Nalazite se u > Župni događaji

7 načina kako imati dobru korizmu

VRIJEME ASKETSKE BORBE

Za dobru korizmu treba se usredotočiti na dobru pripravu, tj. disciplinu. U protivnom ćemo lako propustiti ljepotu ovog vremena...

Korizma je vrijeme pokore i asketske borbe. Neprijatelji s kojima se borimo su požuda, svijet i đavao. Cilj korizme je pročistiti srce kako bismo na Uskrs, naš najveći blagdan, radosno mogli slaviti uskrsnuće našega Gospodina. Na neki način, korizma treba biti mikrokozmos naše cjelokupne borbe na Zemlji, baš kao što je blagdan Uskrsa mikrokozmos našeg nebeskog trijumfa u Kristu. Ipak, za dobru korizmu treba se usredotočiti na dobru pripravu, tj. disciplinu. U protivnom ćemo lako propustiti ljepotu ovog vremena.

Osobno, često započinjem korizmu s najboljim namjerama. Zamišljam sebe kako živim poput monaha u pustinji – posteći i moleći. Uglavnom prvi tjedan i uspijem uz pomoć vlastite snage, no tada, upravo kada si stvaram dobru sliku o sebi kako sam dobar u postu i molitvi, sve se raspadne i susrećem se licem u lice s vlastitom slabošću.

Svi smo bili u takvim ili sličnim situacijama, stoga želim s vama podijeliti sedam praktičnih načina kako imati dobru korizmu.

1. Napravite si plan

Najbrži način za upropastiti korizmu je imati dobre namjere, ali ne i dobar plan. Budite precizni. „Više ću moliti" nije dovoljno dobar plan. Kad donesete odluku, svakodnevno se pridržavajte svoga plana. Korizma je vrijeme molitve, posta i djela ljubavi. Za svaka ova tri navedena načina odaberite kako ćete se u svakomu poboljšati. Zapišite si to na papiru i tako svaki dan ili tjedan smislite novi način.

Jedan savjet: neka plan bude ostvariv. Često smo pretjerano ambiciozni i obvezujemo se na previše. Ako padnemo u tim visoko postavljenim ciljevima, možemo se lako obeshrabriti i odustati, a to znači pobjedu za đavla. Neka vaše odluke budu jednostavne i praktične, a vaša će korizma tim više biti uspješnija.

2. Pročitajte dobru knjigu

Sveci nas stalno potiču da trebamo čitati dobre i poticajne duhovne knjige, a uistinu nema boljeg vremena za početak ove mudre prakse nego u korizmi. Čitanje Svetog pisma i životopisa svetaca je odličan početak. Evo nekoliko prijedloga za čitanje u korizmi:

– „Nasljeduj Krista",  Tome Kempenca

–  „Rasprava o pravoj pobožnost prema Djevici Mariji", sv. Ljudevita Montfortskog

– „Pismo Prijateljima križa", sv. Ljudevita Montfortskog

– „Ljubav vječne Mudrosti", sv. Ljudevita Montfortskog

– „Duhovni boj", Lorenza Scupolija

– „Kako ćemo ljubiti Isusa Krista", sv. Alfonsa Marie de Liguorija

– „Filotea", sv. Franje Saleškog

– „Duhovnost posta", Charlesa Murphyja

– „Razmatranja o muci Kristovoj", bl. Johna Henryja Newmana

– „Predanje Božjoj providnosti", Jean-Pierre de Caussadea

– „O molitvi i razmatranju", sv. Petra Alkantarskog

– „Hod prema Uskrsu", Josepha Ratzingera

– „Život Kristov", Fultona J. Sheena,

– Traži mir i idi za njim", Jacquesa Philippea.

3. Ispitajte sebe

Korizma je izvrsno vrijeme za dublju analizu stanja naših duša. Koje su vaše mane dominantne? Imate li kakvih skrivenih idola u svom životu? Što vas priječi od slijeđenja volje Božje svim srcem? Učinite temeljit ispit savjesti koji će vam pomoći procijeniti vaše duhovno zdravlje.

Zapamtite, smisao korizme nije samo u odricanju od slatkiša i drugih stvari u kojima uživamo, već u pokajanju, što znači odustajanju od grijeha i povratku  k’ Bogu, našem dobrom Ocu. Redovni ispiti savjesti nas uvode dublje u našu nutrinu i to može biti bolno, no to je zdrava bol koja obnavlja dušu.

4. Priznajte i ispovijedajte svoje grijehe

Nakon što ispitate svoju savjest, logičan sljedeći korak je otići na ispovijed. Prije primanja tog sakramenta, sjetite se pet uvjeta za dobru ispovijed: 1) ispit savjesti, 2) iskreno kajanje zbog toga što je uvrijedilo Boga, 3) čvrsta odluka da ne griješi više, 4) čista ispovijed (ne prešućujte nikakve grijehe) i 5) pokora za grijehe koje ste počinili.

5. Molite

Budimo iskreni, svi možemo više moliti, a korizma je prikladno vrijeme za planiranje i provedbu svakodnevne molitve koja može ući u naše dnevno pravilo kroz ostatak godine. Tijekom ovog liturgijskog razdoblja, međutim, potrebno se posebno usredotočiti na molitve pokajanja za naše grijehe i obraćenje srca. Evo nekoliko prijedloga:

– pokajnički psalmi: 6; 31; 37; 50; 102; 130 i 143,

– žalosna otajstva krunice

– križni put

– krunica božanskog milosrđa

– molitve predanja pred križem.

6. Postite

Isus je postio u pustinji. Korizma je dobro vrijeme da preusmjerimo svoje napore i obnovimo našu predanost. Posebno bismo trebali postiti od stvari koje od nas često oduzimaju dragocjeno vrijeme.

Jeste li ovisni o Instagramu ili Facebooku? Postite od njih. Možda nikako ne propuštate neku seriju na TV-u? Odustanite od te serije. S druge strane, možda volite kritizirati druge? Napravite poseban napor da se brzo riješite negativnog govora. Smeta vas nešto drugo? Odstranite to od sebe. Isus je rekao: „Ako te i oko tvoje navodi na grijeh, iskopaj ga!" (Mk 9, 47). Uistinu, što god nas udaljuje od Božjeg kraljevstva treba napustiti.

7. Dajte milostinju

Za vrijeme korizme smo posebno pozvani dublje osjetiti žrtvu Gospodina našega Isusa Krista na križu. To je najveći čin velikodušnosti u povijesti, jer Isus nije umro samo za svoje prijatelje, već i za svoje neprijatelje. „Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas" (Rim 5,8).

Velikodušnost Božja u Kristu treba nas potaknuti da budemo velikodušni i milosrdni prema drugima, osobito onima siromašnima i u potrebi. Ove korizme pokušajmo pronaći način da i sebe dajemo (npr. pomaganjem beskućnicima). Sjetite se Isusova obećanja: „Tko napoji jednog od ovih malenih samo čašom hladne vode jer je moj učenik, zaista kažem vam, sigurno mu neće propasti plaća." (Mt 10, 42)

Ne možete ništa izgubiti

Počeo sam ovaj post govoreći o svom neuspjehu na početku korizme, a ipak, kad je riječ o korizmenoj disciplini, neuspjeh zapravo i nije moguć. To znači da nam pad u našim odlukama (općenito u duhovnom životu) može pomoći da rastemo u poniznosti i poznavanju vlastitog duhovnog siromaštva, a rast u njima je uvijek duhovni napredak.

Ove korizme dajte najbolje od sebe. Potrudite se iskorijeniti grijeh i njegovati svetost. No, kad padnete i pogriješite, shvatit ćete da čak i oni koji se mogu smatrati pravednima padaju sedam puta dnevno (usp. Izr 24,16). Neka vaš neuspjeh bude pouka u poniznosti koja vas vodi natrag milosti Božjoj koja teče iz probodenog Srca Isusova . U konačnici, to je istinsko srce korizme.


 


Preuzeto s Bitno.net

 

 

7 načina kako imati dobru korizmu
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi