Nalazite se u > Misije

Cagliero 11 - broj 81 - rujan 2015.

Cagliero 11 - broj 81 - rujan 2015.

CAGLIERO 11

Vjesnik salezijanske misijske animacije - Broj 81 - rujan 2015

 

Dodirne točke između Pastorala Mladih i Misijske Animacije

U ovom sadašnjem vremenu pozvani smo produbiti hod 27. Vrhovnog Sabora Družbe: mistici, proroci i sluge. U skladu s odrednicama zadnjeg Vrhovnog Sabora i u suradnji s regionalnim savjetnicima, želimo pojačati zajedništvo između Pastorala Mladih i Misijske Animacije, osobito na području misionarskog volontiranja.

Prema predloženim programima skorašnjih regionalnih susreta Povjerenika za Pastoral Mladih i Misijskih Animatora, zajedno ćemo živjeti vrijeme osobne i zajedničke molitve kao i čitav jedan dan posvećen:

* iznošenju iskustava o suradnji u Provincijama,

* slušanju konkretnih iskustava,

* zajedničkoj izradi nekoliko prijedloga za suradnju u budućnosti.

Koristimo priliku da bismo vas upoznali s datumima i mjestima sljedećih Regionalnih susreta:

- Afrika i Madagascar: ..................................16 - 19 rujna 2015., Addis-Abeba, Ethiopia

- Američka područje .....................................17 - 20 listopada 2015, Cumbaya, Ekvador

- Područje Južne Azije ...................................2 - 5 studenoga 2015., Bangalore, Indija

- Područje Istočne Azije i Oceanije ,,,,,,,,,,.....10 - 13 studenog 2015., Seul, Južna Koreja

- Područje Sredozemlja: .................................2 - 5 veljače 2016., Santiago de Compostela,                                                                                                                                                                                             Španjolska

- Područje Srednje i Sjeverne Evrope ............ 9 - 12 veljače 2016., Rim, Italija

 

Sjedinjeni u molitvi, u Don Boscu, srdačno vas pozdravljamo!

Don Guillermo Basanes, SDB                                                             Don Fabio Attard, SDB

Savjetnik za Misije                                                                                                          Savjetnik za Pastoral Mladih

 

SVJEDOČANSTVO SALEZIJANSKE MISIONARSKE SVETOSTI

Don Pierluigi Cameroni, Generalni Postulator za Proglašenje Svetih

U jednom pismu upućenom Vrhovnom Poglavaru Don Pietru Ricaldone g. 1938., Sluga Božji Don Francesco Convertini (1898 - 1976), misionar u Indiji, govori o svom evangelizatorskom djelovanju: "Navjestio sam im Isusa. Isus Spasitelj. Milosrdni Isus. Govorio sam im o križu, pokazao sam im jednu sliku Raspetog Isusa. Moj glas je slabio, oni plakahu. Koja radost, koji osjećaji u mom srcu!”

MOJA ZEMLJA TREBA MISIONARA, ALI SAM SHVATIO DA POSLANJE NEMA GRANICA!

Postoje dva elementa u mojoj želji biti misionar. Prvi je, što mislim, da se moje misionarsko zvanje formiralo u mom srcu i u mojoj duši puno prije nego što sam bio toga svjestan. Moja mama pripada Marijinoj Legiji, i sjećam se, prije nego što sam naučio katekizam, da me je odvela podijeliti hranu gladnima, ohrabriti i dati nadu bolesnima. Malo pomalo, počeo sam shvaćati što doista znači - biti kršćanin”: izaći iz kuće, ići ususret, dijeliti s drugima, čak i ono malo što imasmo.

Drugi elemenat je, da sam za vrijeme mojeg djetinjstva i mladosti, imao milost upoznati puno misionara, koji su svojim životom duboko označili moj život, toliko da sam ih napokon želio oponašati. Španjolci, Talijani, Poljaci, Irci, Egipćani, Kolumbijci, Argentinci, itd....bravari, učitelji, kuhari, psiholozi, mehaničari, bolničari, glazbenici. Ali iznad svega, bijahu to muževi i žene koji su voljeli Isusa i druge, i koji bijahu ostavili sve da bi služili. Bijahu ostavili svoju domovinu i došli su pomoći, došli su živjeti s nama, plakati i smijati se, pjevati i moliti, ići i rasti. Podijelili su svoj život s nama i radosnu vijest, Vijest Isusovu. Zahvaljujući njima, imam misionarsko zvanje, želim oponašati njihov život, njihova dobra djela, njihovu žrtvu, njihovo predanje i njihovu ustrajnost. Želim uvijek voljeti kao što su oni voljeli.

Afrika je tajanstvena zemlja, gdje su bol i tuga uvijek na našim vratima. Puno mladih bilo je prisiljeno na život preživljavanja, bolesti, nepravde, opasnosti, smrti. Usred ovakve stvarnosti, moja najveća radost bijaše ta što sam u svemu tome otkrio milosrdno Božje djelovanje; i shvaćam da što više pokušavam evangelizirati, sve sam više i sam evangeliziran.

Doista, puno njih misle: "Venezuela također treba misionara, i zašto ići u Afriku?” Ovo pitanje je teško. Razumljivo, Venezuela, zemlja koju volim, treba misionara; ali malo pomalo, shvatio sam da je život naše poslanje i da poslanje nema granica, te da se naš život temelji na Kristovu pozivu što nam ga je on uputio. Doživljavam puno radosti u služenju mojima, ali osjećam da Gospodin traži od mene ići do zadnjeg kutka svijeta, da bi svi oni koji ga još ne poznaju mogli susresti ga.

Salezijancima koji žele biti misionari, osobito oni iz Južne Amerike, želim poručiti: budimo pažljivi na Gospodinov misionarski poziv ad gentes, i dopustimo da nas u svemu vodi njegov Duh! Mi ne zaboravljamo da je naš otac Don Bosco uvijek sanjao biti misionar. Tu možeš ostvariti Don Boscove snove. Imaj na umu, mnogo je onih koji te čekaju!

Don Ubaldino Andrade

Venezuelanac, misionar u Sierra Leone

TEČAJ ZA NOVE MISIONARE 146. MISIONARSKE EKSPEDICIJE

Pripravnički tečaj za 23 novih misionara 146. Salezijanske misionarske ekspedicije započeo je početkom rujna. Završetak tečaja, i njegov vrhunac bit će u nedjelju 27. Rujna, podjelom misionarskih križeva od strane Vikara Vrhovnog Poglavara, don Franceska Cerede, u Bazilici Marije Pomoćnice u Valdoccu.

Tečaj je zamišljen kao podrška i izravna priprava novih misionara prije njihovog odlaska u misije. Cilj tečaja je opskrbiti nove misionare prikladnim pomagalima, da bi mogli lakše uroniti u jednu novu kulturu, biti dio novog naroda, postići osobnu širinu, respekt i povjerenje prema drugome, postati poželjna prisutnost, efikasna, ponizna i diskretna.

Slijedeći već dobro uhodani model, tečaj se odvija u dvije faze: prva je u Rimu, u Generalnoj Kući, i druga je na salezijanskim mjestima. Tečaj je usredotočen na tri glavne točke: antropološko-kulturna točka, poslanje i salezijanstvo. - Sve ovo zajedno predloženo je prvenstveno kao odgojno iskustvo (favorizirati vrijednosti i pravilno ponašanje jednog misionara). Tečaj želi biti pomoć novim misionarima za provjeriti, produbiti, i kadkada, za otkriti duboke razloge svoje želje za ići u misije. Dakle, poseban naglasak je stavljen na razmišljanje i na osobnu molitvu, na razmjenu iskustava i na slušanje svjedočanstava.

 

 

SALEZIJANSKA MISIJSKA NAKANA ZA MJESEC RUJAN

Za 146. Salezijansku misionarsku ekspedicuju.

Da bi 146. Salezijanska misionarska ekspedicija promovirala misionarski duh i entuzijazam za zvanja u cijeloj Salezijanskoj Družbi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U povijesti naše Družbe, misionarske ekspedicije ad gentes i ad exteros, oduvijek su pobuđivale kod salezijanaca i mladih radost evangelizacije i entuzijazam za salezijansko zvanje. Dakle, molimo, kako bi salezijanski misionari bili vjerodostojni svjedoci vjere koju navještaju. Molimo Gospodina da ovaj konkretan izričaj misionarskog don Boscovog duha potakne apostolski žar kod salazijanaca i nova salezijanska zvanja.

Župni nfo kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  Svete mise nedjeljom : u 08:00; 10:00 i 18:30h
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Obnovljena župna crkva na Kantridi
  Obnovljena župna crkva na Kantridi

  Svima koji su sudjelovali u bojanju naše crkve, postavljanju i raspremanju skele, dobrotvorima, čistačicama, moliteljima, iskrena hvala. ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi