Nalazite se u > Kalendar

19. srpnja - Sveta Aurea (Zlata), djevica i mučenica u Kordobi

19. srpnja - Sveta Aurea (Zlata), djevica i mučenica u Kordobi

Aurea je u 30. godini života stupila u samostan kod Kordobe i postala redovnica. Kad je kalif Muhamed I. (852.-880.) počeo progoniti kršćane. Aurea je izvedena pred mu­slimanski sud. Na sudu su joj prijetili mukama ako se ne odreče kršćanske vjere pokazavši joj i sredstva mučenja. Ona se toga prestrašila i odrekla se kršćanske vjere. Kad je sutradan došla k sebi i shvatila što je učinila, odmah se pokajala, opozvala svoju pogrešku i izjavila je kako je kršćanka više nego ikada. Tada su joj muslimani odsjekli glavu i tijelo bacili u rijeku. Bilo je to 856. godine.

Sveti Epafra, Pavlov suradnik u Kolosima (Kol 1,7) i suputnik i kolega u sužanstvu u Rimu  (Flm 23). Pavao ga naziva „Sluga Isusa Krista" (Kol 4,12). Rimski martirologij piše kako ga je Pavao postavio za biskupa u Kolosima i tu je podnio mučeništvo a tijelo mu je kasnije preneseno u Rim i sahranjeno u bazi­lici Svete Marije Velike.

Sveti Martin, biskup i mučenik u Trieru.

Svete Justa i Rufina, sestre i mučenice u Sevilli oko 300. godine.

Sveta Maksima, djevica u Kapadociji, sestra svetog Bazilija Velikog.

Sveti Simah, papa (498.-514).

Sveti Arsenije, đakon u Rimu, umro kao pustinjak kod Memfisa u Egiptu oko 412. godine.

Blaženi Hermann iz Reichenau-a, prezbiter OSB, glazbenik, matematičar, pjesnik, astronom, zbog čega je nazvan „čudom svoga stoljeća". Umro je 1054. godine.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi