Nalazite se u > Župni događaji

Korizma

Naziv korizma dolazi od latinskog naziva quadragesimaNaziv (četrdesetnica). Tako je prema latinskom nastalo i talijansko ime quaresima ili francusko carem. Engleski naziv lent upućuje na godišnje doba (lengthen – kad dan postaje duži).
 
Smisao i sadržaj korizmenog vremena sažeto izražava Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji u kojem čitamo:
Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje za slavlje Vazma. Vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja s Bogom te s braćom i sestrama, vrijeme češćega posezanja za ‘oružjem kršćanske pokore’: molitvom, postom i dobrim djelima.
 
Trajanje
U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od pepelnice do velikoga četvrtka, to jest mise večere gospodnje kojom započinje vazmeno trodnevlje, što potvrduju opde uredbe o liturgijskoj godini i kalendaru (br. 28), te direktorij o pučkoj pobožnesti i litugji (br. 127.)
U korizmeno vrijeme dakle spadaju i korizmene nedjelje, stoga ona ukupno broji 44 dana. Zanimljivo, u vrijeme posljednje obnove kalendara (1969. God.) liturgičari su htjeli dokinuti čistu srijedu, pa bi tako korizma, kao što je to bilu o početcima, počinjala na prvu korizmenu nedjelju i doista trajala 40 dana, no na izričitu želju pape pavla vi. Čistu srijedu nije se diralo. Broj 40 stoga treba tumačiti simbolički, a ne doslovno.
Iako korizma završava na veliki četvrtak, to ne značI kako prestaje i vrijeme pokore, posta i sabranosti budučI da vazmeno trodnevlje predstavlja sjajni vrhunac čitave liturgijskegodine (onlgk 18).
Spomenimo kako se četrdesetdnevna priprava za svetkovinu uskrsa temelji na biblijskoj tipologiji:
• 40 dana trajao je općI potop (post 7,14)
• 40 dana mojsije je boravio na brdu sinaj (izl 24,18)
• 40 godina su izraelci lutali pustinjom (još 3,4)
• 40 dana Išao je ilija prema brdu horebu (1 kr 19,8)
• 40 dana vrijeme je u kojemu se niniva trebala obratiti (jona 3,4)
• 40 dana isus je proveo pustinji (mk 1,13; mt 4,2; lk 4,1)
• 40 dana nakon uskrsnuća isus je uzašao na nebo (0j 1,6-11)
 
Korizmene nedjelje
Korizma broji šest korizmenih nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda svaka korizmena nedjelja ima svoje ime:
1. Čista — jer dolazi odmah iza čiste srijede (pepelnice).
2. Pačista—ili pračista, odnosno još čišća od prve koja se naziva čista
3. Bezimena — jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci isusovoj
4. Sredoposna —jer je na polovici korizmenog posta.
5. Gluha —jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja, pokrivale bi se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve poradi veličine svetih dana koji se bliže: muke, smrti i uskrsnuća gospodinova.
6. Cvjetnica cvjetna nedjelja — liturgija cvjetnice obilježena je čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila zbog procesije s grančicama u spomen na isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je puk dočekao poklicima hosana Davidovu sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime gospodnje.

Usveopćoj crkvi, četvrta korizmena nedjelja zove se laetare— veseli se!, prema riječima ulazne pjesme iz knjige proroka Izaije: veseli se, Jeruzaleme, kličite zbog njega svi koji ga ljubite! Radujte se, radujte s njime, svi koji ste nad njim tugovali! Nadojite se i nasitite na dojkama utjehe njegove. (iz 66,10-11)

Korizmene nedjelje izuzete su od pokorničkog karaktera korizme, jer svaka nedjelja, pa i korizmena, ima pečat uskrsnuća gospodnjega u tjednom ritmu života kršćana.

 
Korizma
Korizma
Korizma
Korizma
Korizma
Župni info kutak
 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Kontakt:
  Tel: 051 261 542
  Mob: 098 671 365
  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  ...

 • Prva sveta Pričest
  Prva sveta Pričest

  Dragi župljani, u nedjelju 30. svibnja, na blagdan Presvetog Trojstva, ovogodišnji prvopričesnici ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi