Nalazite se u > Meditacije

14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA

14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa nastao je, nakon što je cara Heraklija (610-641) ponovno osvojio relikviju križa koju su nasilno oteli Perzijanaci. Današnja liturgija blagdana usmjerena je na proslavu žrtve otkupljenja koju je ostvario Isus Krist na križu. Svojom mukom i smrću na drvetu križa, Isus je oslobodio čovječanstvo od ropstva grijehu i smrti. Isusov križ je naš spas! Proslava Svetog križa proslava je oslobođenja čovjeka od njegovih neprijatelja. To je ključna pobjeda za cijelo čovječanstvo.

Isus je pobjedio smrt, posljednju veliku neprijateljicu čovjeka. Očitovana je sada pojavkom Spasitelja našega Krista Isusa, koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost, po evanđelju  (2 Tim 1, 10), „Kao posljednji neprijatelj bit će obeskrijepljena Smrt" (1 Kor 15, 26). Kristovim križem smrt je pobijeđena, smrt više nije uništenje čovjeka, ona je most po kojemu se prelazi s obale ovoga svijeta u Očevo Kraljevstvo. „A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!" (1 Kor 15, 54-57).

Isus Krist je smrću na križu i svojim uskrsnućem pobijedio osjećaj krivnje i sami grijeh, uzrok svih zala čovječanstva. On koji u tijelu svom grijehe naše ponese na drvo da umrijevši grijesima pravednosti živimo; on čijom se modricom izliječiste" (1 Pt 2, 24). Ovo znamo: naš je stari čovjek zajedno s njim raspet da onemoća ovo grešno tijelo te više ne robujemo grijehu." (Rim 6, 6).

Križ pobjeđuje mržnju. Isus je oprostio svojim krvnicima i s križa moli Oca milost za njih. Pobjeda je u činjenici kako Isus traži ljubav, čak i za neprijatelje. Ljubiti neprijatelja nije više gubitak ili poniženje, to je najveće obogaćivanje, jer je dobitak braće, i povećava vrijednosti našega spasenja.

Isusov Križ je razorio pregrade između Židova i pogana, ali i između svih naroda: „Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. Zakon zàpovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo."  (Ef 2 14-16). Križ osvaja sva vremena jer je tajna vječnosti. Smrt više neće dominirati u Kristu. „Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje". (Rim 6, 9) „Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama! Pobjedniku neće nauditi druga smrt. (Otk 2, 11). Križ pobjeđuje strah, jer je izvor sreće. To je uzrok i vrhinac savršene ljubavi i ljubavi koja uklanja strah. „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi. (1 Iv 4, 18)

Križ pobjeđuje svako ropstvo. U stvari, ako smo bili porobljeni sa stabla u raju zemaljskom nakon grijeha naših praroditelja, mi smo sada oslobođeni stablom križa: „Robovi rade za drva, slobodni za sebe, ili za drvo Križa". (Himan, Zdravo sveti Križu).

U knjizi Brojeva govori se o zmiji od mjedi, postavljenoj na stup po Božjoj zapovijedi Mojsiju, u pustinji. Svi Židovi koje ugrize zmija otrovnica i na samrti su, ako pogledaju taj lik na stupu, ostaju u životu.

Isus kaže kako je iscjeliteljski znak križa, Njegov znak spasenja. On naglašava kako je liječenje posljedica njegove smrti i uskrsnuća, jedino je potrebno povjerenje u Njega kako bi se vratilo zdravlje i život. „I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje, u njemu ima život vječni. (Iv 3, 14).

Riječ "podiže", u Evanđelju svetog Ivana označava uzdignutog Isusa na drvetu križa, kao i njegovu slvanu pobjedu.

Evanđelist želi uskladiti dva nerazdvojna gledišta raspeće Krista, od smrti i slave. Primjereni izgled Židova bio je uvjet za čistoću života. Oči vjere u Isusu raspetom i proslavljenom daju duhovno zdravlje i život vječni. Drvo križa nikad ne gubi svoju snagu, jer ostaje za sve ljude uvijek živo, plodno i plodonosno.

U podnožju križa Isusova stoji Marija, Djevica Majka, koja u svom srcu proživljava muku i smrti Sina. Majka Marija pratila je Isusa cijeli život, a sada duhovno umire sa Sinom na Kalvariji za spasenje svih nas. Za nas je posebno utješna, pod Isusovim križem, prisutnost majke Marije. Ona je tu s nama i u našim poteškoćama, u našim kušnjama i ... u času smrti naše!
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
14. rujna - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
Župni info kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Svete mise kroz tjedan:
  u 18:30h
  Svete mise nedjeljom:
  u 08:00, 10:00 i 19:30h

  Kontakt:
  Mob: 098 671 365 ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Sveti Antun Padovanski
  Sveti Antun Padovanski

  Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi