Nalazite se u > Župni događaji

ČESTITKA ŽUPNIKA

Dragi moji župljani!

Potaknut Duhom Svetim, čeznem od srca podijeliti s vama nadolazeću radost Velikog tjedna u kojem naša Majka Crkva slavi pashalno otajstvo: muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Sveto vazmeno trodnevlje središnji je događaj našeg kršćankog života i naše vjere. Nažalost, zbog najnovijeg pogoršanja epidemiološke situacije i novih mjera Stožera koje stupaju na snagu početkom Velikog tjedna, čini se da ćemo i ovog Uskrsa u najvećoj mjeri biti primorani ostati u kući, budući da je sudjelovanje u liturgiji ograničeno na broj od 15 osoba. Ipak, svaki Uskrs nosi i svoje milosti, a Gospodin čini sve da nam i u ovom izvanrednom vremenu udijeli svoj blagoslov, te budemo s Njime sjedinjeni u duhovnoj i molitvenoj povezanosti u svojoj kućnoj ili obiteljskoj Crkvi, kao i u svojoj župnoj obitelji. U tome virtualni prijenosi liturgijskih slavlja putem TV i interneta, koji nisu i ne mogu biti zamjena za ta slavlja, ipak mogu biti od pomoći.

Na Veliki četvrtak slavimo ustanovljenje sv. euharistije i svećeničkog reda. Zašto je važna euharistija? Naši očevi u pustinji hranili su se manom s neba. Umjesto nebeskom hranom danas nam se nudi tehnologija, užitak, zabava, novac, prestiž i sl., a sva ta hrana ima svoj rok trajanja i pokvarljiva je, te na kraju ostajemo gladni, a ne siti. Euharistija je hrana koja ne propada i koja nam daje vječni život – Isusa Krista, koji nas miri s našom braćom i s našim Nebeskim Ocem i koji dobro zna koliko smo gladni ljubavi, nade i razumijevanja, te nam proviđa svećenike da nam u Božjoj Riječi i sakramentima poslužuju Očevu ljubav i milosrđe.

Na Veliki petak razmatramo križ i trpljenje našega Gospodina. Pogledaj kako Isus, koji stoji raspet pred tobom, uzima tvoje i moje grijehe i slabosti. Jesi li umoran i ljut od svega ovoga što nas je zadesilo? Teško ti je više sve podnositi i imaš sve manje strpljenja u životu? Križ te gazi i satire? Pozivam sebe i tebe da gledamo na Krista, jer On je od Oca poslan podignuti nas i uskrisiti. On te želi ozdraviti i izliječiti tvoje i moje rane. Dopustimo mu da to i učini i prepustimo se liječniku naše duše. Prihvatimo svoj križ, predajmo mu svoje boli, tjeskobu i samoću i krenimo iznova s Njime. U liturgiji Velikog petka imati ćemo priliku zastati i pokloniti se sv. Križu s kojega nas Raspeti Krist i danas grli u našem osobnom križu.

"Što je ovo danas? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer kralj spava."

Velika subota poseban je dan za svakog kršćanina, jer tada nas Gospodin priprema na radosnu vijest: Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo! Pobijedio je Đavla i smrt, pobijedio je zlo i grijeh, pobijedio je nevjeru i požudu svijeta. Radujmo se, braćo i sestre, jer zaklano Janje živi i mi sada možemo ljubiti jedni druge kako je Krist ljubio nas, i svjedočiti da smo prešli iz smrti u život! Odvažimo se biti svjedoci naše vjere i prihvatimo Isusa za Kralja koji se u Vazmenoj noći iz smrtnoga sna probudio na vječni i nepropadljivi život! U danima Velikog tjedna ovaj Kralj prolazi našom župom i žedan je moje i tvoje ljubavi. Ne dopustimo mu da prođe mimo nas, a da se ne zaustavi, jer sam siguran da je i svatko od nas žedan Njegove ljubavi! 

Od srca molim za sve vas da se u ovo milosno vrijeme otvorimo Uskrslome Isusu, čija velika Božja ljubav mijenja naš strah i tjeskobu u mir i radost djece Božje. Neka navještaj radosne vijesti evanđelja ispuni naša srca uskrsnućem i novim životom iznutra, kako bismo od Uskrsloga Gospodina primili nove snage, zdravlja, ljubavi i mira za svakodnevno svjedočanstvo kršćanskog života. 

U nadi da ćemo se u skoro vrijeme vratiti normalnijem životu i da ćemo svi kao jedna obitelj dočekati zoru uskrsnuća, neka vam je unaprijed svima sretan i blagoslovljen Uskrs!

Od srca i s ljubavlju župnik Vjekoslav!

 

 

SVETOJ ŽRTVI USKRSNICI, DAJTE SLAVU KRŠTENICI! 
Janje ovce oslobodi, Krist nas grešne preporodi. 
Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta: 
Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada. 
Marijo, o reci što je? Što ti oko vidjelo je? 
"Grob ja vidjeh Krista Boga, svijetlu slavu uskrsloga, 
Anđele i platno bijelo u kom'''''''' bješe sveto tijelo. 
Ufanje mi uskrslo je, Krist, moj Gospod i sve moje; 
Pred vama će tamo gdje je cvjetna strana Galileje." 
Znamo da si doistine uskrsnuo, Božji Sine; 
Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan! 
Amen, aleluja!
Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam župnik Vjekoslav
i župni suradnici 

ČESTITKA ŽUPNIKA
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi