Nalazite se u > Kalendar

5. listopada - Sveta Gala, udovica

5. listopada - Sveta Gala, udovica

Bila je kćerka dugogodišnjeg savjetnika kralja Teodorika. Udali su je za mladog patricija. Živjela je s njime godinu dana u braku, a patom ostala udovica. Nagovarali su  je na ponovnu udaju, ali se ona radije posveti Bogu živeći u molitvi i čineći djela milo­srđa. Povukla se u samostan u blizini bazilike svetoga Petra u Rimu. Sveti Grgiur tvrdi kako je živjela dugo godina „u jednostavnosti srca, posvećena molitvi, dijeleći obilno milostinju siromasima". Vijest o neobičnoj odluci mlade udo­vice odjeknutla je Rimom. Mnogi su joj se divili. Sveti Fulgencije Ruspijski uputio joj je lijepo pismo u kome ju učvršćuje u odluci i daje korisne savjete.

Njezini životopisci govore o neobičnim viđenjiima koja je imala. Najčešće se spominje viđenje svetoga Petira koji ju poziva u nebo. Predaja spominje kako joj se ukazala Blažena Djevica Marija dok je vršila djela milosrđa. Spomendan toga uka­zanja slavi se u Rimu 17. srpnja, a spomendan svete Gale na današnji dan, kako je zapisano u Martirologiju Rimskom.

U 12. stoljeću u Rimu je izgrađen i dobrotvorni gostinjac koji je nosio ime ove svetice. Nastajala su i razna svećenička udruženja koja su promicala služenje među najnižim slojevima naroda. Od 1940. godine u Rimu je posvećena i jedna župska crkva na Čast svete Gale, djevice.

Sveti Placid, ispovjednik. Opći  crkveni   kalendar ne  spominje ovoga sveca jer su ga životopisci  toliko izmiješali s drugim svecima pa  se njegov pravi lik nije više mogao prepoznati. Tijekom petog stoljeća benediktinci su ga častili kao ispovjednika, a u 11. stoljeću jedan sicilijanski monah napisao je opis mučeništva i smjestio ga na Siciliju. A on je bio sa svetim Mavrom prvi  učenik svetog Benedikata i njegov vjerni pratitelj. O njemu piše sveti Grgur Veiliki u svojim „Razgovorima".

Sveta Tulia, redovnica. Živjela je u 5. stoljeću u Francuskoj. Spominje se kako je bila kćerka biskupa lionskog Euherija koji je također umro kao monah na glasu svetosti,

Sveta Katarina, djevica i mučenica. Mučeništvo podnijela za Dioklecijanova progonstva.

Sveti Palmacije i prijatelji, mučenici u Trieru 285. godime.
5. listopada - Sveta Gala, udovica
5. listopada - Sveta Gala, udovica
5. listopada - Sveta Gala, udovica
5. listopada - Sveta Gala, udovica
5. listopada - Sveta Gala, udovica
Župni nfo kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi