Nalazite se u > Papa

11. lipnja 2020. - Tijelovo

Papa: Tražimo Isusa prisutnog u svetohraništu i u onima koji trpe

U Crkvi se danas slavi svetkovina Tijelova, Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, odnosno otajstva euharistije koju je Isus ustanovio na Posljednjoj večeri. Isus prihvaća grješnike i blaguje s njima. To se događa nama na svakoj misi, u svakoj crkvi; Isus nas rado prima za svoj stol, gdje se žrtvuje za nas – napisao je papa Franjo jutros u tweet poruci. Jučer je pak, na općoj audijenciji, potaknuo vjernike da žive euharistijski život, da zapale svijet vatrom Božje ljubavi.

Pozdravljajući vjernike na talijanskom jeziku, povezane putem medija i interneta, Papa je podsjetio da zbog pandemije koronavirusa, nije moguće euharistiju slaviti javnim manifestacijama. Papa, naime, obično predvodi Tijelovsku procesiju od bazilike svetoga Ivana Lateranskoga do bazilike svete Marije Velike. Stoga je potaknuo sve da Krista gledaju u živim svetohraništima. Ipak, možemo ostvariti ''''''''euharistijski život'''''''', kazao je. Posvećena hostija ima u sebi osobu Isusa Krista; pozvani smo tražiti ju pred svetohraništem u crkvi, ali i u svetohraništu koje su posljednji, oni koji trpe, osamljene i siromašne osobe.

Papa Franjo je 10. lipnja telefonski razgovarao s mons. Orlandom Brandesom, nadbiskupom Aparecide u Brazilu, prvoj zemlji u Latinskoj Americi i drugoj u svijetu po ukupnom broju zaraženih koronavirusom.

Sveti Otac u razgovoru s nadbiskupom izrazio je naklonost i solidarnost s brazilskim narodom te zajamčio svoje molitve i ljubav prema Gospi od Aparecide.

„Recite brazilskom narodu kako, ne samo da molim za sve vas, već vas uvijek pratim srcem", riječi su Svetoga Oca koje je nadbiskup Brandes prenio u intervjuu, govoreći o tom velikom daru uoči svetkovine Tijelova. Papa Franjo je, jamčeći svoje molitve, preporučio molitvu Gospi od Aparecide prema kojoj i sam njeguje posebnu pobožnost i čiji je kip, u rujnu 2016. godine, postavljen u Vatikanskim vrtovima.

Sveti je Otac u razgovoru s nadbiskupom također podsjetio na svoj posjet Aparecidi 2007. godine, tijekom 5. plenarnog zasjedanja biskupa Latinske Amerike, kao i na apostolski pohod 2013. godine u prigodi Svjetskog dana mladih u Riju de Jeneiru. Prisjetivši se da je tom prilikom u naručju držao Gospin lik, Papa je nadbiskupu i svim Brazilcima preporučio da potraže utjehu u naručju Gospe od Aparecide.

Papa Franjo se u razgovoru, osim toga, spomenuo i svetog Josipa de Anchiete, španjolskog isusovačkog misionara, „apostola Brazila", čiji se spomendan slavi 9. lipnja. Pozdravljajući se s nadbiskupom Aparecide, Sveti Otac potaknuo je Brazilce da budu hrabri i imaju vjere. Podsjetimo da je 25. travnja telefonski razgovarao s nadbiskupom Manausa, mons. Leonardom Steinerom, a 9. svibnja s nadbiskupom São Paola, kardinalom Odilom Pedrom Schererom. „S ta tri poziva srce našeg Pape, koji nas prati poput oca, kuca vrlo blizu našega", rekao je nadbiskup Orlando Brandes.

U Brazilu je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 40 tisuća osoba, a ukupno je zaraženo gotovo 800 tisuća osoba.

11. lipnja 2020. - Tijelovo
11. lipnja 2020. - Tijelovo
Župni info kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Kontakt:
  Tel: 051 261 542
  Mob: 098 671 365
  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Prva Sveta Pričest
  Prva Sveta Pričest

  Prva Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, zajedno s Krštenjem i Potvrdom čini sakramente kršćanske inicijacije (uvođenja u vjeru).
  Prvu Svetu ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi