Nalazite se u > Župni događaji

O početku i značenju korizme

 
 
 „Obratite se i vjerujte evanđelju!"
„Čovječe, sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!"
 
Ove rečenice svatko od nas čuo je već puno puta u obredu pepeljenja.One nam u svijest dozivaju prolaznost ljudskog života i činjenicu da je čovjek bez Boga prah i da će se u prah pretvoriti. kako je važno povezati svoj život s Onim koji ne prolazi, i čijom smo ljubavlju koja ne umire, željeni i stvoreni.
 
Korizma je put povratka Bogu, vrijeme koje služi tome „da provjerimo putove kojima idemo" i ponovno otkrijemo „temeljnu povezanost" s Ocem o čemu sve ovisi. Ne smijemo slijediti prah „stvari koje danas jesu, a sutra iščeznu", nego raspoznati kamo naše srce stremi i usmjeriti „kompas" svojega života prema životu u Bogu koji ne prolazi. Kao što je to bio slučaj s izraelskim narodom kad je napustio Egipat. „Bilo je teže ostaviti onaj Egipat koji su uvijek nosili u svojoj duši, no napustiti zemlju Egipat", Korizma je, dakle, „izlazak srca iz ropstva grijeha na slobodu i život djece Božje".
 
Da se ne bismo izgubili i zalutali na tome putu trebamo stati pred Isusov križ: to je tiho Božje prijestolje. Gledajmo svakoga dana njegove rane, rane koje je On ponio u Nebo i pokazuje ih Ocu, kroz sve dane, u svojoj molitvi i zagovoru za nas. Gledajmo svakoga dana njegove rane. U njegovim ćemo probijenim udovima i boku prepoznati našu prazninu, naše nedostatke i rane svojih grijeha. A ipak upravo tamo vidimo da Bog ne upire prstom u nas, nego nas dočekuje širom raširenih ruku. Zato je milost u ovom jakom vremenu korizme upraviti svoj pogled i zagledati se Isusove rane, jer samo kada vidimo i kušamo tu ljubav koju Bog ima prema nama, osjetimo želju da mu se približimo, i to je obraćenje. Otuda kreće naše obraćenje: to je zahvalni odgovor na divno otajstvo Božje ljubavi.
 
Neka nam ova korizma ne bude samo izvanjska, kozmetička, nego istinski duboka i plodonosna, jer uistinu postoji snaga Božjega milosrđa koja izvire iz srca samoga Boga i sada je milosni trenutak koji treba prihvatiti kaže sv. Pavao, i Isus nam je to jasno rekao u Evanđelju, a i sami smo toga svjesni: ne čini nas pravednicima pravednost koju izvana činimo pred ljudima, nego nutarnji iskreni odnos s Ocem. Ako ćemo iskreno, svjesni smo da ne treba Bogu naša korizma, već nama! Pomozi nam, dobri Bože, čistiti naš pogled, da očima vjere možemo gledati tvoja djela u našem životu. Isprazni iz nas svaku zloću i pokvarenost, kako bi mogao uliti slatkoću i radost svoje ljubavi i milosrđa. Oslobodi nas ponaosob i kao župnu zajednicu rastresenosti, površnosti i otuđenosti, i udijeli nam milost Gospodine da naš svakodnevni život i zajednički korizmeni hod bude obasjan svjetlom tvoga uskrsnuća.


Pomolimo se: Gospodine, započeli smo korizmu posta, molitve i bratske ljubavi. Koristeći to trostruko oružje svjetla koje nam daješ za kršćanski boj, daj nam udijeli i jakost protiv navala duha zloće i ustrajnost u dobrim djelima. Nauči nas, molimo te, gladovati za Isusom Kristom, kruhom živim i pravim, i živjeti od svake riječi što izlazi iz tvojih usta. Ti koji si iz ljubavi prema nama bio napastovan i prvi ušao u borbu protiv Đavla, pomozi i nas da se, oslonjeni na tvoju pobjedu, odričemo Sotone i svih njegovih djela i zavodljivosti, kako bismo prispjeli Uskrsu u radosti duha. Amen.


Milosti je čas, Isus zove nas!

O početku i značenju korizme
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi