Na svetkovinu sv. Vinka Paulskog, zaštitnika Družbe sestara milosrdnica, Depaul Hrvatske i cijele Vinkovske obitelji, riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je, 27. rujna, svečano euharistijsko slavlje u kapeli svetog Josipa u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci. Misu je slavio u zajedništvu s gvardijanom trsatskog svetišta, Krunoslavom Kocijanom i drugim svećenicima. Time je ujedno zaključen Tjedan sv. Vinka Paulskog, obilježen različitim  aktivnostima duhovnog i edukativnog sadržaja u organizaciji Udruge Depaul Hrvatska koji se održavao u Kući utočišta te samostanu sestara milosrdnica.


Uvodne riječi pozdrava i dobrodošlice, u duhu vinkovske karizme sestara mlosrdnica, okupljenima je uputila provincijalna poglavarica Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka, s. Ana Marija Rakocija. „Neka i nama Gospodin po zagovoru sv. Vinka daruje srce koje će se sažaliti nad potrebama svakog čovjeka i cijelog čovječanstva", kazala je poglavarica.

Na početku propovijedi, nadbiskup Uzinić zahvalio je sestrama milosrdnicama na njihovom radu i djelovanju na području grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. „Trebamo težiti omekšati svoja srca čineći ih osjetljivima za boli i jade bližnjega te moliti Boga da nam podari pravog duha milosrđa, koji je jedino njegov Duh te da prepoznamo da su siromašni naši vladari i gospodari. Da, siromasi su, naši vladari i gospodari i duh milosrđa je onaj jedini pravi Duh, duh Evanđelja koji je nadahnuo karizmu i život sv. Vinka Paulskoga, ali koji ostaje aktualan u našem vremenu jer njegova karizma je živa karizma. I kao živa karizma potrebna je Crkvi našeg vremena, usprkos tome što su se u međuvremenu promijenile okolnosti", rekao je Uzinić.

 

 

U nastavku se osvrnuo na evanđeoski ulomak o blaženstvima iz Isusovog govora na gori, posebno istaknuvši siromaštvo duhom kao temelj svih drugih blaženstava.

„Siromaštvo je pojam koji u sebi uključuje mnoge vidove: ekonomski, društveni, kulturni, duhovni, religiozni… Siromaštvo je nedostatak ljudskog dostojanstva, nedostatak prava, otuđenost, oduzimanje slobode… Pojam siromaštva duhom je poseban oblik siromaštva. Koji su vidovi siromaštva duhom, to nam najbolje pokazuje današnje evanđelje – Isusova blaženstva. Jer siromasi duhom su i oni koji su ožalošćeni, ali znaju da mogu naći utjehu u Bogu; oni koji su krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni i čisti srcem, mirotvorci i osobito oni koji su progonjeni zbog svoje vjere", istaknuo je propovjednik.

 

 

 

Propovijed je zaključio aktualizacijom logike blaženstava na konkretnim primjerima iz različitih situacija u svakodnevnom životu: u radosnom naviještanju Božje riječi u školama i župi, služenju kod oltara, u njegovanju bolesnika u bolnici i mnogim drugim načinima iskazivanja milosrđa braći i sestrama.