Nalazite se u > Nadbiskupija

16. lipnja 2019. - Papa posjetio potresom pogođeni Camerino

16. lipnja 2019. - Papa posjetio potresom pogođeni Camerino

Papa Franjo je danas 16. lipnja posjetio Camerino. Biskupija Camerino – San Severino Marche je kao i druga obližnja područja srednje Italije bila teško pogođena potresom 2016. godine.

Od 500 crkava 356 ih je izvan upotrebe, a oko 3.500 umjetničkih djela se još uvijek nalazi u skladištima.

Odmah po dolasku Sveti Otac je obišao nastambe podignute za mještane koji su u potresu ostali bez krova nad glavom.

Nakon što je posjetio nekoliko obitelji Papa je ljudima koji su se okupili vani izrazio blizinu i zahvalio za strpljenje i hrabrost.

Sveti Otac zatim je sa zaštitnom kacigom na glavi obišao mjesnu katedralu gdje se pomolio pred oštećenim Gospinim kipom.

„Došao sam da vam budem blizu. Tu sam da zajednički molimo Boga da misli na nas kako nas ne bi zaboravili", rekao je Papa u propovijedi tijekom mise koju je predvodio na središnjem trgu Camerina. Pred onim što ste doživjeli nakon rušenja kuća i zgrada, postavlja se pitanje: što čini čovjek? Sve ono što gradi sruši se u trenutku, ali Bog nas se sjeća i u vanjskim i nutarnjim nesigurnostima, dajući nam jamstvo. Pozornost i obećanja su zaboravljeni. Potištenost i razočaranja se pojačavaju, posebno promatrajući napušteno područje. Teško je zaboraviti loše uspomene, ali Bog misli na nas, jer smo u njegovom srcu i daje nam snagu da ponovno započnemo. Tko se približava Bogu ne klone, već ide naprijed, rekao je Sveti Otac.

Camerino je jedno od važnih kulturnih središta talijanske pokrajine Marke, koja je povijesno usko povezana posebno s južnim dijelom Hrvatske jer su tu mnogi naši sunarodnjaci našli utočište tijekom turskih progona.

Prije molitve Anđeo Gospodnji Papa se osvrnuo i na zaoštravanje napetosti u Perzijskom zaljevu te izrazio nadu da će međunarodna zajednica pronaći rješenje za složene probleme i sukobe na Bliskom Istoku. Potrebno je, prema Papinim riječima, uložiti sve napore kako bi se uspostavio dijalog i mir.

Poziv na solidarnost s muškarcima, ženama i djecom koji bježe od ratova, progona i kršenja temeljnih prava

Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji, Camerino, 16. lipnja 2019.

Jučer je u Pozzomaggioreu, na Sardiniji, blaženom proglašena Edvige Carboni, jednostavna žena iz puka koja je prigrlila križ u svom skromnom svakodnevnom životu, svjedočeći vjeru i milosrđe. Uzdignimo Bogu hvalu za ovu vjernu Kristovu učenicu, koja je sav svoj život uložila u služenje Bogu i bližnjemu. Pljesak za novu blaženicu, svi!

Želimo se posebno spomenuti izbjeglica, povodom Svjetskog dana koje im posvećuju Ujedinjeni narodi. Ova proslava poziva sve na solidarnost s muškarcima, ženama i djecom koji bježe od ratova, progona i kršenja temeljnih prava. Neka naše crkvene i građanske zajednice budu bliske i pozorne na njihove potrebe i patnje.

Pratim, k tome, sa zabrinutošću rastuće napetosti u Perzijskom zaljevu. Pozivam sve da koriste diplomatska sredstva za rješavanje složenih problema sukobâ na Bliskom istoku. Također ponavljam usrdan molbu međunarodnoj zajednici da uloži sve napore kako bi se potaknuo dijalog i mir.

Na kraju ovog slavlja, srdačno pozdravljam sve vas ovdje prisutne. Svoj pozdrav s ljubavlju protežem na bolesne, starije, zatvorenike i sve one koji su nam se putem radija i televizije u duhu pridružili na ovom misnom slavlju. Iskreno zahvaljujem svima – institucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima – koji su radili na mom kratkom ali intenzivnom posjetu, velikodušno surađujući s Nadbiskupijom Camerino-San Severino Marche. Želim uputiti poseban pozdrav i ohrabrenje stanovnicima San Severino Marchea, koje ću pozdraviti odozgo dok budem helikopterom prelijetao njihov grad.

Draga braćo i sestre, kročite zajedno i radosno na putu vjere, nade i ljubavi, vjerni mnogim svjedočanstvima svetosti kojima je vaša zemlja bogata. Mislim, između ostalih, na svetog Venancija, svetog Severina, svetog Ansovina, svetog Nikolu iz Tolentina, svetog Pacifika i blaženu Battistu Varano. Mislim također na mnoge „svece iz susjedstva" koji nisu proglašeni blaženima ili kanonizirani, ali koji su podržavali – i podupiru – i preobrazili obitelji i zajednicu snagom svog kršćanskog života.

Izmolimo sada zajedno molitvu Anđeo Gospodnji. Povjeravam cijelu biskupijsku zajednicu Blaženoj Djevici, koju štujete u brojnim svetištima i koju zazivate osobito s naslovom sveta Marija od Puta. Neka ona, koja je majčinskom prisutnošću nadahnjivala prvu zajednicu Isusovih učenika, pomaže također današnjoj Crkvi davati dobro svjedočanstvo Evanđelju.

Angelus Domini…

14. lipnja 2019. - Papa Franjo o klimatskoj krizi i korjenitoj energetskoj tranziciji

Papa Franjo susreo se u petak 14. lipnja sa sudionicima skupa o temi "Energetska tranzicija i zaštita zajedničkoga doma", koji je u Vatikanu organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, a na kojemu su sudjelovali i predstavnici svjetskih naftnih kompanija

Susret je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Obraćajući se, među ostalim, ravnateljima svjetskih naftnih kompanija, Papa je izrazio zadovoljstvo zbog tog drugog susreta održanoga u Rimu. On je pozitivni znak stalnoga zauzimanja u zajedničkom radu, u duhu solidarnosti, kako bi se potaknuli konkretni koraci u svrhu zaštite našega planeta – istaknuo je Papa, a prenosi Vatican News.

Napomenuvši da današnja ekološka kriza, a posebno klimatske promjene, stavlja u opasnost budućnost ljudske obitelji, Papa je istaknuo da nije riječ o pretjerivanju jer se, naime, predugo zanemarivalo znanstvene analize, te s prezirom i ironijom odnosilo prema katastrofičnim predviđanjima.

U odnosu na klimatsku krizu trebamo poduzeti odgovarajuće mjere, kako bismo izbjegli veliku nepravdu prema siromašnima i prema budućim naraštajima. Trebamo raditi odgovorno, te dobro razmotriti posljedice našega djelovanja na dugi i kratki rok.

Neodgovornost prošlih i sadašnjih naraštaja ne smije pokvariti budućnost ljudske obitelji, posebice njezinih najranjivijih članova. Siromašni su, naime, oni koji najviše trpe zbog posljedica klimatske krize; oni su najosjetljiviji na uragane, na sušu, poplave i druge ekstremne klimatske događaje – napomenuo je Papa. Zbog toga je zacijelo potrebna hrabrost kako bismo odgovorili na sve jači vapaj Zemlje i njezinih siromaha. Istodobno, budući će naraštaji uskoro naslijediti vrlo oštećeni svijet,  dodao je papa Franjo te upozorio:

Naša djeca i unuci ne bi trebali plaćati cijenu neodgovornosti našega naraštaja.

Papa se potom osvrnuo na glavne točke istaknute na skupu, te primijetio da se našu uporabu zajedničkih prirodnih bogatstava može smatrati etičkom samo kada su društveni i gospodarski troškovi njihova iskorištavanja transparentni i kada ih potpuno snose oni koji ih iskorištavaju, a ne drugi narodi ili budući naraštaji.

Osim toga, što se pak tiče transparentnosti u klimatskim rizicima, Papa je istaknuo da je otvorena, transparentna, te znanstveno utemeljena i uređena komunikacija u interesu sviju; na taj se način čini mogućim premještaj financijskoga kapitala na područja koja ljudskoj inteligenciji nude veće mogućnosti za stvaranje i obnavljanje, dok istodobno štiti okoliš i daje više mogućnosti za rad.

Podsjetivši na kraju da je civilizaciji potrebna energija, ali potrošnja energije ne smije uništiti civilizaciju, Papa je istaknuo da je potrebna korjenita energetska tranzicija kako bi se spasio naš zajednički dom. Vrijeme je na izmaku! – upozorio je – Razmišljanje treba ići dalje od jednostavnih ispitivanja onoga što se moglo učiniti, i valja se usredotočiti na ono što treba učiniti. Ne možemo si dopustiti taj luksuz da čekamo da drugi krenu, ili da dajemo prednost kratkoročnoj gospodarskoj koristi. Klimatska kriza od nas traži odlučno djelovanje, ovdje i sada, a Crkva se u potpunosti zauzima u svojem dijelu – rekao je papa Franjo.

15. lipnja 2019. - Papa Franjo trinitarcima: Budite blizu mladima da ne traže život udobnosti

Papa Franjo primio je u subotu 15. lipnja u audijenciju sudionike generalnog kapitula Reda Presvetog Trojstva koji su se okupili na razmišljanje o pastoralu zvanja i mladih, te su izabrali svojeg vrhovnog poglavara.

Neka vam nitko ne ukrade sposobnost prorokovanja! Raspršimo svoje strahove! Ustanimo! Mladi, oni koji su blizu i koji su daleko, čekaju nas – rekao je papa Franjo, obraćajući se sudionicima generalnog kapitula Reda Presvetog Trojstva (trinitaraca), redovnicima koje je u 12. stoljeću osnovao Francuz, Ivan de Matha.

Tijekom susreta u Rimu koji se bavio pitanjem zvanja i pastorala mladih, trinitarci su izabrali svojeg vrhovnog poglavara Luigija Bucarellija. Papa im je zahvalio za rad na karitativnom području, u školama, župama, zatvorima i ustanovama za rehabilitaciju, te pred njih stavio izazove koji osobito zahtijevaju kreativnost kako bi bez prozelitizma mogli prihvatiti pluralnost u svijetu mladih. Mladi danas žarko traže puni smisao svojega života i sposobni su za bezuvjetno posvećenje velikim stvarima – rekao je Papa i istaknuo – no isto tako potrebno ih je pratiti, bez preziranja njihovih ograničenja.

Budite mladima starija braća s kojom mogu razgovarati i u koje mogu imati povjerenja – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Slušajte ih, dijalogizirajte s njima i razlučujte zajedno. Neka osjete da ih zaista volite, a zbog toga im možete predložiti visoku mjeru ljubavi, svetost, put kršćanskog života koji ide protiv struje kao onaj u blaženstvima. Takvo prihvaćanje nikome ne smije biti uskraćeno, osobito mladima koji su se udaljili. Nakon što smo ih ponovo susreli, treba ih slušati, zvati, probuditi u njima želju da se pokrenu kako bi nadvladali udobnost u koju su se smjestili.

Ohrabrujem vas da hodite s njima i da se odreknete svojih dosadašnjih pastoralnih navika. Budite ustrajni, sijte i strpljivo čekajte da sjeme naraste i da jednoga dana, kada to Gospodin bude htio, donese plod. Vaš je zadatak sijati, Bog će dati da sjeme raste i možda da drugi ubiru plodove. Papa je redovnike Presvetog Trojstva potaknuo da budu proroci nade i novosti, svjedočeći radost života posvećenog Bogu. Pred napastima ravnodušnosti i razočaranja u pastoralu zvanja i mladih od vas se traži evanđeoska smjelost kako biste bacili mreže, iako se možda čini da nije vrijeme i prikladan trenutak – rekao je među ostalim papa Franjo.
16. lipnja 2019. - Papa posjetio potresom pogođeni Camerino
16. lipnja 2019. - Papa posjetio potresom pogođeni Camerino
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi