Nalazite se u > Župni događaji

Božićno pismo i čestitka župljanima

 Već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas,
Kad će izić Sunce drago, svanut svemu svijetu Spas
Svani, dane, i noć skrati, sini sunce, i povrati
Bogu čast na visini, svijetu mir na nizini.
(Padaj s neba)
 
 
 
Sv. Antun Padovanski-Kantrida
Blagdan sv. Andrije, 30. studenog 2023.

 Kontakt župnika:mob.098/671365
E-mail:  zupakantrida@email.t-com.hr
 
Draga braćo i sestre u Kristu i svi župljani!

Vrijeme u kojem živimo proteklih par godina kao da ostvaruje scenarij za posljednja vremena: epidemije, ratovi, ekonomska i energetska kriza, inflacija, sve veća nezaposlenost, materijalna bijeda, ali i duhovna bijeda, indiferentnost među ljudima, sebičnost... Kao da se na zemlju spustio mrak! Posebno se taj mrak vidi u Palestini i Svetoj Zemlji u kojoj se Krist rodio, a koja je pogođena nemilosrdnim ratom. Ali u toj tami Bog nas ne ostavlja same: Božićno vrijeme rađa u nama sigurnost da nam je Bog blizu i da nas toliko voli da je
»radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa« da bude Emanuel - s nama Bog!
Isus je ovo svijetlo, ovo Sunce koje nam i u ovom turobnom vremenu želi dati nadu, vjeru i ljubav koja je sposobna pobijediti nemir koji događaji današnjice u nama rađaju. Ova radosna vijest o Bogu koji je s nama možda neće odmah promijeniti vanjske događaje ili donijeti materijalnu sigurnost, ali je kadra dati nam mir koji je svakomu potreban u teškim vremenima. Došašće i Božić nas traže da iznova upalimo Božje svjetlo u sebi i nosimo snagu i radost evanđelja cijelu godinu bližnjima i svim ljudima koje Gospodin ljubi!
Jedan divan liturgijski himan kojih je vrijeme došašća prepuno glasi: ,,Kriste, što da ti prinesemo, kada ćeš se za nas kao čovjek roditi na zemlji? Svako od stvorenja, koja su tvoje djelo, donosi ti svjedočanstvo zahvalnosti: anđeli svoju ljubav; nebo zvijezdu; kraljevi mudraci svoje darove; pastiri svoje divljenje; zemlja svoju špilju; pustinja jasle." A mi, dragi moji župljani, sto ćemo prinijeti Isusu za njegov rođendan? I što nam se čini, što ga najviše raduje? Boga najviše raduje da se s obiljem milosti u našim dušama božanski zivot nastani, da poraste u nama dar vjere i da Njegova ljubav među nama bude djelotvorna! Ako u božićnom vremenu imamo želju biti još bolji i bliži jedni drugima i ljudima oko sebe, to je znak da Gospodin iznova kuca na vrata našeg srca i traži nas. Zato je milosni dar kroz četiri nedjelje došašća buditi srce misama zornicama, slaviti Očevu dobrotu i prepustiti se ljubavi Spasitelja koji svakodnevno dolazi k nama po snazi svetih sakramenata, riječi Božje, te osobne i zajedničke molitve. Prigrlimo svi zajedno još više Isusa u ljepoti božićne liturgije, urešenosti crkve i župnog okoliša, kao i u poniznosti štalice i jaslica, u kojima uvijek sjaji zadivljujući znak blizine Boga koji želi biti s nama. Uistinu, kako ljudski ne biti radostan i kao župnik zahvalan za sva djela služenja i zalaganja, te ljubavi i zajedništva župljana u ove blagdanske dane koja najbolje pokazuju da smo i mi s Njim i On među nama.

Potaknuti inicijativom pape Franje i nadbiskupa Mate, kao mjesna Crkva i dalje živimo sinodalni hod, u kojem smo pozvani biti kao članovi Crkve, u župi kao i u obitelji, jedni drugima očevi, majke, braća i sestre, sinovi i kćeri, odnosno u velikoj Božjoj obitelji – Crkvi – odsjaj Njegove ljubavi i milosrđa za svakog čovjeka. Ako je Isus sam želio biti ovisan o našem ljudskom milosrđu tako što je postao čovjekom, Božićno vrijeme je prilika da uzvratimo Ocu ljubav koju nam je iskazao u svome Sinu tako da dopustimo da nas Isus još više mijenja na bolje svaki put kad idemo k njemu ne samo u liturgiji, nego i kada ljubimo svoje u obitelji i živimo dobro prema ljudima koje susrećemo na svom radnom mjestu, u školi, u zgradi kojoj živimo, u Domu za starije i nemoćne, u bolnici, na cesti, u župi, jer: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!"
Ove godine, vrijeme Došašća je kraće i doskora ćemo u svečanoj liturgiji Božića iz srca zapjevati „Slava Bogu na visini!". Kao župnik pozivam vas da prije proslave blagdana primite milosti sakramenata toliko potrebne u ovom vremenu, da nam one budu izvor svjetla i snage na putu života. Sakramenat sv. ispovijedi može se primiti u župi prije sv. misa ili dogovoriti osobno pozivom na mob: 098/671365. Božićna ispovijed za sve župljane s nazočnošću više svećenika iz našeg dekanata održati će se u utorak 19. prosinca u 17,00 sati u našoj župnoj crkvi na Kantridi. Bolesnici ili oni kojima je fizički teže doći u crkvu, imati će svakako mogućnost u blagoslovu obitelji primiti sv. sakramente. Što se tiče rasporeda misnih slavlja, ove ćemo godine u nedjelju 24. prosinca dopodne slaviti mise po nedjeljnom rasporedu u 08,00 i 10,00 sati, a večernja misa u 18,30 sati se ispušta budući da istoga dana navečer liturgijski već počinje Badnjak, pa će misa Polnoćka za djecu biti slavljena u 20,00 sati, a misa Polnoćka za odrasle u 23,00 sata. Na Božić, koji ove godine pada u ponedjeljak, sv. mise su po redovitom rasporedu u 08,00, 10,00 i 18,30 sati.
Koristim priliku da vas uz riječi božićne čestitke obavijestim i o rasporedu blagoslova obitelji koji će u našoj župi započeti u ponedjeljak 4. prosinca 2023. i trajati do sredine siječnja 2024. Molim vas da zbog organizacije posjeta vašim obiteljima ispunite priloženu PRIJAVNICU ZA BLAGOSLOV i dostavite je u župu tako da ju ubacite u poštanski sandučić ili u crkvi u kutiju za prijavnice, ili jednostavno prijavite SMS ili viber porukom na župnikov mobitel ili e-mail vrijeme do 14 sati ili poslije 16 sati ovisno o tome kada želite da župnik u predviđeni dan blagoslova pohodi vaš dom. Ako je netko tijekom cijelog dana kod kuće ne mora dostavljati natrag Prijavnicu.
Zahvaljujem dragome Bogu za gostoprimstvo kojim sam lani bio primljen u vašim domovima, za svaki osobni susret i životne situacije koje ste sa mnom podijelili, te ih u molitvi i blagoslovu Bogu preporučili. Hvala vam što ste i preko materijalnih priloga iskazali brigu i ljubav prema Crkvi i našoj župnoj zajednici pred kojom je u ovoj godini realizacija projekta obnove i proširenja postojeće župne dvorane i dogradnje novog sanitarnog čvora (muškog i ženskog WC-a) i prostora za igraonicu. Iskreno vam zahvaljujem za sve vaše dosad prikupljene darove i preporučam se u ovo intenzivno vrijeme za svećenika u vaše molitve da i meni dragi Bog iznova podari snage i zdravlja i dovoljno lijepog vremena u ovogodišnjem blagoslovu i svim predstojećim bogoslužjima!
Na koncu, od srca želim svima da u milosno vrijeme Božića i vaš dom, poput onog Svete Nazaretske Obitelji, može biti mjesto radosti, života i kršćanske nade, ispunjen ljubavlju Krista po kojoj smo spašeni. U želji da biste od Gospodina primili nove snage, zdravlja, ljubavi i mira za sve ono sto vas čeka u životu neka vam je sretan i blagoslovljen Božić i Nova 2024. godina!
Srdačno vas pozdravljaju i mole za vas
                                   župnik Vjekoslav, sestra Kruna i svi župni vijećnici!



 
Božićno pismo i čestitka župljanima
Božićno pismo i čestitka župljanima
Božićno pismo i čestitka župljanima
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi