Nalazite se u > Župni događaji

Božićno pismo i čestitka župljanima

              

Sv. Antun Padovanski-Kantrida,  Badnjak 2021.  

Draga braćo i sestre u Kristu i svi župljani!


Noćas ćemo u svečanoj liturgiji iz srca zapjevati "Slava Bogu na visini" i blagujući Isusa u Božjoj Riječi i Euharistiji proslaviti Božić - blagdan Rođenja Gospodnjeg. Ovogodišnji Božić, koji nam je uvijek iznova izvor Božje ljubavi i radosti, slavimo u Godini obitelji  pod geslom »Obitelj Amoris laetitia ili Obitelj – Radost ljubavi«, po uzoru na apostolsku pobudnicu pape Franje. U milosnom vremenu došašća naši su Nadbiskupi - mons. Ivan Devčić i mons. Mate Uzinić – potaknuli mjesnu Crkvu na zajednički sinodalni hod, u kojem smo pozvani biti kao članovi Crkve, kao i u obitelji, jedni drugima očevi, majke, braća i sestre, sinovi i kćeri, odnosno u velikoj Božjoj obitelji – Crkvi – odsjaj Njegove ljubavi i milosrđa za svakog čovjeka.

Došašće je po sebi mali put vjere u kojemu razmatramo i slavimo trostruki dolazak Gospodnji. U prvome dolasku lice milosrđa nebeskoga Oca postalo je vidljivo u Isusu Kristu koji je »radi nas ljudi  i radi našega spasenja sišao s nebesa« i rođenjem u betlehemskoj špilji postao Emanuel - s nama Bog! I u posljednjem dolasku na kraju vremena, koji ispovijedamo kada molimo Vjerovanje: »I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve«, objavljuje nam se Božje milosrđe, da u čvrstoj nadi iščekujemo konačni susret s Gospodinom koji dolazi radi nas. Postoji naposljetku i Gospodinov otajstveni dolazak, koji se odvija u sadašnjosti gdje Gospodin neprestano dolazi i svakodnevno hoda s nama, po snazi svetih sakramenata, riječi Božje, te osobne i zajedničke molitve. Taj dolazak Crkvu najviše pomaže, raduje i tješi, ali za prepoznati ga i primiti potrebno je da raste u nama dar vjere koji smo od Crkve primili u krštenju.

Jedan divan liturgijski himan kojih je vrijeme došašća prepuno glasi: „Kriste, što da ti prinesemo, kada ćeš se za nas kao čovjek roditi na zemlji? Svako od stvorenja, koja su tvoje djelo, donosi ti svjedočanstvo zahvalnosti: anđeli svoju ljubav; nebo zvijezdu; kraljevi-mudraci svoje darove; pastiri svoje divljenje; zemlja svoju špilju; pustinja jasle." A mi, dragi moji župljani, što ćemo prinijeti Isusu za njegov rođendan? I što nam se čini, što ga najviše raduje? Boga najviše raduje da se s obiljem milosti u našim dušama i srcima božanski život nastani, da poraste u nama sjeme krštenja i dar vjere, da Njegova ljubav u nama i među nama bude djelotvorna, kako bi i naša radost bila trajna i potpuna!

Zato je milosni dar kroz četiri nedjelje došašća buditi srce misama zornicama, slaviti Očevu dobrotu i prepustiti se ljubavi koju nam je iskazao u svome Sinu; da budemo voljeni i da volimo, da u radosti novog života hodimo zajedno kao župna obitelj , dajući svjedočanstvo svim ljudima da ih Gospodin ljubi. Ako Isus svaki put kad idemo k njemu mijenja naš život na bolje, kako ne osjetiti žar da ga donesemo i najbližima u obitelji, ili onima koje susrećemo na svom radnom mjestu, u školi, u zgradi u kojoj živimo, u trgovačkom centru i na tržnici, u Domu za starije i u bolnici, i  na svim onim mjestima gdje uvijek imamo priliku darivati se potrebitima jer: "Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste”(Mt 25,31-46).

Godinu koja je pomalo već na izmaku obilježile su prirodne nesreće: potresi, nepogode, nastavak pandemije, ali mogli smo također vidjeti i mnogo dobra koje su ljudi učinili onima koji su pretrpjeli štete i bolesti. Nažalost, već drugu godinu zbog sličnih okolnosti nije u potpunosti moguće svetkovati blagdane na uobičajeni način, ali to ne znači da nam mora biti uskraćeno ono što je u njima najbitnije: radost što se Isus rodio da bi nas spasio i svojim dolaskom donio mir u naše obitelji i utjehu u ovoj zahtjevnoj situaciji. I Isus se rodio u situaciji koja nikako nije bila normalna: na putu daleko od kuće, u izolaciji od svoje šire obitelji, u siromaštvu i odbačenosti. Ali u tom događaju iz života Svete Obitelji ostvarile su se riječi sv. Pavla: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad?" Moglo bi se i nadodati: Pandemija? Sveti Pavao sa čvrstoćom potvrđuje ono što je Sveta Obitelj živjela u vrijeme Kristova rođenja: „U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi. (…) Ni smrt, ni život, (…) ni sadašnjost, ni budućnost (…) neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našemu" (Rim 8, 35.37-39).

Bilo da živimo sami, bilo s obitelji – Bog se rodio za nas, i želi biti s nama, a posebne znakove njegove ljubavi nalazimo u sakramentima, gdje je Krist realno prisutan, pa pozivam sve župljane koji mogu da, poštujući epidemiološke mjere, sudjelujemo u ljepoti božićne liturgije i obilasku prelijepih  jaslica. Danas ćemo na Badnjak slaviti tri sv. mise polnoćke, u 19.00, 21.00 i 23.00 sata, a sutra na Božić u 08.00, 10.00 i 18,30 sati da nam susret s Isusom bude izvor snage i svjetla u ovom izvanrednom vremenu. Bolesnici i oni kojima je teže doći u crkvu, ako su željni primiti sakramente i dobrog su epidemiološkog stanja, neka također budu slobodni pozvati župnika u svoj dom.

Na preporuku naših Nadbiskupa, zbog i dalje izvanredne situacije u društvu, ove smo godine znatno ranije započeli blagoslov obitelji, već s početkom došašća, pa ćemo zajedno s đakonom Ivanom u danima nakon Božića nazvati i posjetiti domove svih onih župljana koji još nisu primili blagoslov, a koji bi to svakako željeli. Zahvaljujemo dragome Bogu za lijepo vrijeme koje nas je u blagoslovu do Božića pratilo, za susretljivost i gostoprimstvo kojim smo bili primljeni u vašim domovima, za svaki osobni susret i konkretne životne situacije koje ste s nama podijelili, te ih u molitvi i blagoslovu Bogu preporučili. Zahvaljujemo što ste i preko materijalnih priloga i darova iskazali brigu i ljubav prema Crkvi i našoj župnoj zajednici koja, kao i svaka građanska obitelj, nije izuzeta od svakodnevnih briga i potreba, pa vam još jedanput za sve veliko hvala!

Na koncu, od srca želim da u ovo milosno vrijeme Božića i vaš dom, poput onog Svete nazaretske obitelji, može biti mjesto radosti, života i kršćanske nade, ispunjen ljubavlju Krista po kojoj smo spašeni. U želji da biste od Gospodina primili nove snage, zdravlja, ljubavi i mira za sve ono što vas čeka u životu neka vam je sretan i blagoslovljen Božić i Nova 2022. godina!

 

Srdačno vas pozdravljaju i mole za vas

župnik Vjekoslav, đakon Ivan, č.s. Kruna i svi župni vijećnici

 

 

Božićno pismo i čestitka  župljanima
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi