nadzor demokratskih zakona i služenje općem dobru, to su važne zadaće sudaca, povlaštenih sugovornika zakonodavnih državnih tijela, upravo za izravno poznavanje života građana.

U svijetu koji obiluje informacijama i u kojem je istina često krivotvorena, potrebno je da prvi ističete kako stvarnost nadilazi ideju, rekao je papa Franjo citirajući apostolsku pobudnicu „Evangelii gaudium" i napomenuo: „Postoje zakonodavne praznine koje se ubacuju između onoga što je istina i ideja koje se još obrađuje. To su zakonske praznine koje dotiču važna pitanja kao što su početak i kraj života, obiteljsko pravo ili pak složena stvarnost imigranata. Kad god je pravda pozvana izjasniti se o tim pitanjima, od suca se traži da preuzme odgovornost koja nadilazi njegove uobičajene dužnosti. Stalno osuvremenjivanje mora pratiti život suca da bi bolje razumio promjene u društvu i mudro mogao pomoći razvojnom tumačenju zakona.

Neovisnost pravosuđa je temeljna i ono mora biti apolitično, te sposobno odbiti pritiske i nagovaranja.

Zauzimajući se za pravednost dodirujemo „živo tijelo" ljudi, pa i onih najslabijih. Sudska presuda može biti olakšanje ili utjeha, kao što može također povrijediti ili diskriminirati. U načinu na koji provodi pravdu, sudac uvijek mora nastojati poštovati dostojanstvo svake osobe, ljubazno, milosrdno, tražeći istinu na najvjerodostojniji način. Vi ste više od službenika. Suci su primjer svim građanima, a posebno mladima. Primjeri koji su čak dali život za svoju vjernost bitnoj vrijednosti pravde, zaključio je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

9. veljače 2019. - Papa: Treba pronaći misionarski entuzijazam i osmisliti hrabre korake

Papa Franjo primio je 9. veljače prijepodne u privatnu audijenciju oko 400 predavača i studenata Papinske akademije Alfonsiane, poslijediplomskog sveučilišnog instituta moralne teologije koji su 1949. godine u Rimu utemeljili redemptoristi.

U svjetlu 70-godišnje povijesti tog instituta, Papa je potaknuo njegove članove da gledaju naprijed i pronađu misionarski entuzijazam te osmisle hrabre korake kako bi odgovorili na očekivanja Božjega naroda, upravo u kontekstu obnove na koju poziva apostolska konstitucija „Veritatis gaudium”. Tu nije riječ samo o reviziji statuta i studijskih planova, već o obnovi čitavoga akademskog života, čemu pogoduju i mogućnosti koje istraživanju i podučavanju nudi informatički razvoj.

Moramo se čuvati od pretjerane idealizacije, rekao je Papa i dodao da je iznad svega potrebno imati sluha za patnju i nadu onih koje brojne grešne strukture i dalje osuđuju na nesigurnost, siromaštvo i marginalizaciju.

To nije svijet koji treba osuditi, nego liječiti i osloboditi, nasljedujući u djelovanju Krista milosrdnoga. Riječi moralne teologije moraju biti oblikovane milosrdnom logikom koja omogućuje da ih se učinkovito shvati kao riječi života u punini. One su zapravo odjek Isusovih riječi da nije došao svijet osuditi, nego spasiti (Iv 12,47), da je volja njegova Oca da imaju život u izobilju (Iv 10,10) te da imaju puninu njegove radosti u sebi (usp. Iv 17,13).

Premda je istina da se mora čuvati cjelovitost crkvenog moralnog nauka, posebna pažnja treba se posvetiti isticanju i poticanju na najviše i najvažnije vrijednosti Evanđelja, a posebice na primat ljubavi kao odgovor na inicijativu Božje bezuvjetne ljubavi.

S apostolom Pavlom moralna teologija pozvana je pomoći svima da dožive zakon Duha koji daje život u Isusu Kristu i oslobađa od zakona grijeha i smrti, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

Papa je također upozorio na potrebu nadvladavanja individualističke etike, naglašenu na II. vatikanskom saboru, te kazao da nas dosad poduzeti koraci moraju potaknuti da se suočimo s novim i ozbiljnim izazovima koji proizlaze iz brzine kojom se razvija naše društvo. Pritom je upozorio na sve izraženiju prevlast logike konkurentnosti i zakona jačega, koja ljudsko biće smatra potrošačkim dobrom koje se može iskoristiti, a zatim odbaciti, označavajući time početak kulture odbacivanja. Isto se mora reći i za vapaj zemlje koju se nasilno iskorištava i ranjava na brojne načine.

Za ekologiju nezaobilazna je odgovornost svake osobe i svakog naroda. Moralno istraživanje pozvano je na dijalog i zajedničko zalaganje u odnosu na nove mogućnosti u biomedicinskim znanostima. Međutim, iskreno svjedočanstvo o bezuvjetnoj vrijednosti svakog života nikada ne smije izostati, uporno ponavljajući da smo pozvani solidarno i vjerno preuzeti odgovornost upravo za najslabiji i nezaštićeni život, upozorio je Sveti Otac.
9. veljače 2019. - Papa - Neovisnost pravosuđa je temeljna
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi