Nalazite se u > Esej

Nad praznim Isusovim grobom

Nad praznim Isusovim grobom

Prvi dan  u tjednu, rano, žene dođoše na grob, noseći miomiris koji bijahu pripremile. Nađoše kamen odmaknut s groba. Uđoše, ali ne nađoše tijelo Gospodina Isusa. I dok su stajale zbunjene, najedanput im pristupiše dva čovjeka u blistavom odijelu. Njih spopade strah te oboriše pogled na zemlju, a oni im rekoše: „Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje! Uskrsnuo je!" (Lk 24,6)

Ovaj biblijski opis Isusovog uskrsnog dana uvodi nas u misterij Uskrsa, otvara promišljanja i otkriva nove trenutke povijesti. Nakon tragedije Velikog petka, Isusove muke i smrti te polaganja u grob događa se začuđujući zaokret.

Pobožne žene dolaze na Isusov grob, ali teški kamen, koji ga je zatvarao, maknut je nadljudskom snagom i one nađoše grob otvoren. U grobu nije bilo Isusovo mrtvo tijelo. Žene su s pravom zbunjene i prestrašene. No, anđeo im otkriva istinu. One pohitaše kazati radosnu vijest učenicima. Oni odmah ne povjerovaše.

Isus pomaže rastjerati sumnje. Dvojica učenika na putu u Emaus prepoznaju Ga kad za stolom uze kruh, zahvali, razlomi, pa im ga dade. Pristupa i apostolima koji, vidjevši Ga, shvatiše riječi Pisma o kojima im je govorio, kako Mesija mora trpjeti i treći dan uskrsnuti od mrtvih.

I mi danas na svetkovinu Uskrsa, dvije tisuće godina poslije, iznenađeni stojimo pred otvorenim i praznim Isusovim grobom.

Za nas obične smrtnike grob je kraj zemaljskog života, sveto mjesto za miran privremeni počinak raspadajućeg tijela.

Ali grob u koji položiše Isusa nije zauvijek zarobio Njegovo mrtvo tijelo. Isusov grob toliko toga objašnjava svima koji uz njega zastanu.

Otvoren i prazan, on uzdiže Isusa iznad zemaljskog, uobičajenog i dokazuje nam Njegovu Božansku moć uskrsnuća.

U praznom grobu ostade samo bijelo platno u koje je bilo omotano Njegovo mrtvo tijelo, kao dokaz kako je bio tu, i kako je s tog mjesta zauvijek otišao, kao ni jedan drugi zemaljski smrtnik.  

Tek u uskrsno jutro nalazimo odgovor zašto je prolivena Isusova krv. Prazan grob nijemo svjedoči o prevelikoj Isusovoj žrtvi i još većoj nagradi koju mu je Otac Nebeski dodijelio nakon smrti. Čudesno je uskrsnuo. Pozvan je u Božje Kraljevstvo. Sjedi s desna Ocu!                                                    

Tamo na Kalvariji, s onu stranu groba, ostadoše poniženja, uvrede, nečiste savjesti...

Da nije Božja volja, cijeli bi događaj završio Isusovom smrću. Sve bi tu stalo. Smrt sve briše, a spomen je kratak.

Ali otvoren i prazan Isusov grob, na koji su naišle pobožne žene toga jutra, i nama danas zbori:

„Isus je uskrsnuo !"  „Isus je s onima koji u Njega vjeruju."

Nije li rekao učenicima: „Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta." (Mt 28,20)   

Zaista, imamo razloga uskliknuti: „SRETAN USKRS!!"         

Vojna Krizmanić, prof.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi